Miercurea Creativă – Le boutique de papion

Miercurea creativă debutează astăzi cu o vizită în atelierul magic numit„Le boutique de papion”. Luana este o femeie hotărâtă să înfrunte lumea handmade și să dovedească că totul, cu răbdare și multă creativitate se poate transforma într-un business de viitor.

Eu: Bună seara, Luana! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Luana: Bună seara, Maria! Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru sprijinul acordat produselor handmade.

Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „Le boutique de papion”… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

Luana: Povestea accesoriilor mele…eram în concediu de creştere copil, mă gândeam la perioada când voi fi nevoită să revin la locul de muncă, loc de muncă la care port în mare parte cămăşi. Am stat şi m-am gândit cum aş putea să le accesorizez frumos ca să nu mai fie atât de plictisitoare. Şi uite aşa, încurajată de colegele mele, a luat naştere Le Boutique De Papion în data de 1 martie 2016 .

De la papioane, am început să mai lucrez bretele pentru copii şi adulţi, bentiţe pentru fetiţe, broderie personalizată şi nu în ultimul rând fustiţele de care sunt tare mândră. Referitor la primele accesorii realizate, nu îmi amintesc exact, însă tind să cred că au fost nişte bentiţe pentru fetiţe, mult înainte de a începe oficial cu papioanele. Încă de când eram copil îmi plăcea lucrul manual, cred că am moştenit asta de la mama şi bunica mea.

Eu: Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația?

Luana: Inspiraţia vine atât din mediul online, cât şi din mediul offline, de fapt mă inspiră tot ceea ce mă înconjoară, este un domeniu în care trebuie să ne reinventam non-stop.

Eu: Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului” ?

Luana: Îmi place la nebunie faptul că îmi pune imaginaţia la încercare, îmi place să interacţionez cu clienţii şi să creem împreună accesoriile dorite şi îmi place să vin mereu cu idei noi. Hmmm… ce îmi displace… este un domeniu ca oricare altul cu bune şi cu rele, pot spune că îmi displace faptul că la noi în ţara handmade-ul nu este apeciat la adevărata lui valoare, oamenii nu înţeleg de ce este mai scump un anumit produs decât într-un magazin oarecare, nu înţeleg de fapt câtă muncă este depusă în crearea fiecărui accesoriu.

Eu: Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Luana: Greutăţi apar tot timpul, însă asta mă dezvolta pe mai departe. Cum am spus şi mai sus, cel mai neplăcut este faptul că handmade-ul nu este apreciat la adevărata lui valoare.

Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Luana : Le Boutique de Papion a evoluat de la hobby la business (în curând am început demersurile pentru a legaliza ceea ce fac, sunt tare nerăbdătoare să văd cum va evolua în viitor). Reţea succesului este multă muncă, nu m-am lăsat descurajată la început când aveam puţine comenzi sau deloc şi cheltuiam foarte mulţi bani pe materiale, familia m-a încurajat şi aşa am mers mai departe… aş face asta non-stop. Pot spune că abia acum, după 2 ani încep să se vadă rezultatele muncii mele.

Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Luana: Ca şi metode de promovare am utilizat până în prezent doar promovarea online, ins acea mai bună reclama vine de la clienţii mulţumiţi care la rândul lor aduc alţi clienţi. Este foarte importantă comunicarea.

Eu: „Le boutique de papion” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Luana: Am proiecte de viitor, axate pe croitorie, însă mai mult nu pot spune deocamdată. Am început anul cu 2 colaborări, însă urmează şi altele. Prima colaborare este cu Georgeta Nanu de la Georgeta Art Boutique, ea realizează tăviţele şi accesoriile pentru petrecerile de moţ/turtă, iau eu realizez tricourile/body-urile personalizate prin brodare.

A doua colaborare este cu Krisztina Ajtai de la Petsonality, ea are un proiect tare drag mie şi anume fotografiază animăluţele fără stăpân, postează aceste poze minunate în scopul adoptării de către iubitori. Eu îi realizez papioane pentru căţeluşi/pisicuţe şi eşarfe cu mesaje brodate.

Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Luana: Sigur că există concurenta, de aceea vin tot timpul cu idei noi şi lucruri calitative . Cred că cea mai mare greşeală la început de drum este faptul că foarte multe persoane nu îşi apreciază munca la adevărata valoare, nu au experienţa online-ului (promovare, poze profi, descriere foarte bună a produselor).

Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Luana: În permanenţă ţin cont de cerinţele clienţilor astfel încât produsul să iasă aşa cum şi l-au dorit. Sigur că sunt şi cazuri în care ceea ce vor clienţii nu este ok, iar atunci intervin şi încerc să îi conving, cu argumente, să personalizăm altfel. Cred că nu există satisfacţie mai mare decât un client mulţumit pe deplin. Au fost cazuri în care clienţii îşi doreau anumite produse identice cu ale altor fete are lucrează şi ele papioane, cazuri în care am redirecţionat clienţii către paginile respective. Aşa mi se pare corect, deşi sunt sigură că suntem foarte puţine care facem acest lucru.

Eu: Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posobilitatea?

Luana: În România handmade-ul nu este atât de apreciat că şi în străinătate, însă am observat că în ultimul timp a crescut interesul romanilor pentru aceste produse lucrate manual. De regulă, se preferă să se cumpere ieftin, neînţelegând câte muncă implică un produs lucrat manual.

Eu: Definește „Le boutique de papion” în trei cuvinte!

Luana: Accesorii personalizate şi cadouri.

Eu: Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci?

Luana: Pe lângă pasiune mea pentru handmade, îmi place să citesc şi să călătoresc.

Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Luana: Sunt planuri de viitor în ceea ce priveşte noi produse, însă şi noi colaborări. Prefer să le “dezvălui” pe parcurs.

Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Luana: Îţi mulţumesc pentru interesul acordat, le mulţumesc şi cititorilor. Vă invit cu drag să admiraţi lucrările mele pe pagina Le Boutique De Papion (https://www.facebook.com/leboutiquedepapion/ ). Vă îmbrăţişez cu drag!

2 Comments

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...