Don’t Text and Drive – mesajul ce salvează vieţi

Trăim într-o lume care nu ţine cont de reguli şi de cele mai multe ori, nepăsarea, senzaţia de putere şi de neatenţie duc la producerea unor  tragedii ce nu au cale de remediere. Ştiai că 23% din totalul accidentelor dintr-un an sunt cauzate de utilizarea telefonului la volan? Cred că fiecare avem în viaţa personală, un prieten, o rudă care sunt destul de încrezători în abilităţile lor de a scrie mesaje pe telefon în timp ce conduc o maşină, nu? Din păcate, România se află în topul deceselor rutiere şi an de an, în ciuda tuturor eforturilor de a educa conducătorii auto, siguranţa rutieră are încă de suferit de pe urma celor care nu ţin cont de regulile importante din trafic. 
Utilizarea telefonului mobil în timp ce conduci o maşină, îţi distrage atenţia, îţi poţi pierde viaţa sau cum se întâmplă de cele mai multe ori în unele cazuri, viaţa celor dragi este răpusă din vina noastră. Aşa s-a întâmplat în cazul doamnei Catrinel V. Într-un moment de furie, totul s-a spulberat. O seară ploioasă, o ceartă în familie, ţipete. Catrinel nu mai suportă violenţa verbală şi cea fizică la care este supusă şi decide să fugă de-acasă. În grabă îşi aruncă câteva haine într-o geantă, îşi ia copilul în vârstă de 4 anişori în braţe, cheile de la maşină şi pleacă furioasă.
De dragul fetiţei era decisă să înceapă o viaţă nouă, departe de toate amintirile care-o chinuiau şi îi alimentau furia. S-a urcat la volan şi a început să parcurgă un drum lung…ţinta ei era să ajungă la peste 300 km departe de casă, în Bucureşti unde locuia mama ei. Tot drumul a plâns şi a blestemat clipa când l-a cunoscut pe soţul ei. La un moment dat, telefonul ei a început să sune. O dată, de două ori…de zece ori…timp de o oră. Cel care o apela era chiar soţul ei şi văzând că nu răspunde, a început să-i trimită mesaje. 
Uitând că are copila în spate şi că atenţia ei trebuia să fie maximă în trafic, a început să răspundă la mesaje. Nervozitatea ei atingea cote maxime, cu mâinile tremurând de furie încerca să tasteze literă după literă. Răspundea la mesaje robotic şi de fiecare dată când primea un răspuns izbucnea în lacrimi.
– Mă iubeşti pe dracu”!! Îţi arăt eu ţie…
– Mami, mami…îmi este frică. Mă iei în braţe? spuse copila. Vreau la tine, te rog…
Şocată, Catrinel şi-a dat seama că uitase de fetiţa ei. Cu o mână pe telefon şi alta pe volan, şi-a întors privirea în spate şi încercând să-şi liniştească copila, fără să-şi dea seama de pericol a intrat pe contrasens şi s-a izbit puternic de un tir care circula regulamentar. Ghinion, neatenţie, ceasul rău…doar zece secunde au fost necesare pentru a se produce o tragedie pe care nu o pot explica în cuvinte. Copila a zburat prin parbriz şi a fost aruncată la 30 m faţă de maşină. Până la sosirea ambulanţei, micuţa s-a stins. Catrinel a avut „noroc”, după trei luni de spitalizare şi multe îngrijiri medicale a rămas paralizată de la brâu în jos. „Putea fi mai rău” au spus medicii…dar vina pe care o poartă pentru moartea fetiţei ei, o va chinui până la sfârşitul vieţii. 
Nu poate da timpul înapoi să-şi repare greşeala, sentimentul de vinovăţie o va urmări mereu. Au trecut de atunci 5 ani de zile, rănile de pe corp s-au închis… cele din suflet,  niciodată. Încercând să repare într-un fel „greşeala”, astăzi Catrinel s-a alăturat celor de la Toyota în campania “Don’t Text and Drive!”. Într-un scaun cu rotile promovează mesajul care i-ar fi putut salva copila dacă ţinea cont de el în acea zi fatală. Speră ca pe viitor lumea să înţeleagă cât de periculos este să foloseşti telefonul mobil în timp ce conduci şi cum o clipă de neatenţie îţi poate distruge viaţa, viitorul. 
Sub sloganul „Text me, I’m driving”, campania Toyota “Don’t Text and Drive!” a vrut să atragă atenţia asupra numărului îngrijorător de accidente rutiere cauzate de folosirea telefonului mobil. În cadrul unui experiment foarte bine organizat, Dani Oţil şi Roxana Ciuhulescu au avut de experimentat un traseu destul de dificil, cu multe obstacole şi piedici ce se pot ivi oricând în traficul rutier. Credeţi că a fost simplu? Experimentul a fost foarte greu pentru că protagoniştii noştri au fost nevoiţi să răspundă la sms-urile trimise chiar de fani, în timp real pe tot parcusul traseului. Evenimentul a fost o premieră naţională, transmis live pe pagina oficială a celor de la Toyota România.  Vă invit şi pe voi să vizionaţi videclipul de mai sus, unde veţi putea vedea cât de riscantă este folosirea telefonului mobil în traficul rutier şi cât de importantă este viaţa participanţilor la trafic, viaţa unui sofer sau a unui pasager. 
Povestea doamnei Catrinel V nu este unică, din păcate aceste situaţii sunt tot mai des întâlnite. Folosirea telefonului mobil şi neatenţia la trafic s-a soldat cu decesul fetiţei ei, cu o vină în suflet ce o va chinui mereu. Cuvintele sunt de prisos într-un astfel de caz, nu? Aşa că dragii mei, conduceţi prudent şi nu mai folosiţi telefonul mobil atunci când sunteţi la volan. Viaţa este atât de frumoasă şi o clipă de imprudenţă vă poate costa scump. Încercaţi să explicaţi riscurile folosirii telefonului mobil la volan, tuturor cunoscuţiilor şi persoanelor dragi din viaţa voastră. 
Don’t Text and Drive!” este un mesaj ce poate salva vieţile oamenilor…poate chiar şi a ta.
Acest articol participă la proba nr#22 din cadrul competiţiei SuperBlog 2014.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...