AIA Proiect – Case care zâmbesc…

aia-birou-de-proiectari

Atunci când eşti copil, mintea îţi zburdă la tot felul de năzdrăvănii. Visezi cai verzi pe pereţi, unicorni şi zâne… şi-o casă. O casă numai a ta. Aşa visam eu încă de la 10 ani, când fraţii mei mai mici( vreo trei la număr) îmi invadau spaţiul. Şi „pentru că tu eşti mai mare trebuie să…” eram nevoită să tac mâlc şi să-i las în voia lor. Asta mă infuria. Deseori biroul la care îmi făceam lecţiile devenea căsuţa mea. Cu ajutorul unor cearceafuri aruncate pe el. Era ca un cort şi acolo îmi petreceam orele visând.

În alte dăţi cu mintea îmbibată de magia cărţilor „Poveşti Nemuritoare”, îmi imaginam cum mă voi retrage în munţi. Acolo îmi construiam o căsuţă din lemn. În imaginaţia mea căsuţa nu avea mai mult de 3 metri pătraţi (deja era cât o vilă cu două nivele în capul meu) şi în ea, o masă, două scaune şi un pat construite tot de mine. Din lemn! Cât de greu poate fi să construieşti o casă? Asta mă întrebam uneori… de unde să ştiu că este nevoie de un proiect de casă?

21630_472955609558175_2173913657233452526_n

Avem nevoie de case, aşa cum avem nevoie de haine. Arhitectura stimulează moda. Ele sunt precum foamea şi setea, ai nevoie de amândouă. -Karl Lagerfeld 

De unde să ştiu că voi avea nevoie de autorizaţie şi alte „bazaconii” la care nici nu visam la vîrsta aia? Anii au trecut rapid şi încă visez la casa perfectă. La o casă primitoare, caldă şi plină de veselie. Mi-ar plăcea să fie extrem de spaţioasă şi cu o arhitectură modernă dar cu tendinte minimaliste. Pentru că tehnologia avansează fantastic de repede, mi-aş dori să intru în casă cu ajutorul recunoaşterei faciale. Asta m-ar scuti enorm de timpul în care îmi caut cheile timp de jumatate de oră prin „geamantanul” cu de toate sau de momentele în care le uit pe unde nici eu nu mai ştiu.

Căsuţa va avea dormitoare dotate cu băi pentru fiecare membru al familiei plus una de oaspeţi. Ferestre imense peste tot. Ador lumina naturală, mai ales dimineaţa. Ai posibilitatea să observi un răsărit de soare în timp ce îţi bei cafeaua şi te încarci cu energie pozitivă pentru întreaga zi. Paleta cromatică va fi o combinaţie de alb şi crem. Pe alocuri în punctele importante ale casei mi-ar place să am culoarea dulce a lemnului sau ca mierea. Apoi o terasă! Neapărat voi avea colivii în stil vintage, felinare şi plante curgătoare. Să nu uit de garaj. Poate aşa mă împinge cineva de la spate să dau de carnet… cât sunt în viaţă. Să nu uit de seră, piscină, camera pentru saună şi un spaţiu proiectat perfect pentru petrecerile în familie sau cele făcute de băieţi.

aia-birou-de-proiectari-2

Dialogul dintre client şi arhitect este o conversaţie cât se poate de intima, întrucât atunci când vorbeşti despe construirea unei case, vorbeşti despre vise. – Robert A. M. Stern

Visele pot deveni realitate cu un pic de noroc şi ajutor, bineînţeles. Mai este o vorbă „Norocul şi-l face omul cu mâna lui.”.  Aşa că m-am hotărât să caut un birou de proiectare. Chiar dacă în tinereţe „tablourile” mele stăteau la admirat pe holurile şcolii, când vine vorba de un proiect de casă lucrurile devin complicate. Cel puţin pentru mine! Dacă la partea artistică am cât de cât notă de trecere, la partea tehnică mă îndrept spre corijenţă. Salvarea mea vine din partea celor de la AIA Proiect. O echipă tânără, cu experienţă în domeniu ce oferă consiliere şi suport pentru oricine îşi doreşte să construiască sau să renoveze o casă.

sigla-2016

AIA Proiect va contribui la îndeplinirea visului meu, transformând ideile din ambele „tabere” în ceva palpabil. Sfaturile lor m-au convins de multe „erori” pe care aveam să le fac dacă nu apelam la opinia unui specialist în domeniu. Orice proiecte de casă AIA Proiect pune la dispoziţia clientului o serie de beneficii, precum costurile pe care le va avea cu încălzirea. Proiectul trebuie să ţină cont de multe aspecte tehnice, de performanţa energetică, buget şi bineînţeles, estetica.  Ce mi-a plăcut la echipa AIA Proiect este că nu m-au zorit. M-au lăsat să analizez ofertele şi chiar mi-au dat indicaţii preţioase despre cum aş putea câştiga spaţiu de utilizare sau ce soluţii ar fi pentru un iluminat energetic eficient.

Arhitectura este arta despre cum să risipeşti spaţiul. – Philip Johnson

De asemenea m-au sfătuit să analizez cu atenţie proiectul de casă activă ROD® şi mi s-a părut extrem de interesant. Casa activă ROD® produce energie mai multă decât consumă. Construcţia oferă acelaşi funcţii şi spaţiu ca celelalte proiecte dar la un preţ mult mai mic. Confort şi sănătate, eficienţă energetică şi reducerea impactului asupra mediului sunt doar câteva din beneficiile casei active care vor schimba modul şi stilul de viaţă pe viitor. Serviciile AIA Proiect mi-au oferit un proiect complet ce includea arhitectura şi structura casei plus idei despre ce materiale şi instalaţii sunt necesare pentru desfăşurarea corectă a construcţiei.

 untitled444

Cu ajutorul specialiştilor am economisit timp, nervi şi am ieşit chiar cu 45% mai ieftin pentru acest proiect de casă bine făcut. Proiectul meu de casă a fost personalizat şi adaptat tuturor cerinţelor mele. Am fost chiar un pic „scorpie” şi uneori „godzilla” cu ideile mele, dar răbdarea şi profesionalismul lor m-au cucerit. Cu ei visul meu devine realitate, iar băieţii mei cu siguranţă vor fi fericiţi în noua căsuţă. Ei sunt viitorul meu, iar AIA Proiect mi-a întins o mână de ajutor pentru a da viaţă unui vis din copilărie.

AIA Proiect a dat sens cuvântului „acasă”. Locul unde voi sărbători reuşitele alături de familie şi prieteni, locul care va reflecta cu adevărat personalitatea mea. Acasă e o casă cu zâmbet!

Acest articol a fost scris pentru proba nr 12 din cadrul competiţiei SuperBlog 2016! 

17 Comments

  1. Pe la marginea satului unde am copilarit trece Siretul care are o lunca foarte frumoasa de unde toata vara culegeam mure. Mereu am visat sa am o casuta in mijlocul acelei lunci dar in tiumpul mi-am dat seama ca este un lucru imposibil din cauza inundatiilor.

  2. Eu nici macar nu indraznesc sa visez la o casuta acum chiar daca atunci cand eram copil imi doream una de turta dulce ca in povestea lui Hansel si Gretel.

  3. Cand imi aduc aminte ce a insemnat fiecare modificare la casele unde am locuit…nici nu mai vreau sa ma gandesc la toate cele…
    Oricum fara un specialist nu se pot face multe lucruri ca sa fii sigur ca sunt modificari realizate cu cap!

  4. Fiecare avem in minte o casa a visurilor noastre, dar oricat de siguri am fi pe ceea ce vrem, e mai mult decat necesar sa apelezi la serviciile specialistilor.

  5. Am si eu idei multe, dar pana la punerea lor in practica fac teste pe apartament. Mai e drum lung pana la o casa ( la curte adica).

  6. Am si eu cateva lucruri pe carele-am pus in practica si cateva la care visez pentru casuta mea din viitor. Uite , arhitectii de pe acest site m-ar putea ajuta mult.

  7. Ma multumesc cu casa pe care o am, nu mai construiesc nimic, calatoresc, vreau sa vad tara, apoi lumea. Dar nu se stie niciodata cand voi apela la specialisti, cu siguranta voi construi pentru copii.

  8. Daca iti doresti ceva cu adevarat, cu siguranta ti se va indeplini visul. Vei avea parte de o casa de vis daca te lasi pe mana acestor profesionisti, am vazut pe site case superbe

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...