Andreia Ursu – Terapia sufletului prin fotografie

Bună dimineața, iubitori de artă… astăzi o vom cunoaște pe Andreia, creator de frumos la Andreia Ursu Fotograf. Vom parcurge pași mici în atelierul ei și ne vom răsfăța privirile cu o creativitate aparte…

Draga mea, bine ai venit și mulțumim că ai acceptat să răspunzi pozitiv la acest interviu. Spune-mi, te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele studioului tău de fotografie Andreia Ursu Fotograf … care a fost prima fotografie creată de tine și de la ce a pornit totul?

andreia ursu

Hmm…totul a început când aveam 15 ani. Eram o persoană foarte introverta, timidă, speriată. Cumva, o colegă de liceu mi-a pus camera ei foto în mână. Când am văzut că-mi face sufletul să vibreze, am ştiut că e calea mea de a mă descărca de ceea ce simţeam. Am fotografiat ani de zile natura şi pe mine, în tot felul de ipostaze conceptuale. Abia după facultate am prins curaj să fotografiez şi alţi oameni din jurul meu.

Cum ai defini fotografia și ce o face specială printre arte?

Eu văd fotografia ca pe o terapie. De fapt, cred că orice modalitate de creaţie a artei e o terapie (muzică, pictura, olăritul etc..). Fotografia nu minte, este sinceră. Încearcă doar să mimezi un zâmbet în faţa camerei şi imediat se va vedea că e fals. Fotografia îţi oferă un prim acces spre sufletului unui om. Dacă eşti un pic atent şi analizezi ce vezi, îţi poţi da seama ce fel de persoana se ascunde în spatele hainelor. 

Poţi face asta analizând postura persoanei respective, direcţia în care se uita, felul în care îşi ţine mâinile etc. Am o clientă căreia îi plăcea să îşi folosească părul drept un paravan. Mereu se juca cu el, îl lasa să cadă peste faţă, îşi ascundea privirea. Într-o zi ne-am uitat împreună peste rezultatul şedinţei foto şi am întrebat-o “ De ce te ascunzi? De ce ţi-e frică?”…a fost mai mult decât terapeutica discuţia dintre noi. Ambele am aflat lucruri noi.

andreia ursu

Ce greutăți întâmpini în lumea artei și a fotografiei? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Simt că e prea multă concurenţa. Toată lumea în ziua de azi se intitulează “fotograf”. Şi mulţi fac asta doar pentru bani, nu ţin cont de calitatea produsului pe care îl oferă. Pe de altă parte simt că, şi publicul are nevoie de puţină educaţie în această direcţie. De cele mai multe ori, persoanele se simt intimidate de ceea ce fac eu. “Vai, dar eu nu arăt aşa”, “Eu n-aş ştii să pozez în felul ăla”, “E artă ce faci tu, dar nu e pentru mine”. Cei mai mulţi care ajung la mine în studio pleacă cu un vibe foarte pozitiv. Îi învălui cumva şi-i conving să-şi depăşească fricile, temerile, stresul.

Ce fotografi te inspiră și de ce?

Multă vreme m-au inspirat fotografii romani. Avem în ţara mulţi oameni premiaţi internaţional care fac o muncă excepţională. N-aş zice că mă inspiră cineva anume. Stau mult pe instagram şi Pinterest. Îmi iau inspiraţia de la cine apare în feed: fie fotograf, fie actor, fie alt om public sau nu. Inspiraţia vine din orice. Mai nou, s-a umplut news feed-ul de fotografi ucrainieni. Am rămas plăcut impresionată de munca lor.

Hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului? Ai un sfat pentru cei la început de drum ?

Şi, şi. În prezent, deţin propria firmă şi un mic studio în centrul Constantei. A fost o tranziţie naturală dar cumva, planificată. Mi-am deschis atelierul în 2019 când a venit bebeluşul meu pe lume. 2 ani, cât a durat concediul de maternitate, am putut face tranziţia între angajat şi antreprenor. N-am o reţetă anume, ba chiar aş zice “Nu faceţi ca mine” Mi-am pus multă vreme beţe în roata singură, din cauza fricilor. Dar am învăţat în timp că nu pot face doar business. Asta îmi omoară creativitatea şi plăcerea de lucru. Acum nu las să treacă lună fără a face un proiect nou conceptual, aşa cum făceam când eram în liceu.

andreia ursu

Andreia Ursu Fotograf are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

De câteva zile, am început sesiunile foto de Paşte. Am câţiva puişori de găină în studio copiii sunt extrem de încântaţi de idee şi de joacă împreună. Am nişte planuri de viitor legate de şedinţele foto boudoir-nud. Colaborez cu câţiva consilieri în dezvoltare personală din oraş şi nu numai. Cum am zis la început, fofografia poate fi terapeutică dacă ştii cum să o foloseşti. Încă sunt în stadiul de concepţie. Plănuim câteva seminarii despre feminitate, o conferinţă. Dar timpul le rezolvă pe toate.

andreia ursu

Definește afacerea ta în trei cuvinte!

Terapie prin fotografie.

Ai și alte pasiuni față de ceea ce știm că faci? Cum faci faţă… presupun că este un consum mare de energie şi concentrare?

Am multe dar nu mai am timp de ele. Am un băieţel foarte energic de 3 ani. Dacă îmi mai rămâne energie la sfârşitul zilei o investesc în fotografie, dacă nu…somn Dar lucrurile se liniştesc încet-încet. Mi-am propus să reiau şi handcraft-ul într-o bună zi.

Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Cum am zis mai sus. Am un proiect de “(re) Descoperire a feminităţii” la care lucrez şi îmi doresc să ia amploare. Mai multe detalii puteţi afla pe grupul de facebook cu acelaşi nume. După Paste, plănuiesc să lansez un nou concept de şedinţe foto aniversare. Şi, pentru vara, am câteva idei de promovare a şedinţelor foto pe plajă.

andreia ursu

Pregătești ceva special cu pentru sezonul estival?

Da da. De câteva luni “rumeg” ideile. Abia aştept să vină căldura, să se încălzească apa. Nu dau mai multe detalii, dar va fi incitant. Deci daţi-mi follow pe social media dacă sunteţi curioşi.

Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea fotografiile sau atelierul Andreia Ursu Fotograf.

Vă mulţumesc pentru încrederea pe care o investiţi în mine. Fără feedback-ul şi suportul vostru nu aş fi evoluat atât, mai ales în momentele mele de “rătăcire fotografică”. Mă puteţi urmări în social media pe instragram şi facebook sau direct pe site.

https://www.facebook.com/AndreiaUrsuFotograf

https://www.andreiaursu.ro/

@andreiaursu.ro (pe instagram)

Dacă și tu ai o poveste de spus, te aștept să discutăm detaliile unui interviu pe adresa de email marya_aguritza@yahoo.com 

One Comment

  1. Fotografii foarte reușite, trebuie să fii foarte talentat și să ai multa răbdare, succes în continuare!

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...