Pregatiri pentru sezonul rece – folia de polietilena te poate ajuta sa cultivi si iarna!

 

E destul de clar. Pentru multi dintre romani s-a cam terminat cu sezonul de cultivare si recoltare a roadelor. De acum nu au alta alternativa decat sa astepte trecerea sezonului rece pentru a o lua de la capat. Sau ar putea aborda o alta strategie: construirea unei sere sau a unui solar in care sa isi desfasoare activitatea pe toata perioada sezonului rece.

Serele si solariile sunt investitii ce se amortizeaza in timp, iar pretul aferent investitiei nu este chiar de speriat. Prin ce se deosebeste sera de solar si care ar putea fi solutia mai practica pentru tine? Ramai aproape, iti voi spune in cele ce urmeaza.

Ce este sera?

Sera este o constructie permanenta, fixa. De cele mai multe ori, serele au pereti din sticla rezistenta si au incorporat un sistem de incalzire si unul de irigatii. Avand aceste doua componente, o sera poate fi un mediu proprice de dezvoltare pentru plante chiar si pe timp de iarna.

Ce este solariul?

In comparatie cu sera, solariul este o constructie usoara, mobila, deci poate fi mutata dupa bunul plac in gradina. De obicei agricultorii muta sera pe timp de iarna peste culturile ce au nevoie de incalzire pe toata perioada sezonului rece. Aceasta este creata dintr-o folie de polietilena pentru protectie termica sau dintr-o folie cu efect de termicitate si antipicurare.

Despre folia de polietilena pentru protectie termica, asa cum se regaseste pe nuoricum.ro, trebuie sa stii ca ajuta la mentinerea unei temperaturi mult mai ridicate in interiorul solariului. Aceasta are o durata de viata de pana la 3 ani, dispune de aditivi IR si UV, iar pretul sau se calculeaza in functie de kilogramele pe care le are.

Folia de polietilena pentru protectie termica se amplaseaza intre plante si folia de acoperire. Arata ca un tavan putin inclinat, insa doar asa poate favoriza scurgerea picaturilor de apa formate pe suprafata ei.

Ce legume pot fi cultivate pe timp de iarna?

Avand in vedere ca vorbim de cultivarea lor in sere si solarii, pare ca nu exista restrictii in acest sens. Totusi, recomandarile din partea agricultorilor vizeaza rosiile cherry, ceapa, usturoiul, salata verde, morcovul si nu doar atat.

Gasesti tot pe nuoricum.ro o lista completa cu seminte de legume ce pot fi cultivate atat pe timp de iarna, cand si in celelalte sezoane de vegetatie. Nu ezita sa iei legatura cu expertii in domeniu pentru si mai multe detalii cu privire la semintele de legume, dar si cu privire la folia de polietilena pentru protectie termica.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...