Atelierul Laurei – Interviu despre un stil de viață și pasiune

Atelierul Laurei

Plăcerea muncii aduce perfecțiunea acesteia. – Aristotel

Pe Laura am descoperit-o din intamplare, acum câțiva ani pe facebook. Pe atunci încercam să-mi regăsesc prietenii din adolescență, inclusiv pe Laura Odagiu, colegă din liceu. Faptul ca figura ei nu coincidea cu cea pe care o căutam nu m-a oprit sa fac primul pas. Până la urma nici ea nu mai era o fetișcană și nici memoria mea prea ascuțită.

Cu o energie debordantă, Laura mi-a acceptat prietenia. Bineînțeles, norocoasă cum sunt, nu era persoana pe care o căutam. Nu mi-a părut rău pentru că am descoperit un OM cu sufletul cald, cu multă dragoste și zâmbete de oferit. Laura este o mămică creativă, iubitoare și credeți-mă, are o energie de invidiat. Te molipsește, pur și simplu.

Eu: Bună dimineața, Laura! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Laura: Bun regasit, Aguritza! Eu mulțumesc pentru invitație!

Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „Atelierul Laurei”… care a fost primul obiect creat de tine?

Laura: Este un efort considerabil de memories să-ți spun exact primul obiect creat de mine. Cred că niște hăinuțe pentru păpuși în vremea când nu schimbasem nici măcar primul prefix din viața mea. A trebuit să mai schimb două, pe lângă vise și joburi, ca să-mi dau seama că Atelierul este ceea ce îmi doresc, profesional vorbind. În urmă cu 6 ani am început sa mesteresc iarăși diverse accesorii, de data asta pentru fetițe adevărate, de la fundițe, papioane, bentițe și altele. Am trecut prin mărgelit, confecționare de flori textile, buchete, diverse aranjamente și până la ceea ce fac în ziua de azi și anume decorațiuni și cadouri înfrumusețate prin tehica servețelului și decoupage.

Eu: Ținând cont de faptul că ești mămică, soție, artist handmade … unde și cum îți găsești inspirația?

Laura: Inspirația mea este peste tot. Sunt mereu atentă la ce este în jurul meu, ce lucrează adevarații artiști, eu încă sunt discipol, caut mereu să realizez obiecte cu personalitate, să folosesc tehnici cât mai complexe. Mintea mea nu doarme nici noaptea, în mare parte e sub stăpanirea pasiunii mele.

Dacă nu iubești ceea ce faci, atunci n-o face! – Ray Bradbury

Atelierul Laurei

Eu: Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului” ?

Laura: Cel mai mult îmi place libertatea pe care ți-o conferă acet job. Tu îți creezi propria ta afacere, ești omul bun(sau nu) la toate, de la studiu, prospectarea pieței, achiziții, realizarea propriu-zisă, publicitate, Pr, comercializare. Este un job full time, de zeci de ori mai stresant decât dacă ai fi un simplu angajat. Asta dacă dorești să o faci la un nivel profesionist. Nu îmi place că suntem într-o perioadă când handmade a devenit pentru mulți o afacere de moment, cu toate implicațiile de rigoare: comenzi onorate pe genunchi, plagiate, materiale îndoielnice și altele. Și asta strică imaginea de ansamblu a artizanatului.

Eu: Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta și ținând cont că ai ceva vechime în această meserie, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Laura: Greutățile pe care toți le întâmpinăm sunt legate de promovare, întâi de toate. Durează pâna te faci cunoscut. Trebuie muncă multă, bănuți și perseverență. După câțiva ani de handmade am reușit să-mi apreciez eu întâi munca și apoi clienții. E important să pui prețul corect produsului tău pentru a avea apoi satisfacția muncii tale. Chiar dacă pornește ca un hobby, în timp devine unul costisitor. Iar pentru a-l alimenta permanent este necesar să poți acoperi cheltuielile. Cât despre cum m-am dezvoltat ca persoană, într-adevăr, au apărut schimbări: sunt mai îndrăzneață, mai sociabilă, mai organizată.

Atelierul Laurei

Nu renunța la ceea ce îți dorești să faci. Acolo unde există Dragoste și Inspirație, nu cred că poți greși. – Ella J. Fitzgerald

Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Laura: Nu știu dacă sunt în măsură să dau o rețetă de success. Mai am mult până acolo, dar cred că sunt totuși pe drumul cel bun. Am pornit ca un hobby, dar așa cum spuneam, a devenit un stil de viață, mai mult decât un job. Pun toată pasiunea și restul de energie pe care mi-l lasă copiii mei. Sunt mereu conectată la munca mea, caut idei bune, îmi place noutatea . Astea sunt câteva dintre “secretele” mele.

Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Laura: Online-ul este în continuare cel mai bun canal de promovare. Asta și pentru că tehnologia e parte din viața noastră, astfel și clienții sunt tot mai prezenți online. Cu târgurile am experiență minimă. Îmi place să-mi expun lucrările, să văd reacțile clienților, să discut cu ei. Nu se compara cu relația stabilită prin chat.

Eu: „Atelierul Laurei” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Laura: Când spun “Atelierul Laurei” nu văd decât viitor. Frumos și luminos. Pentru că am toate energiile bune pentru care să fie așa. Am în plan niște colaborări cu alți artizani, încă gândesc proiectele. Am cunoscut persoane minunate în ultimul an care fac o treabă excelentă și care la rândul lor trebuie (mai mult) scoase la lumină. Pe de altă parte, lunar am colaborări cu un magazin local din Constanța pentru ateliere de creație, acolo unde doamne de toate vârstele doresc să învețe tehnici noi, dar și să petreacă un timp plăcut. Luna aceasta am început colaborarea și cu Asociatia Work at Home Moms care sprijină mămicile antreprenoare ce doresc să lucreze în sânul familiei. Sunt o persoană norocoasă pentru că am ocazia să cunosc femei excepționale, cu povești foarte interesante.

Atelierul Laurei

Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Laura: Există o concurență prost înțeleasă. Doar cei slabi cred că cineva îi poate fura clienții. E loc pentru toată lumea, atât timp cât faci treaba foarte bine și, important, cât mai original. Există copiatori care vor sa profite doar de un “val”, există persoane care se cred talentate, o dată ce reușesc să întindă un servețel. Timpul însă va cerne această lume a artizanilor. Fără muncă, perseverență și o strategie bună nu reziști pe piață.

Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Laura: Designul obiectelor pe care le fac trebuie să satisfacă atât cerințele clientului, cât și dorința mea de a realiza un obiect unic și de mult bun gust. În timp am învățat că e ok să refuzi niște cerințe care nu te flatează și pe tine, ca artizan. Gusturile clienților sunt foarte diferite, însă numele tău apare pe fiecare etichetă. Ca începător accepți mai multe compromisuri, după un timp însă, dacă ții la munca ta, trebuie lucrat la aspectul ăsta.

Eu: Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posobilitatea?

Laura: Handmade-ul românesc are o dinamică fantastică. Văd tot timpul tehnici noi, cu materiale noi, avem artizani foarte talentați. Problema este cu promovarea lor. Trebuie sprijiniți să se expună, să ajungă în fața clienților. Altă problemă este mentalitatea cumpăratorului pentru care o chinezărie este mult mai accesibilă, în ciuda faptului că acel obiect este gol. Gol de trăiri, de sentimente și nu spune nicio poveste. Iar handmade-ul din afară este mult apreciat.

Singura modalitate prin care poți face lucruri extraordinare este să iubești ceea ce faci. – S. Jobs

Atelierul Laurei
Eu: Definește „Atelierul Laurei” în trei cuvinte!

Laura: Pasiune, muncă, stil.

Eu: Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci?
Laura: Nu prea mai am timp de alte pasiuni pentru că deja familia și atelierul îmi ocupă tot timpul.

Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală? Poate dorești să lansezi o invitație cititoarele din Constața?

Laura: Planuri de viitor sunt. Nu le dezvălui pentru că nici eu nu le știu exact. Tot timpul caut ceva. Altceva. Asteptați-vă să vă surprind.

Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Laura: Mulțumesc și eu pentru această onoare. Cel mai ușor sunt de găsit pe Facebook acolo unde sunt și toate lucrările mele, pe pagina mea  www.facebook.com/atelierullaurei.

7 Comments

  1. Multa munca, talent si pasiune. Felicitari pentru ea, pentru minunatiile pe care le face, felicitari tie pentru acest interviu.

  2. Lucruri foarte frumoase iese din mâinele acestei doamne ,muncă multă ,pasiune și dragoste de ceea ce face ! Felicitări ! 👏❤

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...