Agu007 – Nume de cod: Certificat energetic

certificat energetic

Camera rece, sleioasă, miros de mucegai. În fața mea se află doi indivizi. Își plimbă nervoși dosarul unul de la altul, iar mimica fețelor arată dezgustul față de nepăsarea mea. Sunt relaxată, zâmbesc copilărește. Nu am nimic de ascuns. Aroganța pe care o afișez îi înnebunește. Sunt acuzată de trădare și complice la nu știu ce tâlhărie. Râd isteric.

– Deci, donșoară… să ne înțelegem. Încă odată mă repet, care este numele dumneavoastră?

Certificat Energetic, spun eu zâmbind. Pentru prieteni, agent Agu007. Dar cum voi nu îmi sunteți prieteni, deci…

– Să înțeleg că vrei să jucăm dur, nu? Prea bine!

Nici nu termina bine vorba că o lumină puternică îmi străpunge ochii. Nu cedez. De ce aș face asta? Știu prea bine ce fac și pentru ce am fost trimisă în misiune.

Secretul de a-i plictisi pe alții este de a spune totul. – Franois Voltaire

– Ați fost urmărită, domnișoară. Ați fost filmată! Avem dovezi clare că dumneavoastră ați mers în diferite locații din județ. Surse sigure ne-au spus că ați fost văzută și înafara județului. Negați?? Ați luat notițe! Ați făcut măsurători… ați pozat imobile. Credeți că suntem proști și nu ne-am dat seama? Plănuiți să dați lovitura cea mare, așa-i? Care-i misiunea dumneavoastră?

– Deci am fost urmărită? Păi nu mai are rost să mă ascund, nu? Cum să mă exprim ca să mă înțelegeți. Vedeți dumneavoastră, eu fac parte dintr-o echipă de auditori energetici și…

– O sectă!!! urlă unul dintre ei. Am știut eu, spuse el mândru bătând cu pumnul în masă.

– Singura sectă pe care o văd este în fața mea (doamne, ce cretini)… mă ascultați sau ne jucăm? Deci fac parte dintr-o echipă de auditori energetici, iar misiune mea este certificarea energetică, auditul energetic și termoviziunea în construcții. Experiența mea în acest domeniu este cunoscută de mulți ani și din acest motiv sunt chemată pentru a realiza măsurătorile și calculele performanței energetice în vederea eliberării unui certificat energetic pentru orice tip de imobil. În plus, dacă voi erați băieți deștepți ați fi știut că certificatul energetic este un document eliberat în condițiile legii și are o valabilitate de 10 ani. Acest document atestă performanța energetică a clădirii și o încadrează într-o clasă energetică de la „A” la „G”. Dintr-o privire îmi dau seama că această cameră se află într-un imobil pe care l-aș clasa ușor la F.

„Suntem ceea ce facem în mod repetitiv. Excelența în aceste condiții, nu este o acțiune, ci un obicei” – Aristotel.

– Certificat energetic!

– Da?

– Umm… am uitat că acesta este numele tău de cod. Să revenim… măsurătorile, calculele, notițele! Nu îți bate joc de noi, agent! Nu am auzit în viața mea de așa ceva! Sigur încerci să ne sabotezi ancheta…

– Nu încerc nimic! Dacă nu ați auzit niciodată de importanța unui certificat energetic sau a unui audit energetic, mă scuzați… ați trăit degeaba. Și în plus, dacă tot am fost urmărită trebuia să vă dați seama că misiunea mea este de a asigura confortul oricărei familii și de a le spune oamenilor care sunt cele mai avantajoase metode de a scăpa de facturile imense. Certificatul energetic oferă informații importante proprietarului sau unui cumpărător de imobil. Mai exact vorbim despre costurile aferente consumurilor de energie termică sau electrică. Ca exemplu, imaginează-ți că vrei să cumperi o casă. Dacă în urma evaluării imobilul este încadrat în clasa de performanță A, acesta va fi  mai eficient energetic decât un imobil încadrat în clasa G. Facturile la energie termică, curent electric sau gaze naturale sunt cu 25% mai mici la imobilele încadrate în clasa de performanță A. Acum ați înțeles?

Profesionalismul înseamnă să ştii cum să faci, când să faci şi să faci. – F. Tyger

– Agent zici? Tot nu sunt convins! De fapt, misiunea ta mi se pare bizară. Ai pomenit ceva de termoviziune, nu? Am impresia că asta ține de…

– Nici pomeneală!

– Nu am terminat de formulat întrebarea, agent!

– Nici nu este nevoie. Știu la ce vă duce mintea. M-ați văzut filmând? Ei, bine… nu filmam! Foloseam metoda termoviziunii în infraroșu pentru a obține informații diferite față de cele obținute la certificatul de performanță energetică al clădirii. Mai pe scurt, identific zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltrații ridicate de aer. Scopul termografiei este de a stabili o soluție optimă de reducere a pierderilor de energie, identificarea zonelor în care este posibilă apariția mucegaiului și deficiențele izolației termice.

Cei doi mă privesc muți. Schimbă priviri, șușotesc între ei. Mai aruncă câte o privire pe dosarul plin de „dovezi incriminatorii”. Unul din ei mă măsoară din cap până-n picioare. Se apropie ușor și îmi șoptește temător:

– E scump?

Râd și încep să mă relaxez. Ăștia doi nu sunt chiar așa de periculoși.

– Scump? Deloc! Prețul unui certificat energetic se aplică în  funcție de suprafața imobilului și de complexitatea acestuia

– Știți… am o vilă în Constanța. Știu este departe… credeți că ne-am putea înțelege cumva?

– Nu este nicio problemă. Pot elibera un certificat energetic și în Constanța. Deasemenea și în  județele Argeș, Prahova, Brașov, Giurgiu, Cluj, Timișoara, Tulcea.

– Am observat că v-ați „plimbat” de colo colo… deci cum facem? Aveți nevoie de acte?

– Da, bineînțeles! Îmi puteți trimite prin email planurile de arhitectură ale fiecărui nivel al imobilului dumneavoastră. Este necesar să știu și anul de construcție al imobilului. Dacă vă este mai ușor ne putem auzi la un telefon după ce studiez documentele și  stabilim de comun acord o vizita la imobil. În maxim 24 de ore de la data vizitei vă voi elibera un certificat energetic pe baza actelor prezentate și a măsurătorilor efectuate în cursul vizitei mele la imobilul dumneavoastră. Deci… facem schimb de cărți de vizită sau…?

– Ăă, da! Sigur!

Mă uit la el cum îmi întinde cartea de vizită și îmi vine să-mi dau palme.

– Îmi poți elibera mâinile, te rog?

– Hă?

– Cătușele… cum vrei să fac schimb de cărți de vizită cu mâinile legate la spate?

– Oh, scuze agent Agu007! Umm… pot să-ți spun Agu007, nu?

– Poți, desigur. Ne-am împrietenit, nu?

Acest articol a fost scris pentru proba nr 6 din cadrul competiției Spring SuperBlog 2017! 

3 Comments

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...