Vacanţe Speciale – Pe urmele lui Keops, spre nuferii galbeni ai Deltei…

untitled2

„Am descoperit că nu ai cum să ştii cu siguranţă că iubeşti sau urăşti nişte oameni până când nu călătoreşti împreună cu ei.” – M. Twain

Mare adevăr a grăit Mark Twain, dragii mei. Călătoriile unesc sau dezbină oamenii. Atunci când pleci la drum cu cineva, devii mai responsabil. Un pic mai precaut decât de obicei, mai ales dacă tu eşti „capul răutăţilor”. Mai pe înţeles, ghidul unei destinaţii exotice sau pur şi simplu a unor circuite turistice. Anul trecut, CND Turism mi-a aruncat mănuşa duelului. M-a provocat să devin ambasadorul unei Vacanţe Speciale, iar colegii mei nu au uitat acest lucru. M-au tachinat în fiecare zi, m-au ameţit de cap.

– Aguritzo! Scoate-ne de aici! Ce fel de blogger eşti tu, fată? Pe noi nu ne scoţi în lume? Hai că tot ai bătut apa-n piuă şi ne-ai trimis cu zăhărelul. Gata! Mâine-poimâine ies la pensie şi vreau să mergem toată trupa într-o călătorie. Închidem centrul, ce mare lucru! Câţi suntem? 17, nu? Hai, la treabă dacă vrei calificative bune la final de an. Găseşte nişte oferte turistice şi fă planul de bătaie.

logo-vacante-nou

Poţi să spui un „Nu” şefului? Nu poţi, normal! Să nu vă mai zic că jobul este într-un centru de sănătate mintală şi fiecare dintre noi are „păsărelele” lui la mansardă. Pe lângă toate provocările vieţii, asta îmi dă bătăi de cap. Conştiincioasă m-am apucat de treabă. De mare ajutor mi-a fost echipa CND Turism care m-a ajutat să stabilesc traseul, iar răbdarea şi profesionalismul lor mi-a dat încredere că am făcut cele mai bune alegeri. Cu o săptămână înainte de plecare, am stabilit cu trupa veselă ultimile detalii legate de călătorie. Faptul că tuturor ne plac cam acelaşi lucruri şi avem o oarecare slăbiciune faţă de misterul Egiptului Antic, am hotărât ca prima călătorie să fie în locul unde frumuseţea e la loc de cinste şi misterele din spatele legendelor îţi dau palpitaţii la orice pas.

– Ok, dragii mei. Traseul este următorul… pornim pentru început spre Cairo, Egipt. La întoarcere ne vom opri în Bucovina şi vom vizita oraşul Voroneţ. Ultima parte a călătoriei va fi în Delta Dunării unde vom sta 5 zile apoi ne întoarcem victorioşi şi cu amintiri plăcute înapoi la Constanţa. Întrebări?

„Investiția în călătorii este o investiție în tine.” – Matthew Karsten.

mosque-madrassa_of_sultan_hassan_3

– Da, da! Poate veni şi prietenul meu cu mine?

– Vii cu cine vrei, colega. Însă trebuie să fac anumite specificări, aşa că mare atenţie. Fără pupături în public! Shari’a legea islamică nu permite acest lucru chiar dacă tu eşti un simplu turist în ţara lor. Fără decolteuri, pantaloni scurţi sau alte piese vestimentare provocatoare. Încă ceva… nu fotografiaţi lumea fără acordul lor! Alte întrebări? Nu? Ne vedem la locul stabilit într-o săptămână.

untitled1

Am ajuns în Cairo şi toată lumea era entuziasmată. Îi priveam cu drag, mândră că am reuşit să-i aduc pe toţi până aici. Faptul că au avut încredere în mine şi în sfaturile celor de la CND Turism mi-a făcut inima să bată cu putere de emoţie. Cu toţii suntem pasionaţi de istorie, aşa că haosul arhitectural din Cairo şi contrastul dintre nou şi vechi ne intrigă şi curiozitatea va atinge cote maxime. Atracţia energetică a principalelor obiective turistice te relaxează şi îţi umple sufletul de o stare de bine.

Ca nişte adevăraţi devoratori de cultură şi frumos am savurat fiecare colţişor care ne spunea o poveste. Am vizitat Complexul Regal Montaza, Memphis, citadela Kait Bay. Atracţia principală a fost Galeria Tutankhamun cu peste 1700 de piese valoroase, aflat în faimosul muzeu din Cairo. Ne-a copleşit vizibil bogăţiile faraonilor ce stăteau expuse spre admiraţia tuturor. Următorul popas a fost la Muzeul Papirusului şi spre satisfacţia doamnelor din grup, la Palatul Parfumurilor.

befunky-collage

„Egiptul este o enigmă de câte ori îl revezi.” – B. Marcovici

Am ascultat vrăjiţi detaliile despre tehnica de obţinere a hârtiei de papirus, apoi fiecare şi-a cumpărat un fel de carte de vizită cu numele fiecăruia pe bucata fragilă de papirus. În căutarea faraonilor s-a încheiat cu turul staţiunii Hurghada şi un popas la Marea Roşie.

După 9 zile de frumuseţi egiptene ne-am întors mai bogaţi în suflet… acasă, unde  ne-am continuat călătoria pe tărâm bucovinean. Ne-am cazat în complexul turistic Casa Elena şi pentru câteva zile am vizitat împrejurimile. Ne-am recules gândurile în Mănăstirea Voroneţ şi am rămas fascinaţi de pictura exterioară ce datează de pe vremea lui Petru Rareş. Bucovina este cunoscută pentru tradiţiile şi obiceiurile păstrate din străbuni, iar ospăţul culinar de care ai parte este o experienţă unică. Ne-am răsfăţat papilele gustative cu costiţă afumată-n lemn de fag, bulz ciobănesc şi ne-am îndulcit sufletele cu papanaşi delicioşi şi plăcinte poale-n brâu.

untitled

„Călătoria şi schimbarea locului aduc o nouă vigoare minţii.” – Seneca

Am lăsat în urmă izul moldav şi am pornit în căutarea nuferilor galbeni. Ne-am cazat la Hotel Mon Jardin 4*, localizat în Delta Dunării. Am avut parte de foc de tabără, degustare de vinuri parfumate în podgoria Sorica Niculitel, plimbări pe Delta Dunării şi excursii la Sulina şi Sfântu Gheorghe. Cireaşa de pe tort a fost atunci când am gustat pofticioşi un barbeque de berbecuţ la rotisor. Curcubeu în cerul gurii! Am încheiat mulţumiţi cu vizitarea unui colţ de rai, rezervaţia Letea. Fascinaţi de caii sălbatici şi de frumuseţea ce ne înconjura, ne-am lăsat cuprinşi de aerul libertin ce plutea în aer.

– Aguriţo, ai reuşit să ne oferi o vacanţă specială aşa cum ne-am dorit! Cred că te-ai autodepăşit şi nu îmi pare rău că ţi-am dat ţie sarcina asta. Transmite-le celor de la CND Turism mulţumirile noastre pentru ajutorul şi profesionalismul lor. Eu mă declar mulţumită! Facem o poză de grup aşa de plecare?

– Facem, doamna doctor… mă scuzaţi, cum rămâne cu calificativul anual? E notă de trecere sau…

Nu mi-a răspuns. În schimb mi-a zâmbit ştregăreşte lăsându-mă să cred… ce vreau eu. Mulţumirea sufletească după o astfel de experienţă nu se poate exprima în cuvinte. Sclipirea de fericire din ochii colegilor sunt ca un balsam pe suflet şi cred că aş repeta experienţa de o mie de ori.

Acest articol a fost scris pentru proba nr 21 din cadrul competiţiei SuperBlog 2016! 

* Surse foto: wikipedia.org şi VacanteSpeciale.ro 

24 Comments

  1. Îmi place de mine ca ma arunc sa vad Italia, când din tara noastra nu am vazut mai nimic! Ar fi frumos sa organizam un circuit cu SuperBloggerii, nu? Nu! Nu cu toti, evident! Hahaha!

  2. Tara noastra e frumoasa, dar lipsa infrastructurii si a conditiilor de cazare si mancare, ma fac sa evit calatoriile in tara.
    Revin in Viena an de an, mi-e atat de drag orasul acesta in orice anotimp.

  3. Ce frumos! As calatori vesnic, fara destinatie anume, sa vad , sa cunosc sa simt , sa gust… Of cate locuri sunt unde m-as duce…

  4. Prin tara am mai fost, in excursii mai lungi sau mai scurte. Dar, in Egipt nu am ajuns inca si tare mi-as dori… Oare ce anotimp este mai bun pentru excursii pentru cineva care sufera de caldura? :))

  5. Era o peroada in care imi doream sa vizitez Egiptul, acum nu m-as risca. Cunosc pe cineva care a fost acum vreo 15 ani. Chiar si atunci era zona destul de periculoasa, foarte bine pazita. Cu toate astea, pentru persoana respectiva a fost o experienta de neuitat. Acum eu mi-as dori sa vizitez India, indiferent de riscuri! 😀

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...