Spune „Da” celulelor stem!

Cât de importantă este sănătatea pentru tine şi familia ta? Deseori, vizitele la medic,care în mod normal sunt obligatorii măcar de două ori pe an, sunt rare şi de cele mai multe ori ajungem forţaţi de familie sau de prieteni.Sănătatea familiei depinde doar de tine, iar atunci când ne întemeiem o familie,ne dorim din tot sufletul să fie sănătoşi.Naşterea unui copil, aduce bucurie în sânul familiei, dar totodată sunt temători pentru sănătatea copilului pe viitor.Se spune că niciodată să nu te gândeşti la ce este rău, dar decât să ajungi în situaţia în care nu ai nici cea mai mică putere să îţi salvezi copilul, mai bine te gândeşti la binele lui,la binele familiei tale.Dacă v-am băgat în ceaţă, aflaţi că vorbesc despre celulele stem. Aţi auzit de ele, nu?În momentul de faţă, celulele stem sunt folosite cu succes în transplanturi,precum şi în tratarea unor boli cum ar fi leucemiile, limfoamele sau hemopatiile maligne. Studiile şi cercetările asupra acestor celule, a început prin anii 1960, într-o universitate din Toronto şi de atunci, recoltarea lor a salvat multe vieţi.
În România,cei care au avut curajul să aducă această procedură medicală, sunt cei de la Cord Blood Center.Dorind să ofere a doua şansă la viaţă,au efectuat prima recoltare de celule stem în sistem privat, în judeţul Cluj-Napoca.În iulie 2008, au inaugurat tot în acelaşi judeţ, prima bancă de celule stem din România şi un laborator de procesare a sângelui placentar.
Experienţa vastă, profesionalismul şi performanţele acestui grup medical,sunt mărturie vie pe http://www.cordcenter.ro/misiunea-viziunea-si-valorile-companiei.html,iar misiunea lor le oferă părinţilor, posibilitatea de a asigura sănătatea copilului.Am citit emoţionată categoria poveştilor care au avut un final fericit.

M-a emoţionat micuţa Alba, o fetiţă minunată care la vârsta de patru anişori a fost  prima pacientă din Spania care s-a vindecat de cancer la creier, după administrarea cu succes a transplantului cu propriile celulele stem. Povestea ei emoţionantă, o găseşti în întregime pe http://www.cordcenter.ro/povesti-de-succes.html , alături de alţi copii fericiţi, care au avut dreptul la a doua şansă.

Sunt încă multe persoane care sunt destul de reticente în ceea ce priveşte procedura medicală şi pentru că lucrez în domeniul sanitar, am avut ocazia să stau de vorbă cu mămici tinere, dornice să afle cât mai multe despre importanţa şi rolul acestor celule stem.Georgiana în vârsta de 37 de ani,se va bucura de bucuria de a fi pentru prima dată mămică peste 4 luni.Este conştientă de viitorul copilului ei şi îşi doreşte să afle cât mai multe despre acest subiect.Acum 5 ani de zile, am avut norocul să lucrez într-o maternitate privată, unde am putut afla care sunt avantajele recoltării celulelor stem.
Am încercat să o liniştesc şi să îi explic că această procedură este total nedureroasă, iar pentru un medic experimentat, durata acestei operaţiuni este de doar 30 de secunde.Acestă procedură constă în puncţionarea venei spirale ombilicale de unde se recoltează sângele rămas la nivelul cordonului ombilical şi al placentei. Am asigurat-o, că întreaga procedură se desfăşoară în condiţii aseptice şi conform indicaţiilor din protocoalele seturilor de colectare.Curioasă cum o ştiu, m-a întrebat ce boli se pot trata cu aceste celule stem. 

” -Draga mea,studiile încă sunt în desfăşurare, dar aceste celule stem, au posibilitatea de a vindeca peste 70 de boli cum ar fi :boli congenitale ale sistemului imunitar,leucemii, tipuri de cancer şi lista poate continua la nesfârşit.”

Încă te mai întrebi de ce să faci această recoltare?Pentru că indiferent de natura naşterii, cezariană sau pe cale naturală,procedura medicală este extrem de simplă, fără dureri.
Pentru că este un aliat în lupta cu boala, pentru că timpul este preţios în cazurile în care sănătatea copilului tău este ameninţată,iar accesul la această grefă este făcută mult mai rapid decât în cazul în care ea nu există şi timpul alocat căutării ei în vederea compatibilităţii, ar dura la nesfârşit şi poate ar fi prea târziu.Pentru că siguranţa şi sănătatea ta şi a copilului tău sunt importante şi să nu uităm că aceste celule stem pot fi utilizate atât de copil la a cărui naştere s-a produs recoltarea lor, dar şi de către alte rude de gradul întâi (fraţi).
Chiar dacă celulele stem nu sunt folosite de familie, acestea pot fi utilizate de către alţi oameni compatibili, fiind donate la un moment dat, de către familiile care deţin o astfel de recoltare de celule stem. Cum văd eu această procedură pe viitor?Poate că nu suntem conştienţi de puterea pe care o are această procedură medicală.Vreau să cred că multe familii vor avea dreptul la a doua şansă în viaţă, vreau să cred că cercetările vor continua şi poate pe viitor vom descoperi leacul tuturor bolilor incurabile.Îmi doresc acest lucru, pentru copii noştri!

Protecţia copiilor noştri este mereu pe primul loc, alege să spui un „DA” hotărât recoltării de celule stem!
Acest articol a fost creat pentru proba numărul 12 din cadrul competiţiei SpringSuperBlog!

surse info şi foto:http://www.cordcenter.ro/

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...