Miercurea creativă cu Arena Magazin…

O știu de foarte mulți ani și îmi este tare draga… astăzi la Miercurea Creativă o am ca invitată pe Dana Florentina, o mică vrăjitoare talentată și deosebit de creativă. Cafeaua și fursecurile sunt din partea casei, deci haideți să o cunoaștem…

Bună, draga mea! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Buna, Maria. Plăcerea este de partea mea!

Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „Arena Magazin … care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

În spatele „Arenă Magazin” sta o femeie care şi-a dorit încă din copilărie să devină contabil. Acea femeie a reuşit ceea ce şi-a propus, a terminat facultatea la Academia de Studii Economice – Finanţe Bănci, a obţinut un master în Gestiunea şi Auditul Afacerii la Universitatea Româno-Americană şi a fost admisă în cadrul CECCAR – specializare Expert Contabil, „meseria” mea fiind cea de Economist.

În ciuda insistentelor celor apropiaţi, am renunţat la studiile de la CECCAR pentru că mi-am dat seama că nu sunt fericită, că meseria de contabil nu mă mai reprezintă şi am decis să fac ceva….mai creativ, mai dinamic. Aşa a luat naştere Arenă Magazin. Deşi la acel moment piaţa industriei de produse personalizate era deja acaparată de nume mari, eu am decis să risc. Am decis să realizez produse personalizate, fără să îi copiez pe cei mai mari decât mine. Primul produs realizat este un tricou personalizat cu text strâmb. Şi când spun strâmb….vreau să zic extrem de strâmb.


Îmi descrii o zi obișnuită în atelierul Arena Magazin? 

O zi în atelierul Arenă Magazin începe în jurul orei 07:00, hai să zicem 07:30 după ce termin Sfânta cafea J Pornesc PC, deschid agenda şi încep să notez ordinea de zi (I like it old school). Îmi notez toate comenzile – fiind comenzi primite pe site, pe pagina de Facebook, pe profilul personal, pe whatsapp, trebuie să le centralizez respectând întotdeauna ordinea sosirii. În jurul orei 09:30 – 10:00, încep să sun clienţii pentru confirmarea comenzilor şi după finalizarea acestui proces, pornesc muzica şi ne apucăm de treabă (fără muzică nu pot lucra).

La începuturi era mult mai dificil, pentru că nu aveam stocuri mari şi trebuia să comand la furnizori materialele de care aveam nevoie în ziua respectivă (foarte mult timp pierdut). Deşi programul oficial este 09:00 – 17:00, lucrez uneori şi până târziu în noapte. În timpul zilei sună telefonul, primesc mesaje, mailuri, la care trebuie să răspund, iar pentru asta mă opresc din treaba pe care o începusem.

Nu mai spun că atunci când intervine câte o problemă cu un furnizor, colaborator (firme de curierat, de ex.) las totul deoparte şi caut soluţii pentru rezolvarea respectivei probleme. În jurul orei 19:00 vine curierul pentru a prelua coletele din ziua respectivă, iar dacă sunt colete care încă nu sunt gata până la ora 19:00, le ducem personal la unul din centrele de pick-up deschise până la ora 21:00. Pare haos, aşa-i? Uneori este, dar îl gestionez atât de bine, încât clienţii nu au de suferit.

Ținând cont de faptul că ești  artist handmade și probabil ai o viață socială intens… unde și cum îți găsești inspirația?

Da, am o viaţă socială mai mult decât intensă. Inspiraţia o găsesc, de cele mai multe ori, noaptea înainte să adorm 😀 Atunci nu sunt întreruptă de nimeni. Asta dacă ne referim la produse noi. Dacă vorbim, de exemplu, de o comandă personalizata, clientul mă inspiră. „Îl zăpăcesc” cu zeci întrebări pentru a îi descoperi personalitatea şi creez un produs care în final îl defineşte.

Sunt foarte implicată în relaţia cu toţi clienţii. Pentru mine este la fel de important un client care doreşte un produs de 35 lei, ca şi cel care ia produse de 6000 lei. Verific zilnic dacă au fost livrate coletele expediate cu 1-2 zile în urmă şi dacă au fost întârzieri cauzate de firma de curierat, îi înnebunesc (la propriu) cu mailuri şi telefoane până ce problema se rezolva şi clientul nu ajunge să aibă de suferit.

Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului”?

În primul rând, ador că nu fac acelaşi lucru zilnic. Atunci când realizezi produse cu mâna ta, satisfacţia este 10 ori mari mare şi nu mă refer la partea financiară, ci la „corason”. Ce nu îmi place….persoanele care fac asta la negru. Eu nu am vândut nici măcar un ciob până să intru în legalitate (înfiinţare firmă). Persoanele care lucrează la negru cer preţuri nedemne de produsele realizate, pentru că ele nu plătesc taxe la stat, cumpăra materie primă de „nişte unii” care mai vând şi pe sub mână, deci fără TVA. Eh, chestii legale.

Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Aici, la partea cu greutăţile am răspuns oarecum la întrebarea anterioară. Consider că munca mea este apreciată, primesc doar feedback pozitiv din partea clienţilor şi nu doar atât. Clientul mulţumit nu doar că revine, ci aduce după el alţi clienţi. Am învăţat să fiu mult mai responsabilă şi atentă la detalii care pot face diferenţa. Cred că cea mai mare schimbare a fost aceea dintr-un om plictisit, într-un om fericit.

Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Personal, nu mi-am tratat niciodată afacerea ca pe un hobby. Ştii, eu văd definiţia hobby-ului că pe o activitate pe care o faci atunci când ai chef, dispoziţie, timp. Arenă Magazin a crescut exact ca un copil. Cu multă muncă, investiţie de bani şi timp, atenţie şi chiar lacrimi din partea „părinţilor” Arenă Magazin a fost, este şi va rămâne o afacere de familie. Arenă este parte din familia mea.

Reţeta succesului….Trebuie să treci prin multe probleme, trebuie să ai puterea să nu renunţi, trebuie să te dedici 100%, să fii trup şi suflet pentru visul şi dorinţele tale. Să îţi stabileşti întotdeauna un target şi atunci când îl atingi să stabileşti altul şi tot aşa. Foarte important: să nu faci niciodată rabat de la calitate.

Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

În principal în online. În trecut frecventam şi târgurile de handmade însă în ultima perioadă nu mi-a mai permis timpul. Da, consider că online este varianta mai bună pentru că produsele ajung la o paletă mai mare clienţi fără să te limitezi la localitate unde se desfăşoară târgul. Atrag întotdeauna clienţii cu produse noi, actualizate.

„Arena Magazin” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Da, Arenă are proiecte mari şi de la anul va avea un frăţior. Nu pot dezvălui prea multe momentan, sper să mă înţelegi…

Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Există şi de cele mai multe ori…neloiala, cum spuneam mai sus. Cele mai mari greşeli pe care le poate face o persoană aflată la început de drum sunt acelea de a nu prospecta piaţă şi de a înveşti foarte mulţi bani din start într-un proiect nou, necunoscut poate.

Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Fără să vreau am răspuns şi la această întrebare. Întotdeauna creez produsul astfel încât să se muleze pe personalitatea clientului. Am însă o problemă. Dacă totuşi clientul insistă să îi realizez un produs după cerinţe specifice, dar eu consider că nu va ieşi WOW, refuz politicos comandă. Dacă produsul final nu este WOW, acel produs nu mă va reprezenta niciodată.

Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posobilitatea?

Sensibilă întrebare… Subevaluat, este răspunsul. Handmade în România nu este atât de apreciat pe cât ar merita. Dacă aş putea, aş chema în atelier fiecare om care întreabă „dar de ce este atât de scump?” pentru a îşi răspunde singur la întrebare.

Definește  „Arena Magazin” în trei cuvinte!  

Familie, pasiune, respect.

Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci?

Hobby-uri? Da, doar că nu prea mai am timp pentru ele, decât foarte rar: sport şi călătorii.

Ce oferte ai pentru perioada următoare și cu ce noutăți ne vei răsfăța în perioada sărbătorilor de iarnă? 

Uite că eşti prima care află! Urmează în luna noiembrie Black Friday şi că în fiecare an, vom reduce real preţurile. Sper că noutatea cu care voi ieşi pe piaţă pentru perioada sărbătorilor să fie realizabila anul acesta. De 2 ani mă chinui, însă cred anul acesta m-am apropiat cel mai tare de final, însă nu sunt în totalitate mulţumită de calitate, aşa că mai testam. Sper să fie cu noroc. Scuze că iar sunt misterioasă, dar nu pot spune mai mult…

Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Eu îţi mulţumesc! Mi-a făcut deosebită plăcere. Cititorilor tăi vreau să le mulţumesc tare mult dacă au citit până aici. Sper că am oferit informaţii/ sfaturi care pot ajuta cândva pe cineva. Dacă aveţi un vis, luptaţi pentru el indiferent de câte obstacole întâlniţi pe drum şi indiferent de cât de nebunesc ar părea pentru alţii. Vă aştept cu drag pe www.arenamagazin.ro sau pe pagina de Facebook Arenă Magazin şi nu în ultimul rând, continuaţi să o citiţi pe fata asta minunată. Este o tipă tare mişto!

 

2 Comments

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...