Miercurea creativă – Povești pictate cu Adrianart…

Miercurea creativă adună săptămână de săptămână oameni frumoși, plini de creativitate și extrem de îndrăgostiți de ceea ce fac. Astăzi o cunoaștem pe Adriana, creatorul unor povești frumos colorate și personalizate în micul ei atelier numit Adrianart…

Eu: Bună, Vera! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Vera: Bună dimineața! Mulțumesc și eu pentru invitație și pentru interesul față de activitatea noastră.

Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „Adrianart”, care a fost primul obiect creat de tine, de la ce a pornit totul și ce impact au creațiile tale? Ce așteptări aveai la început și ce așteptări ai acum, după ce ai prins ceva experiență?

Vera: Primul obiect creat de mine… se pune dacă numesc aici șnururile de mărțișor pe care le răsuceam împreună cu bunica (pe vremea aceea nu se găseau de cumpărat de-a gata), pentru a-i ajuta pe părinții mei la mărțișoreala lor în vremea comunistă? Mă trag dintr-o familie de artiști și, deși ai mei nu m-au încurajat în direcția asta, prietenii, cunoștințele întotdeauna apelau la mine pentru a împacheta frumos un cadou, a înșira artistic niște mărgele, a modifica haine și câte și mai câte. Așadar, nu pot numi un „prim obiect” oficial creat de mine. Latura asta a făcut parte din viața mea din totdeauna.


Cu toate că am urmat o școală tehnică, am avut marele noroc de a întâlni oameni deschiși la minte, care m-au ajutat să-mi pun în practică și să-mi dezvolt latura creativă. Începând cu familia, prietenii și terminând cu șefii de la job-urile pe care le-am avut. Toți au avut încredere în mine și m-au lăsat să explorez situații noi (pentru care poate nu eram pregătită), dar pentru care am reușit în timp să-mi dezvolt aptitudinile necesare. Și sper că nu i-am dezamăgit.

Sunt un om optimist dar și foarte realist, așa că așteptările în ce privește atelierul au fost cât se poate de firești pentru un astfel de început: mai întâi am fost nerăbdătoare să văd reacțiile oamenilor – care au fost încurajatoare și cu asta mă mulțumeam – să vadă cât mai mulți lucrările, să exprime o părere. Și acum, sigur, sunt în continuare foarte atentă la reacțiile oamenilor și mă ghidez după ele. Asta m-a și ajutat să evoluez și să ajung în momentul acesta, în care așteptările mele sunt să reușesc să mențin pe o linie ascendentă mersul lucrurilor în atelier.

Eu: Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația? Cum decurge o zi din viața Adrianart?

Vera: Într-adevăr, am ajuns să cunosc și să interacționez cu foarte mulți oameni, iar inspirația vine chiar din discuțiile cu ei. Ajungem să vorbim despre hobby-uri, despre viața copiilor, culori preferate și vacanțe dorite. Ajungem să ne cunoaștem. Ținând cont de faptul că Adrianart este un atelier în care toate obiectele se lucrează la comandă și personalizat, fie că e vorba de o dorință clară sau doar ne sunt furnizate niște linii generale despre ceea ce și-a imaginat, fiecare client vine cu o idee care, împletită cu stilul nostru de lucru, generează de fiecare dată o lucrare nouă și unică.

Eu: Ce îți place și ce iți displace în „lumea handmade-ului”?

Vera: Îmi place că nu te poți plictisi niciodată – nu se repetă nimic, primești în fiecare zi noi provocări, întâlnești minți creative, oameni cu talente care mai de care mai deosebite. Îmi displace să întâlnesc oameni talentați, foarte buni executanți, care nu creează nimic dar iau de-a gata ideile altora și le reproduc.

Eu: Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om?

Vera: Am început să nu le mai privesc ca pe greutăți. Am învățat că nu trebuie să vrei să obții ceva cu orice preț. Pur și simplu nu îți poți permite anumite lucruri în anumite momente și revii atunci când te consideri pregătit. Am învățat să fiu mai răbdătoare și să ascult cu atenție dorințele, criticile și sfaturile. Pot să analizez la rece orice feedback primit.

Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau business? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Vera: Da, clar la mine a pornit ca o pasiune și a evoluat din dorința de a transforma activitatea preferată într-un mod de a-mi câștiga existența. Încă nu știu dacă este o poveste de succes, dar asta încerc. Rămâne de văzut.

Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… Spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Vera: Succesul în online crește odată cu afacerea ta și cu cât investești mai mult în zona asta (indiferent ce – bani și/sau timp), cu atât mai mult se dezvoltă și afacerea ta. În general, merg pe promovarea din gură în gură și las lucrările să se promoveze singure. Un client mulțumit de rezultatul lucrării va povesti și te va recomanda mai departe prietenilor și cunoștințelor. Nu cred că este de neglijat nici prezența la târguri. O bună parte dintre clienți sunt cei care ne-au întâlnit la târg și ne-au contact apoi online pentru comenzi. Aici însă trebuie să fii atent și să alegi cu grijă târgul care ți se potrivește – cărui target se adresează, dacă este promovat corect de către organizatori, dacă are trafic, dacă are istoric, dacă se justifică taxa…

Eu: „Adrianart” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială? Că tot se apropie luna mărțișorului, ce ne-ai pregătit?

Vera: Oh, avem multe gânduri de viitoare proiecte dar fiind încă la stadiul de gânduri, cred că mai bine așteptăm până să le deconspirăm. Deocamdată colaborăm cu două magazine – în special în perioada diverselor sărbători – cu bijuterii, mărțișoare, decorațiuni pictate pe lemn. Pentru anul acesta am renunțat (cu puțin regret) la lut și am pregătit mărțișoare și broșe pictate pe lemn. O colecție nouă, ca în fiecare an, cu forme și modele realizate de noi.

Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Vera: Sigur că există concurență, ca în orice alt domeniu. La început de drum este nevoie de răbdare. Multă răbdare. Nu trebuie să te descurajeze criticile primite, ci trebuie să înveți să le privești cât se poate de constructiv. Mulți au tendința de a-și subevalua munca pentru că nu au experiență sau, în goana după clienți, încercă să-i atragă cu prețuri mici – ceea ce nu este o soluție pe termen lung. Mai apar invidii pentru succesul altora și atunci cel mai la îndemână gând este reproducerea identică a lucrărilor artiștilor recunoscuți deja. O altă greșeală des întâlnită este încercarea de a acoperi o plajă cât mai mare de tipuri de lucrări, astfel întâlnești standuri la târg sau pagini de prezentare care arată ca un adevărat bazar. Ar fi mai multe de spus aici, dar cred că astea sunt cel mai frecvent întâlnite greșeli.

Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Vera: Normal, dorința clientului este cea mai importantă. Dar pot să spun că am refuzat multe lucrări cu Mickey, Minnie și alte personaje celebre.

Eu: Comparativ cu piața din afara țării, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posibilitatea?

Vera: Mi se pare că obiectele artizanale românești sunt realizate mult mai complex decât cele din afară. Dacă în vest lumea încearcă să simplifice detaliile și să le transforme doar în sugestii, la noi încă se pune accent pe foarte mult detaliu. Handmade-ul românesc se vinde mult mai ieftin decât cel din vest. Asta și din cauza faptului că noi nu avem o educație în a prețui munca realizată manual, dar și pentru că încă apreciem mai mult cantitatea decât calitatea – lucru care se vede în toate aspectele vieții noastre.

Eu: Definește „Adrianart” în trei cuvinte!

Vera: Pictăm povești personalizate 😀

Eu: Ai și alte pasiuni în afară de ceea ce știm că faci?

Vera: Vai, dar toate pasiunile mele ajung să fie pictate pe tricouri! Îmi plac foarte mult pisicile și plimbările cu bicicleta și asta cred că se vede foarte bine în colecția noastră de tricouri pictate.

Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Vera: Surpriză!

Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Vera: Mulțumesc și eu pentru interesul acordat poveștii noastre, mulțumesc și celor care au avut răbdarea să citească până aici. Avem un blog pe care ne străduim acum să îl revigorăm https://adrianaartizanat.blogspot.ro/, dar mai multe lucrări sunt expuse pe pagina de facebook https://www.facebook.com/adrianaartizanat/ în mesageria căreia primim și comenzi.

2 Comments

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...