„Feon” şi o mamiţă curioasă…

Umblă o vorbă pe la noi: cine nu are bătrâni soacră să-şi cumpere. Să nu credeţi că am înnebunit, oameni buni. Îmi aduc aminte că de când am cunoscut-o pe Maricica mea, de atunci o uram pe „bătrână”. Bătrână nu era ea, dar avea un stil să te piseze la cap pentru a obţine ce îşi dorea de îţi venea să o strângi de gât. Unde mai pui că era omniprezentă peste tot… cină romantică în doi? Niet! O vacanţă de vis departe de stresul cotidian? Nici vorbă, hop şi ea cu noi. 
– Costele, mergem şi noi săptămâna viitoare la munte? îmi spune Maricica într-o dimineaţă.
– Mergem, porumbiţa mea. Poţi să începi să pregăteşti din timp bagajul. Îmi termin cafeaua şi mă duc la garaj să văd în ce stadiu e maşina. Poate e nevoie de o verificare, ceva…
– Bine, Costele. Auzi, vezi că vine şi mamiţica cu noi. Vrea să facem un popas la nu ştiu ce mănăstire, ştii tu… chestii de ale ei.
– Vine mamiţica cu noi?! Maricico, fă ceva. Lasă-mă în deşert, taie-mă şi pune sare, dar te rog fără mamiţica în vacanţa asta. Clachez, parol! 
Maricica îşi înghiţi vorbele, bulbucă ochii îndemnându-mă să privesc în spatele meu. Şi ce să vezi? Mamiţica sta priponită-n baston, cu spume la gură de nervi şi cu privirea de „şoim turbat” aţintită spre mine. Eu fac stânga împrejur şi fug la garaj să-mi văd de treabă cu gândul că „balaurul” va uita de existenţa mea. Ţi-ai găsit! Cât ciocăneam eu la maşină, deodată am simţit nişte săgeţi pe spate. Mă urmărea de la distanţă şi cum nu era sigură de „privelişte” s-a apropiat de garaj ca o pisică.
– Costele!
– Ui, mamă soacră! M-ai speriat, ce îţi trebuie? Nu avem…
– Nimic special, băiete… auzi, maşina ta e în regulă? Totul funcţionează în stare perfectă?
– Da, mamă soacră. Merge brici, dar de ce întrebi? Că doar te-am plimbat prin toată ţara şi ai văzut cu ochii tăi că totul este în regulă…
– Mda, în ultimii doi ani cam aşa s-a întâmplat. Dar eu am observat ceva, baiete…
„Iaca, minune! Se punea să nu observe cotoroanţa ceva…”
– Adică?
– Costele, tu ai auzit vreodată de igienizare aer condiţionat auto? Băiete, ştiu că fumezi pe ascuns în maşină, spuse ea ridicând dojenitor din sprânceană. Ai atârnat prostiile alea de oglinda retrovizoare, parfumate toate de te ameţesc de cap. Şi în plus, e vară. Vrei să mor de căldură pe drum? Două cuvinte am pentru tine: feon auto.
-Freon, mamiţă! Freon auto! Dar de unde ştii matale de chestiile astea?
– Ei, de unde… l-am auzit pe vecinul Vasile când vorbea cu Ghiţă tinichigiul.
– Mamă soacră, ţi-am spus că nu-i frumos să tragi cu urechea pe lângă gardul vecinilor…
– Ei lasă băiete, nu ma văzut nimeni. Şi-apoi nu ştii câte chestii interesante am aflat.
– Aşa? Ce chestii, mamiţo? Uimeşte-mă!
– Păi, l-am auzit pe Ghiţă când îi recomanda celuilalt un pachet de igienizare şi reîncărcare cu freon. Amândouă la un preţ bun prin serviciul complet AC. Eu am crezut că ăştia fac lucruri necurate, târziu mi-am dat seama despre ce este vorba.
– M-ai băgat în ceaţă…
– Stai, nu am terminat… serviciul de igienizare AC cică ar elimina toate mirosurile neplăcute din sistemul de climatizare a maşinii şi împiedică dezvoltarea bacteriilor şi a mucegaiului în instalaţia de aer condiţionat. Eu în primă fază am crezut că ăştia pun furtunul cu apă pe aparatul de aer condiţionat auto şi gata treaba… ce să-i faci dacă mintea-i îngustă.
– Păi şi firma e serioasă? Nu prea am încredere în Ghiţă, mamiţo!



– Băiete, www.freon-auto.com au peste 10 ani de experienţă în serviciile de climatizare, încărcări de freon auto şi igienizări a instalaţiilor de aer condiţionat. În plus, băiete cască ochii… ei se deplasează la domiciliul clientului pentru încărcare freon r134a în instalaţia maşinii, preţurile sunt pentru toate buzunarele începând de la 49 Ron şi îţi fac şi revizia completă a instalaţiei AC auto oriunde în Bucureşti. Aşa că nu te mai plânge şi nu mai sta pe gânduri. Dacă mă ia cu leşin pe drum din cauza aparatului de aer condiţionat, te crăp!
– Dar nu te-a luat cu leşin când trăgeai cu urechea la conversaţia vecinilor, mamiţă?
– Nu m-a luat, măi! Că era dimineaţa pe răcoare şi-mi făcui o cafea ţeapănă… şi ce era să fac cât timp aşteptam să vă treziţi voi, amorezilor? Că nu vă mai săturaţi… Deci cum îţi spuneam, ai o grămadă de beneficii ca să apelezi la ajutorul lor: aer purificat şi sănătos de respirat, distrugerea agenţilor alergeni şi a bacteriilor, neutralizează cu succes mirosurile persistente. Deci? 

Să mă cert cu ea? Nu văd rostul, oameni buni. Într-un fel are dreptate, curiozitatea ei m-a salvat de la „tirania” unei vacanţe de coşmar. Acum e fericită, nu a luat-o cu leşin pe drum şi parcă nici nu mă mai toacă la cap cum o făcea înainte… tot răul spre bine, nu? 

Acest articol participă în competiţia Spring SuperBlog 2016, proba nr 8! 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...