Menirea certificatului ISO 14001 este de a sustine protectia mediului

Oamenii care se  plimba pe malul unei ape ce vine de departe si doineste pentru toti cei care vor sa o asculte, se simt plini de energie si fericiti. Este de ajuns sa priveasca stropii care croseteaza dantele, pietrele peste care salta valurile si inimile lor se umplu de fericire, iar ochii de incantare.

Dar nu pot sa nu se intristeze, cand vad pete uriase de ulei sau de motorina pe suprafata apei si mizerii aruncate pe malul ei.

Este adevarat ca in ultimele saptamani apele au tot venit mari de la munte si au adus copaci, cotete de gaini sau de caini, butoaie din plastic, pet-uri si imaginea este dezolanta, dar exista si oameni care confunda raul cu un tomberon urias.

Mediul sanatos asigura sanatatea, viata si linistea celor care traiesc in mijlocul naturii. Elementele naturii inghit cantitati impresionante de toxine, rezultate din munca oamenilor.

Dimineata, cei care trec cu masina printr-o anumita zona a Ploiestiului simt mirosul de gaze si daca geamurile sunt inchise. In trafic, cand geamul sunt  deschise sa se faca putin curent, intra fum toxic de la focurile la care oamenii ard resturile vegetale, plus fumul negru pe care il scot masinile vechi. Fiecare fabrica polueaza solul, subsolul, apa sau aerul, iar managerii decid sa se faca acest lucru pe furis ca nimeni sa nu bage de seama. Aceasta este insa cea mai mare forma de iresponsabilitate, inselatorie si nedreptate fata de generatiile viitoare.

Poate de aceea marii producatori nu sunt priviti cu ochi buni de catre vecinii lor. Este usor de empatizat cu cineva care sta de zeci de ani intr-un anumit loc, veda cum in apropierea casei se infiinteaza un abator sau o ferma de pasari si se revolta! 

Miroase ingrozitor si cine  experimenteaza senzatia il va intelege pe cel care isi doreste sa ajunga ferma la faliment sau sa se inchida abatorul.

Se poate face ceva ca poluarea mediului sa se reduca semnificativ si ca universul sa nu fie condamnat la otravire lenta de activitatile poluante ale omului?

Scopul certificatului ISO 14001 este de a sustine protectia mediului, iar emitatorul ei vine cu solutii concrete si ajuta si la implementarea lor.

Exista filtre de reducere a poluarii aerului, depozite sigure in care pot fi tinute produsele toxice ca solul si panza freatica sa nu fie contaminate. Investitiile acestea se impun a fi facute din respect fata de toti oamenii care traiesc pe acest pamant si cu care se impart conditiile de mediu.

Orice ar produce un intreprinzator, trebuie sa fie atent cu gazele pe care le elimina in aer, cu copacii care trebuie taiati din cauza activitatii sale, cu pamantul care se afla in apropierea fabricii lui si cu apa aflata la distanta de cativa metri!

Din fericire exista si ape nepoluate in tara asta si bucuria produsa la descoperirea lor este maxima. Malurile acelui rau sunt perfect curate, iar prin apa se pot vedea pestii si pietrele acoperite de vegetatie.

Cine merge cu picioarele goale prin apa aceea stie ca se afla in siguranta.

Mersul cu picioarele goale prin raurile poluate se termina cu multe bube aparute pe piele. 

Fiecare proprietar al unei fabrici, al unei societati de tansport, se impune sa solicite pana la sfarsitul lunii iulie, 2021 cetificarea iso 14 001 pentru care plateste cu 50% mai putin si care va contribui decisiv la cresterea prestigiului sau de antreprenor care este interesat sa polueze cat mai putin mediul .

Aceasta certificare ofera urmatoarele oportunitati:

-posibilitatea inscrierii la licitatii pentru obinerea unor lucrari insemnate si bine platite de catre stat. Fara certificari iso, dosarul va fi respins.

-parteneriate noi si avantajoase in tara si in strainatate, fiindca multi intreprinzatori considera protectia mediului prioritara.

Cine si-ar asocia numele cu al fabricii sau firmei trecute pe lista neagra a marilor poluatori? Toate aceste gesturi necugetate pot atrage asupra afacerii o campanie mediatica negativa distrugatoare.

-solutii concrete pentru reducerea costurilor de productie si utilizarea eficienta a resurselor de mediu. Multi gresesc, considerand aceste resurse inepuizabile. In realitate, nu vor fi petrol, metale, apa freatica la nesfarsit. Anumite zone ale lumii se confrunta cu o penurie infioratoare de apa.

-reducerea risipei care inseamna beneficii financiare si implicit, prosperitate.

-respectarea legii. Un intreprinzator care respecta legislatia in vigoare nu va fi amendat niciodata.

-impactul asupra mediului va fi mult imbunatatit si toata lumea va fi pe deplin multumita.

Dar sunt multe certificari pe care ar trebui sa le aiba cat mai multe firme, institutii si companii.

  1. Cetificarea iso privind asigurarea sanatatii si integritatii salariatilor la locul de munca va atrage cea mai buna forta de munca, fiindca oamenii doresc sa vina cu drag la serviciu.
  2. Certificarea iso care garanteaza protectia datelor personale, fiindca toata lumea doreste ca adresa, numerele de telefon, datele de pe card sa fie confidentiale. Daca un client  apeleaza la serviciile unei clinici medicale, nu doreste ca toata lumea sa stie istoricul sau medical.
  3. Certificarea iso care garanteaza calitatea produselor alimentare furnizate sau preparate de firma pe care o reprezinti. Oamenii trebuie sa aiba certitudinea ca pot consuma linistiti alimentele puse in vanzare si sa le dea fara retinere si copiilor lor.
  4. Certificarea iso care garanteaza implementarea managementului calitatii.

Lista certificarilor este lunga si oricine se poate informa care sunt compatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau poate solicita consultanta, fiindca este gratuita.

Grija fata de rezursele umane si materiale, fata de sanatatea salariatilor si a celor din vecinatatea fabricii sau firmei si fata de datele furnizate de acestia reprezinta bazele succesului in afaceri!

 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...