O nouă casă, o nouă viaţă, un nou început…

Nici nu mai ştiu câte locuinţe am schimbat în decursul ultimilor 5 ani. Din motive de sănătate nu îmi găseam locul ca să zic aşa şi mereu am căutat o locuinţă care să-mi asigure confortul necesar şi poate, voi scăpa în sfârşit de alergiile ce mă dărâmă psihic de fiecare dată când simţeam mirosul de mucegai. Am încercat să „peticim” problemele aşa cum ne-am priceput. Mai o văruială nouă, mai un calorifer în plus… dar totul a fost în zadar. Problemele nu au dispărut, alergiile mele îşi fac în continuare de cap şi în plus avem nişte facturi uriaşe de plătit. 
După un timp…
– Lipseşti cam mult de acasă, dragul meu. Ce se întâmplă? Am impresia că îmi ascunzi ceva…
– Draga mea nu te gândi la prostii. Am încercat să găsesc soluţii pentru problemele noastre şi bineînţeles, pentru sănătatea ta. 
– Poftim? Nu înţeleg…
– Ne mutăm, draga mea!
– Ohh! Din nou? Nici nu am făcut anul aici, am băgat o căruţă de bani… pentru ce? Nu, nu mai suport!
– Draga mea, stai liniştită. Totul este aranjat şi nu este necesar să te îngrijorezi. Că tot am fost absent în ultimile săptămâni, află că m-am întâlnit cu nişte experţi şi împreună am reuşit să găsim o soluţie care ne va scapa de probleme.
– M-ai pierdut… adică?
– Două cuvinte am să-ţi spun : certificat energetic!
– Certificat energetic? 
– Da! De fapt sunt mai mult de două cuvinte, am uitat să menţionez că am găsit şi o căsuţă nouă. Cu grădină, exact cum îţi place ţie.
– Ok… şi pentru ce avem nevoie de certificat energetic? Serios, mă bagi în ceaţă.
– Draga mea, certificatul energetic cuprinde un studiu amplu şi extrem de exact al unei clădiri sau a oricărei instituţii, punându-se accent pe tipul de materiale utilizate în realizarea clădirii, sursele de energie şi nu în ultimul rând, gradul de confort asigurat de noua locuinţă. 
– Aşa? Măi, te-ai făcut deştept dintr-o dată! M-ai zăpăcit cu termenii ăia… nici nu vreau să mă gândesc  câţi bani trebuie să dăm pentru „soluţia” ta.
– Draga mea, este un certificat energetic ieftin. Parol! Şi în plus, certificatul de performanţă energetică a devenit obligatoriu din 2013 pe baza unor criterii a Uniunii Europene, garantând confortul unei locuinţe. Confortul interior al unei clădiri depinde de doi factori importanţi: umiditatea şi temperatura. După cum am discutat cu experţii, o reabilitare termică a unei locuinţe este extrem de importantă şi necesită  izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu unele care izolează mai bine, termo-hidroizolarea acoperişului plus izolarea termică a subsolului. 
– Wow! Până acum cum de nu am auzit de ei, dacă este obligatoriu înseamnă că noi am trăit pe altă planetă…
– Nu mai are rost să ne gândim la trecut, draga mea. Vom avea o nouă casă, o nouă viaţă şi ne va fi bine de acum înainte. Ţi-am promis doar că voi avea grijă de tine, „bătrânica” mea…
– Da, aşa este… mai spune-mi despre experţii tăi. Pare destul de interesant.
– M-am gândit şi cum vom economisi energia electrică, draga mea. Deja suntem păţiţi, nu? Toată casa va avea becuri economice şi lămpi cu senzori de mişcare(aşa nu vom mai uita lumina aprinsă) iar pentru iluminatul curţii şi pentru magazia mea unde meşteresc tot timpul câte ceva voi folosi un mic panou solar care îmi va oferi energie electrică exact atât cât îmi trebuie. Schimbăm şi eletrocasnicele! Toate! Vom cumpăra numai produse cu eticheta care să arate consumul redus de energie de pe aparatele electrocasnice și electronice. 
– Vai de mine, dragul meu… chiar începem o viaţă nouă!
– Exact, draga mea. Şi încă ceva, compania Enermed Impex SRL București este formată din experți în certificare energetică, audit energetic și termografie în construcții, cu mulți ani de experiență în domeniu. Ştiu exact ce trebuie să facă şi procedura de lucru a fost destul de simplă.
– Simplă? Vorbeşti de jumătate de oră, deja am obosit…
– Foarte simplă! Paşii pentru obţinerea unui certificat energetic sunt: contactezi firma(discutaţi detalii importante privind ora şi data când se va face vizita la construcţie, locaţia clădirii, actele necesare), vizita la clădirea ce are nevoie de certificat energetic( pentru măsurători şi pentru a strânge toate informaţiile necesare), se întocmeşte certificatul energetic, apoi plata şi eliberarea lui. Simplu, exact cum îţi spuneam! Ahh! Să nu uit, că să fie treaba bună am chemat şi un expert în termografie în construcţii. Prin termografie ei au obţinut informaţii suplimentare certificatului energetic, identificând zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltraţii ridicate de aer. Pfiuuu… cam atât.
– Atât? Păi… când ne mutăm? 
Va urma…

Acest articol participă în competiţia Spring SuperBlog 2016, proba nr 7! 

2 Comments

  1. Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.
    Atat un audit energetic cat si un certificat energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
    Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.
    Pentru a obtine un astfel de document, trebuie sa contactati un auditor energetic autorizat si sa furnizati acestuia planuri ale imobilului, fisa de cadastru si informatii legate de imobil .
    Auditorul energetic va folosi si planul general de incadrare a imobilului si planurile de arhitectura si al instalatiilor.
    http://certificat-energetic.braila-ing.ro

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...