ArtCraft, din dragoste pentru frumos şi creativ…

Nu pot să spun că arta (în orice concept) m-a atras din prima clipă. Totul a început acum 3 ani când, din dorinţa de a încerca ceva nou am început să mărgelesc. Ajunsesem să devin obsedată de coliere, cercei şi mereu căutam tehnici noi pentru a putea crea ceva inedit. Fiecare creaţie handmade este unică, creată cu dragoste şi de cele mai multe ori realizarea necesită mult timp, idei originale şi energie. De multe ori, o simplă idee se transformă în mai multe opţiuni şi mereu am căutat să surprind prin autenticitate. Fiecare accesoriu creat reprezintă o parte din sufletul celui care l-a adus pe lume, o poveste şi încearcă să transmită un mesaj, să comunice cu privitorul.
Nu este uşor să porneşti o idee pentru crearea unui produs. De multe ori prezentarea lui trebuie exploatată la maxim, iar atunci când o faci să ai grijă să spui şi povestea din spatele obiectului creat: de la ce idee s-a pornit, ce simbolizează, ce inspiră şi cui îi este adresat. Secretul unei reuşite este să atragi privirile celorlalţi ca un magnet prin originalitate, prin povestea unei experieţe inedite din spatele obiectului creat şi prin simbolistică. Atunci când tu vrei să oferi un produs handmade cuiva, trebuie să te gândeşti la mai multe lucruri. Ce înseamnă acea persoană pentru tine, care-i sunt obiceiurile şi ce va simboliza cadoul ales de tine pentru el. Cu siguranţă în fiecare călătorie de-a voastră aţi cumpărat suveniruri pentru cei dragi, nu? În mod cert nu aţi stat pe gânduri atunci când aţi făcut alegerile… am dreptate? Dacă din lipsa timpului aţi uitat (deja îmi imaginez cum staţi prin aeroport ingroziţi şi căutând idei de cadouri pentru cei dragi), nu disperaţi, dragii mei. La doi paşi de voi există Art&Craft Design.  
Un locaş plin de mister, de poveşti frumoase şi produse tradiţionale româneşti. Îi ador şi ştiţi de ce? Pentru că sunt unii din puţinii oameni care consideră România ca fiind cea mai frumoasă ţară şi luptă pentru păstrarea tradiţiilor şi a valorilor româneşti până dincolo de hotare. Cum să nu-i iubeşti când vezi atâta frumuseţe în arta populară expusă cu grijă? Cum să nu-i iubeşti când vezi oameni care susţin talentul meşterilor populari, ajutându-i să ducă mai departe tradiţiile româneşti… 
Fie că este vorba de o ie, ouă încondeiate, ţesături tradiţionale, dulciuri(Vladut’s Story, Via Delice), păpuşi tradiţionale sau obiecte din lemn, toate aceste suveniruri (deşi banale pentru unii români) au un impact deosebit prin frumuseţea lor. Art&Craft Design s-a „născut” în 2003 din dorinţa de a îmbina tradiţionalul cu designul modern şi contemporan. Gama variată de produse abordează două direcţii : produsele tradiţionale româneşti şi produsele de retail Art&Craft. M-am bucurat să aflu că echipa de achiziţii merge prin ţară pentru a alege produse de artă populară şi artizanat direct de la meşterii populari, care prin iscusinţa şi imaginaţia lor dau viaţă unor obiecte unice, cu rădăcini în istorie şi pline de poveşti magice. Tradiţiile, portul şi folclorul românesc fac parte din istoria ţării noastre şi ne definesc ca popor unic şi nemuritor. 
Că tot vorbeam de produse româneşti, ţin să vă arăt şi să conving că Aguritza „promovează” când are ocazia portul iei. Ia românească este un simbol autentic al culturii româneşti şi a fost purtată chiar şi de Regina Maria, aceasta din urmă apreciind frumuseţea şi expresivitatea acestei bluze. Eu o îmbrac în semn de respect pentru comorile româneşti şi pentru că mă face să mă simt specială. Arta populară românească imbină creativitatea moştenită din vechile tradiţii cu armonia şi iscusinţa creatorului, reflectând totodată specificul fiecărei regiuni ale ţării şi caracterul naţional. Valoarea şi rafinamentul creaţiilor autentice poartă pecetea vie a istoriei noastre şi cred că este de datoria noastră să dăruim câte o bucăţică din tradiţia noastră, celor dragi nouă şi de ce nu, nouă personal. Arta de a dărui este ceva nobil şi trebuie să exprime generozitate, iubire, afecţiune şi respectul faţă de persoana căruia îi oferim cadoul.  Că tot suntem în anotimpul în care natura înverzeşte, în lună în care sărbătorim femeia m-am gândit că este timpul să-mi fac o mică listă de cumpărături. Cum vă spuneam la început, micile suveniruri pe care le cumpărăm în timpul călătoriilor nu le achiziţionăm aşa de „gura lumii, să nu spună că nu i-am luat nimic”. 
Pentru mine aş achiziţiona o nouă ie. Colecţia mea conţine numai cămeşuţe cu accente florale pe albastru, aşa că această ie cu motiv floral- boboci de trandafir este perfectă pentru următoarea „petrecere” unde, desigur voi face furori. 
Pentru mama şi soacră, câte o faţă de masă ţesută tradiţională. Amândouă adoră arta populară şi mereu la mesele de familie ne încântă privirile cu bucate alese, aşezate cu grijă pe ştergare cusute cu migală. Ca fapt divers, ştiaţi că femeia avea „obligaţia” în fiecare iarnă să ţeasă trei pachete de bumbac (presupunând că acest lucru era mult cantitativ) pe lângă ia şi fota pentru Paşti? Fiind sigura ocupaţie pe timpul iernii, femeile îşi arătau talentul şi imaginaţia prin ţesutul artistic ce reprezenta un rol decorativ principal în interiorul locuinţei ţărăneşti. 
Pentru colege şi prietenele de suflet aş alege din magazinul Art&Craft Design dulciuri tradiţionale româneşti : ciocolată de casă, caramele cu unt, turtă dulce. Să le văd atunci dacă mai strâmbă din nas, zicând : „Aaaa, nu mulţumesc. Sunt la dietă.”
Pentru orice copilaş aş alege păpuşile tradiţionale. Un cadou ideal pentru cei mici dar şi pentru colecţionari, acest omagiu adus portului popular a fost creat exclusiv manual. Fiecare obiect creat de mâna omului are valoare sentimentală şi dacă ştii să o apreciezi, poţi ajuta şi tu la promovarea meşterilor populari. Dacă aş face parte din echipa celor de la Art&Craft Design aş crea brâuri cu motive populare româneşti din diferite regiuni ale ţării, iar fiecare brâu va avea o poveste. O poveste cu începuturi, cu tâlc şi magie. O poveste care te va învăţa să apreciezi produsele handmade la adevărata lor valoare. 

Degeaba păstrezi tradiţiile, dacă nu le cunoşti originea şi nu le înţelegi.  (Viorel Vintilă)
Deja am început să experimentez câteva modele la dimensiuni mai mici pe care le voi folosi în crearea unor medalioane. Se pot purta la orice ţinută, vei ieşi în evidenţă prin autenticitate şi cu siguranţă vei ajuta la promovarea portului românesc.  Dragostea pentru frumos, artă şi viaţă mă va insoţi pretutindeni, aşa că vă invit şi pe voi să (re)descoperiţi poveştile din spatele obiectelor de artizanat, să le transmiteţi şi altora cât de frumoase ne sunt obieceiurile şi bineînţeles, să fim părtaşi la înfrumuseţarea sufletului. El se „hrăneşte” cu lucruri frumoase…

Acest articol participă la proba nr 2 din cadrul competiţiei Spring SuperBlog! 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...