De ce nu mai este rentabil sa alegi o fantana, ci un put forat

Atunci cand te gandesti la alimentarea cu apa a locuintei ai cateva optiuni. Desi in trecut forajul era aproape ca si exclus, acum lucrurile s-au schimbat. O astfel de investitie este una rentabila pe termen lung. Fantata este pe departe o varianta optima, desi preturile mai mici ar putea sa te atraga. 

Fantana si putul forat – de ce da, de ce ba

O diferenta vizibila intre cele doua tipuri de lucrari se refera la adancime. Pentru o fantana poti contacta o echipa de muncitori amatori, insa pentru un foraj sunt mai multe implicatii. Specialisti ai acestei nise cum sunt cei de la Eco Drill vin cu experienta, cunoastere si cu utilaje speciale pentru a fora. Putul forat este recomandat sa aiba adancime medie sau mare. 

Sa explicam in detalii. Stratele acvifere sunt acele rezervoare de apa in subteran, dedesubtul panzei freatice. Acestea sunt izolate prin strate de roci impermeabile. Exista multe motive pentru care forarea in adancime este recomandata. Vorbim de mai multa poluare, de activitatea umana ce are tendinta de a compromite tot mai mult si acviferul. 

Totusi nu se poate spune cu exactitate la ce adancime va fi optim de forat. Vorbim de diferente in functie de zona, de sol etc. Cert este ca fata de o fantana, un put forat asigura alimentare cu apa fara risc de a seca, cu debit, apa mai putin sau chiar deloc poluata. 

O diferenta intre cele doua tipuri de lucrari este clar si despre partea financiara. Ceea ce pare ieftin in prima faza aduce riscuri ulterior. Asadar, trebuie avut in vedere faptul ca un put forat nu implica costuri pe termen lung, de intretinere, curatare etc. Iar diferentele de pret trebuie sa ridice semne de intrebare si in ceea ce priveste calitatea serviciilor si a materialelor folosite. Pe scurt, intreaba-te de ce unii au servicii ieftine, nu de ce unii sunt atat de scumpi. 

Explicatia costurilor: aici vorbim despre adancime ca factor ce genereaza costurile. Odata cu ceea ce implica, aduce si avantajul exploatarii pe termen nelimitat, precum si calitatea apei. 

Fantanile incep sa fie de domeniul trecutului. Acestea nu se mai construiesc pentru ca exista marea problema a poluarii panzei freatice. Acestea sunt o modalitate rudimentara de a obtine o sursa de apa. In schimb, forajul este furnizor de apa potabila, o metoda de actualitate, sigura si avantajoasa. 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...