Comanda vinul preferat de la un magazin bauturi online

Chiar dacă nu ești un mare băutor, sau tocmai din acest motiv, trebuie să cunoști câteva informații esențiale despre cea mai cunoscută băutură alcoolică, despre care se vorbește și în Biblie: vinul. Cu toate acestea, cunoscătorii în domeniu sunt de părere că pe măsură ce începi să-i descoperi câteva dintre tainele sale, vinul devine o adevărată plăcere. Hai alături de noi și descoperă câteva dintre tainele acestei licori cu un gust aparte, pe care nu ai cum să nu o apreciezi așa cum trebuie.

 

Bea un vin de calitate

 

Dacă nu ești un bun cunoscător în materie de vinuri, nu înseamnă că nu poți să te bucuri și tu de beneficiile unui pahar, din când în când. Pentru că vrei să ai parte de o experiență deosebită, alege de fiecare data un vin de o bună calitate, chiar dacă vei fi nevoit să dai ceva mai mulți bani pentru o sticlă. Poți merge în magazinele de profil, sau chiar apela la un magazin bauturi online. Vezi ca pe sticlă să se afle emblema DOC, cea care îți dă informații despre faptul că ai de a face cu un produs de origine controlată. Aceasta înseamnă că vinul este unul de o calitate deosebită, pentru care vei scoate ceva mai mulți bani din buzunar. Chiar și ca necunoscător, vei simți un gust aparte, pe care nu ai cum să nu îl apreciezi. 

 

Alege un vin sec

 

La o simplă vizită prin magazinele de specialitate, observi că avem de a face de mai multe tipuri de vin: sec, demi sec, dulce, demi dulce. De regulă, românii nu au o obișnuință în a aprecia așa cum se cuvine un vin de calitate, preferând vinul demi dulce și alb, pentru că este mai… ”băubil”. Dacă și tu te gândeai să faci aceeași alegere, mai bine renunță la ea. Pentru o experiență deosebită, un gust aparte, dar și multe beneficii pentru sănătate, specialiștii ne recomandă să bem un pahar de vin sec. Faptul că un vin este foarte dulce înseamnă că s-a folosit mult dioxid de sulf, pentru a evita să apară procesul de refermentare. Din păcate, această substanță nu este una foarte sănătoasă pentru organismul uman, iar printre neplăcerile cu care te poți confrunta se află și durerile de cap. Cu totul altfel este situația în cazul vinului roșu sec. Cel mai bine este să lași vinurile albe și dulci deoparte, să le consumi ocazional la desert, iar vinul roșu sec să fie cel spre care să îți îndrepți atenția atunci când vrei să bei un vin bun. 

 

Fiecare mâncare se potrivește cu un anumit vin

 

O masă delicioasă trebuie înobilată cu un pahar de vin bun. Problema este că sunt anumite preparate care se potrivesc mai bine cu un anume tip de vin, și este destul de dificil să știi cum să faci această asociere. Și, te gândești desigur la acele mese cu familia extinsă, când se servesc cel puțin trei feluri de mâncare. Să folosești doar un singur tip de vin sau fiecare preparat să fie însoțit de băutura lui cu care se potrivește cel mai bine? Răspunsul este specialiștilor: pentru fiecare fel de mâncare alegi să servești un anume tip de vin, care să nu anuleze gustul delicios al preparatului. La mâncărurile grase este nevoie de un vin sec, în timp ce unul alb, cu gust ușor fructat merge de minune cu preparate din bucătăria mediteraneană. 

 

Roze, vinul care te scapă din situațiile dificile

 

Dacă totuși nu vrei să experimentezi prea mult, dar vrei un vin care să se potrivească bine cu orice fel de vin ai scos la masă, ai parte și de o soluție salvatoare: un vin roze, savuros, ușor și de neînlocuit. Reține doar că pentru a-i simți mai bine aroma, este nevoie să îndeplinească două condiții: să fie sec, și mai ales rece! 

 

Un pahar de vin spumant, înainte de masă

 

Tradiția românească spune că înainte de a te așeza la masă, un pahar de tărie, de regulă țuică, este perfectă pentru a-ți face poftă de mâncare. Specialiștii însă îți recomandă ca tu să renunți la această cutumă, și mai bine înlocuiește acel pahar de țuică cu unul de vin spumant, extra brut. Tăria are un gust aparte, care îți amorțește oarecum papilele gustative, așa că este posibil să nu mai simți chiar atât de bine gustul mâncării. În schimb, un vin spumant extra sec este acrișor, așa că îți curăță aparatul digestiv și te face să produci mai multă salivă, și în acest fel vei savura preparatul pe care îl ai în față. Lasă tăria pentru sfârșitul mesei, ca un bun digestiv.

 

Bea vin din potrivit

 

Chiar dacă pare o glumă, să știi că poți simți mai bine profunzimea unui vin bun dacă știi să alegi paharul potrivit pentru el. Astfel, prima regulă este că un pahar cu picior este obligatoriu atunci când servești un pahar de vin. Pentru cel alb, un pahar cu deschizătură mică este perfect, pentru că nu se pierd aromele, iar vinul își menține mai mult timp temperatura. Un pahar cu deschizătura largă este recomandarea specialiștilor pentru un vin roșu, deoarece în contact cu aerul acesta își eliberează mai bine aromele. În schimb, șampania sau vinul spumant au nevoie de un pahar în formă de pâlnie. 

Acum, că știi mai multe despre vin, data viitoare când mai bei un pahar, savurează-l pe îndelete, și bucură-te de gust, aromă și culoare! Și, relaxează-te, un pahar este chiar recomandarea medicilor. Ce este în plus dăunează!

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...