Fericirea – Ce este pentru tine, omule?

fericirea

 

Fericirea? Există o definiţie clară? Eu cred că este o tematică atât de complexă încât rareori cineva poate reda cu exactitate definiţia ei. Mulţi o privesc ca pe un ţel în viaţă, un „big project” de parcă am fi toţi PR-işti înăscuţi, iar alţii se mulţumesc cu lucruri mărunte, cu ce pică sau ce rămâne de la alţii… că doar lumea nu a fost concepută numai din lapte şi miere, nu? Aud deseori diverse strategii „arta de a fi fericit” sau „10 paşi către fericire” şi multe alte titluri de stă mâţa-n coadă. Chiar avem nevoie de manuale cu instrucţiuni care să ne deseneze pur şi simplu paşii către fericire? Nu e mai simplu să ne uităm cu atenţie în jurul nostru? Dacă întrebi 10 oameni sau 1000 despre definiţia fericirii pun pariu că fiecare va răspunde diferit sau poate nu, dar majoritatea răspunsurilor se vor învârti în jurul banilor. Dacă stau bine şi mă gândesc aş putea cataloga fericirea în patru părţi: fericirea inocentă, fericirea materialistă, fericirea spirituală şi fericirea malefică(nu săriţi, jur că am văzut-o cu ochii mei).
fericirea
Cea inocentă este atunci când te bucuri de frumuseţea unei flori, de sărutul furat în tinereţe, de razele soarelui, de dragostea celor din jur şi alte sute de lucruri mărunte dar binefăcătoare pentru sufletul umil al unui muritor de rând. Fericirea materialistă o vezi în feţele „sclipicioase” şi avide după bani sau bunuri extravagante, după caz bineînţeles. Cea spirituală este atunci când găseşti sau să regăseşti puterea de a ierta şi accepta lucrurile aşa cum sunt, aşa cum se petrec fără regrete. Mai există fericirea malefică, o stare de spirit confuză. Cel puţin pentru mine pentru că oricât aş încerca să înţeleg şi să trec peste, nu pot. Fericirea malefică este atunci când unii calcă peste „cadavre” pentru a fi ei mulţumiţi cu viaţa lor. Nu contează cine ne stă în cale, sunt eliminaţi. Simpatie pentru cei călcaţi în picioare? De unde? „Dacă viaţa mi-a oferit o şansă…”cam aşa gândesc majoritatea „fericiţilor”. Lista de exemple poate continua la nesfârşit, ideea este simplă. Această „emoţie” o percepem fiecare în mod diferit, dar mi-aş dori totuşi să nu mai fie doar un „scop” în viaţa celor din jurul meu. A fi fericit înseamnă să te bucuri că încă exişti şi că unora le pasă de tine. Fericirea pare doar un simplu cuvând într-o lume nebună care a uitat să trăiască frumos, a uitat să empatizeze şi să-şi ajute seamănul fără să aştepte nimic în schimb. Oare de ce?

49 Comments

  1. Așa este. Din păcate am întâlnit si eu multe cazuri de fericire malefica. In ziua de azi totul se învârte in jurul banilor si uitam sa ne mai bucuram de lucruri mărunte , lucruri mai importante. Ne dam seama prea târziu de ceea ce intr-adevar ne face fericiți.

    • Ai dreptate, Georgiana. Din păcate văd şi eu tot mai multe cazuri în care oamenii se bucură de răul altuia…

    • Pentru mine fericirea inseamna familie.Daca cei dragi imi sunt aproape nu mai am nevoie de altceva.Cat despre fericire malefică…Cred ca toti cunoastem cel putin o persoană în cauză

  2. Pentru mine, fericirea e sa-i am pe cei dragi alaturi si sa-i stiu sanatosi!

  3. Cata dreptate ai….fericirea este un sentiment minunat daca stii sa pretuiesti fiecare moment din viata personala…

  4. Fericirea sesi invata. Si ai dreptate in toate lucrurile marunte trebuie sa fie bucurie pentru ca se intampla.Daca te bucuri de raa desoare, de o floare inflorita in balcon, de ciripitul pasarelor (caci ele stiu sa se bucure de viata) ai zilnic sufletul plin de bucurie. Iar pe cei care se bucura de nefericirea altora sa nu-i credem fericiti, au sufletul plin de venin si nu se pot bucura de fericirea sufletului. care si el trebuie hranit, nu numai trupul! (si vorba unui fost coleg :lasa-l ca moare de propia-i muscatura! )

  5. Mare dreptate ai ,imi place articolul! Fericirea inseamna sa te bucuri ca existi,ca a doua zi te trezesti sanatos ,sa te bucuri de fiecare lucru pentru ca daca uiti sa te bucuri ,viata trece si sufletul iti ramane trist si singur.

  6. Frumos articol, cred că ai dreptate, fericirea pentru mine este fetița mea, familia mea

  7. Frumos articol, cred că ai dreptate, pentru mine fericirea este fetița mea, familia mea

  8. Fericirea se simte, se vede, se traieste. este o bucurie, o multumire…

  9. Am inteles de la alti oameni ca fercirea nu exista ;dar exista acea implinire sufleteasca care apare atunci cand suntem sanatosi ,avem copii sanatosi si realizati in viata .Dar ca oameni suntem impartiti iar altii vad fericirea doar prin prisma bunurilor materiale adunate in viata.

  10. Fericirea… cuvant mare… lucru mare… adevarat, in functie de om, fericirea poate lua diferite aspecte. Pt mine, fericirea nu reprezinta decat ceea ce-mi lipseste, adica sanatatea familiei mele, linistea sufleteasca… Deci, cum nu le am, nu pot spune ca sunt fericita…

  11. Fericirea este aerul pe care il respir alaturi de familia mea ! ..

  12. Fericirea este clar o stare de bine. Acum depinde ce ne produce aceasta fericire…aici ne diferentiem

  13. fericirea pentru mine inseamna sa ii vad pe cei din jur fericiti. Fericirea inseamna sa fac lumea un loc mai bun. Fericirea inseamna sa ma bucur sa zimbetul sotiei mele ,Fericirea inseamna iubire

  14. Pentru fiecare om in parte, fericirea inseamna altceva.Ea este legata de o persoana, de un loc, de o stare emotionala, de indeplinirea anumitor scopuri sau vise ori de implinirea sufleteasca.Indiferent prin ce prisme vedem si simtim fericirea, important e ca ea sa aiba un fundament cu valori adevarate care sa ne calauzeasca in aceasta viata.

  15. Superb articolul, ai atins toate punctele referitoare la fericire.Daca ar fi trebuit sa scriu si eu un articol privitor la fericire, nu cred ca l-as fi scris atat de bine. Eu fericirea o privesc doar dintr-un punct de vedere ….. sa ma trezesc in fiecare dimineata sanatoasa si bucuroasa ca mai pot trai inca o zi pe acest pamant. .In rest…..totul este sa fii optimist ,sa gandesti pozitiv, sa iubesti si sa fii inconjurat de oameni dragi . Acesta este tabloul perfect al fericirii mele > te pup draga mea ,si-ti doresc fericirea pe care o vrei tu !

    • Ai descris un tablou perfect, draga mea. Fiecare şi-l pictează cu sufletul deschis şi inima plină de emoţie. Mulţumesc pentru apreciere, te pup!

  16. Un articol minunat!
    Fericirea adevarata pentru mine este baietelul meu! De un an si 5 luni am aflat ce este fericirea si ma simt cu adevarat implinita!

  17. Incerc sa gasesc in fiecare zi ceva care sa ma faca fericita, fie ca este vorba de timpul petrecut cu o persoana draga, o mangaiere, o incurajare, o excursie un parfum sau… o inghetata! 😀

  18. Toată viața alergam după fericire.Ar trebui sa invatam sa fim fericiți .Pentru ca existam ca sintem sănătoși. Sa găsim fericirea în fiecare clipa petrecută alături de cei dragi

  19. foarte interesant articolul , ptr mine fericirea inseamna acasa , familia !

  20. Eu incerc sa ma bucur de fericirea inocenta si sa o vad la fel de simpla cum o vede baietelul meu de 5 ani.

  21. Frumos,pentru mine fericirea inseamna sa fac ce-mi place si sa-i fac pe altii fericiti

  22. Educativ articolul.Eu una nu mai stiu ce este fericirea de multa vreme

    • Cătălina, îlţi mulţumesc pentru apreciere. Ştiu că încă nu ţi-ai revenit…dar eu sper totuşi, că într-o zi ai să găseşti puterea să simţi fericirea din nou. În orice concept! Te îmbrăţisez cu drag!

  23. Fericirea pentru mine inseamna sa ii stiu sanatosi pe toti cei dragi mie!

  24. O colega m-a intrebat o data de ce cred ca sunt nefericita. I-am spus ca sunt pentru ca momentele de fericire sunt prea rare. Atunci ea mi-a zis ca, daca am sa le „cantaresc”, am sa decopar ca momentele de fericire sunt mult mai multe intr-o zi, ceea ce inseamna ca sunt o persoana fericita, doar ca eu aleg sa nu vad asta. Nu aveam nevoie de mult, dar uneori nu stim ce este fericirea. Asta trebuie sa invavam noi, ce este fericirea, pentru fiecare dintre noi.

    • Colega ta are dreptate, draga mea. Fericirea o gasim in cele mai marunte lucruri, zi de zi.

  25. Fericirea mea este copilul meu, este zambetul lui, bucuria lui. El el si nimic altceva.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...