Avizez.ro – Prietenul la nevoie se cunoaşte…

 Viaţa unui manager într-o firmă nu este tocmai uşoară. Ai în subordine o mulţime de angajaţi, de rezolvat toate problemele şi multă bătaie de cap cu hârţogăria caracteristică unei firme de contabilitate. Este atât de greu încât îţi vine să laşi totul baltă şi să pleci unde vezi cu ochii. Ultima dată când am zis că nu mai pot continua aşa, a fost la ultima şedinţă trimestrială. Au sărit toţi în capul meu cu tot felul de plângeri, după umila mea părere cam absurde. Doamna Daniela spune că în biroul ei este mucegai, domnul Cornel că îl trage nu ştiu ce pe la ceafă, că e frig şi umezeală, că aşa şi pe dincolo. Jur că îmi venea să mă ridic de acolo şi să fug. Am încheiat sedinţa cu o promisiune în faţa angajaţilor, de a lua o decizie în ce priveşte condiţiile „meteo” nefavorabile în care lucrează aceştia. Aveam la dispoziţie un weekend să mă gândesc clar la ce am de făcut, să stabilesc un plan de bătaie şi să contactez eventual o firmă care se pricepe la niscaiva retuşuri pe ici colo. Cât de gravă poate să fie situaţia?
Cât de gravă? Păi vă spun eu, dragilor! În câteva zile, absolut toţi angajaţii s-au mutat la propriu cu tot calabalâcul în birouri. Calorifere, radiatoare, termoplonjoare… başca cateva reşouri de alea vechi care le-au pus sub birou pentru încălzirea picioarelor. Am înnebunit! Mâine poimâine parcă văd un foc de tabără în mijlocul firmei. În timpul ăsta căutam soluţii salvatoare. Doi dintre angajaţi, dintre cei mai buni mă ameninţau cu demisia în masă şi drept să vă spun, nu îmi permiteam să-i pierd. M-am tot fâstâcit, am întrebat în stânga şi-n dreapta cum aş putea rezolva problema. Epuizată şi deosebit de stresată, m-am hotărât să-mi adun gândurile la o cafea. M-am îndreptat hotărâtă către terasa care se afla în apropierea firmei. Cu gândurile împrăştiate nici nu am observat că cineva se apropie de masa mea.
– Ce faci, Aguritzo? Ţi s-au înecat corăbiile, ce ai?
– Aaa… bună, Alexandra. Ce să fac, descânt o cafea de câteva minute. Nu mi s-au înecat corăbiile, dar în curând o vor face. Mai am puţin şi mă prăbuşesc… nu mai pot.
– Da ce ai păţit, fată? Nu te-am văzut în halul ăsta niciodată.
– Ce să păţesc, probleme cu firma. După ce că de abia facem rost de contracte, mă învârt de colo colo să pot plăti salariile la angajaţi… mi-au sărit în cap, pur şi simplu m-au pus la zid. Că e frig, că nu mai suportă condiţiile de lucru. Ba că demisionează în masă şi mă lasă baltă… nu mai ştiu ce să fac. Crede-mă, mi-a ajuns cuţitul la gât. Cireaşa de pe tort, ca să nu pot dormi noaptea e că în ultimul timp facturile de la curent au crescut îngrozitor. Catralioane plătesc, Alexandra!
– Stai, soro… ce te zbaţi ca peştele pe uscat. Orice problemă are rezolvare, crede-mă. Îţi recomand să chemi un expert în termografie. Cei care prestează serviciile de termoviziune sau termografie îţi pot da informaţii precise, identificând zonele cu pierderi de căldură sau cele cu infiltraţii ridicate de aer.
– Cum de cunoşti informaţiile astea, draga mea?
– Păi cum crezi că am reuşit anul trecut să reduc toate costurile firmei? Nu a fost nevoie să fac disponibilizări, dar am pus piciorul în prag. La câte gadgeturi aveam în firmă, calculatoare, imprimante şi alte minuni care rămâneau aprinse chiar şi după finalul unei zile de muncă, ajunsesem la disperare. În plus, construcţia imobilului unde îmi desfăşuram activitatea era cam veche. Aşa că, la recomandarea unui prieten bineînţeles, am solicitat un certificat energetic şi efectuarea unei termografii a clădirii.
Uită-te şi tu, acestea sunt imaginile captate de expertul în termografie, după ce a scanat întreaga clădire cu o cameră de termoviziune. Eu am rămas şocată de informaţiile pe care le-am obţinut după un astfel de serviciu. 
– Interesant, draga mea. Să înţeleg că aceste probleme se pot identifica rapid? 
– Desigur, foarte rapid şi cu o precizie uimitoare. Compania Enermed Impex SRL Bucureşti este formată din auditori energetici cu o mare experienţă în acest domeniu şi sunt atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de a elibera un certificat energetic pentru orice tip de construcţie, atâta timp cât legea prevede acest lucru. Dar atenţie, draga mea. Nu există nici o legătură între termografie şi certificatul energetic. Multi au impresie ca e unul şi acelaşi, dar se înşală amarnic. 
– Păi şi care este diferenţa dintre cele două?
– Cum îţi spuneam la început, termografia realizează o scanare termică a clădirilor pentru a identifica problemele cum ar fi : deficienţa izolaţiei termice a construcţiei, identificarea zonelor cu pierderi de căldură. Scopul final al acestui serviciu este de a reduce costurile facturilor la electricitate sau gaze şi mai ales, pentru un confort mai bun este absolut necesar să beneficiem de sfaturile unor experţi în domeniu. În privinţa certificatului energetic, lucrurile stau altfel. În cazul în care tu vrei să vinzi, închiriezi imobilul sau să faci renovări majore al acesteia, este obligatoriu să deţii un astfel de certificat energetic. Acesta are valabilitate de 10 ani şi indică performanţa energetică a imobilului. 
– Cum decurg lucrurile în România, cred că voi aştepta luni de zile până obţin eu un certificat energetic. Nu am răbdarea necesară pentru acest lucru, draga mea…
– Stai liniştită, nici nu trebuie să aştepţi atât. Procedura este extrem de simplă. Îi chemi pe specialiştii de la Enermed, stabileşti detaliile, ei vin la faţa locului pentru măsurători şi pentru a strânge informaţiile necesare şi în 24 de ore îţi eliberează certificatul. 
– Ok, din câte văd sunt extrem de profesionalişti. Ai un număr de contact, te rog? Sunt în criză de timp, trebuie să mă întorc la firmă şi să le spun angajaţilor decizia mea…
***
După două săptămâni m-am întâlnit din nou cu Alexandra. A râs amuzată când i-am povestit ce le-am făcut angajaţilor pentru a reduce consumul de energie electrică.
– Măi, fată… tu vorbeşti serios? spuse ea siderată.
– Vorbesc foarte serios! După ce ţi-am ascultat sfaturile cu privire la serviciile celor de la Enermed Impex SRL, i-am contactat şi în câteva zile am rezolvat cu certificatul energetic şi termografia clădirii. Am schimbat toată tâmplăria, am izolat frumos şi cu simţ de răspundere toţi pereţii imobilului şi în final am schimbat absolut toate becurile incandescente cu unele economice. În plus i-am rugat pe angajaţi să nu mai uite în priză aparatul de aer condiţionat sau calculatoarele din birourile lor. Cine greşeşte, plăteşte singur factura la electricitate, plus pentru 10 zile este obligat să participe benevol la curăţenia zilnică a întregului imobil… bineînţeles, după programul de lucru. Tanti Aurelia, femeia de servici e în al noulea cer. Să o vezi cum stă picior peste picior pe scaun şi priveşte amuzată la „cocoanele” de oraş cum dau cu mopul prin birouri.
 To be continue…
Acest articol participă la proba nr 6 din cadrul competiţiei SuperBlog 2015. 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...