La Sapata – Inițierea mea în degustarea vinului…

Nu știu alții cum se descurcă, dar eu de la un timp ajung numai la evenimente new entry pentru mine. Ați tot văzut pe facebook cum stau în cap, fac roata, zbor cu avionul, mestec ciungă și alte nebunii, nu? Vi s-a acrit? Mie, nu! Că sunt într-o doagă, asta știe toată lumea. Ceea ce nu înțeleg cei din jur.. este că mie îmi place ceea ce fac și mai ales, ador provocările. Atâta timp cât nu îmi fac rău, nu fac rău nimănui… who cares?

Pentru că am o vârstă ( nu întreba), a venit momentul să experimentez arta degustării vinului. Și nu, nu sunt băutoare fruntașă. Dacă îmi dai un pahar, aia e. Râd ca toanta și în final… mă ia somnul. Nu râdeți, că nu glumesc. Când am primit invitația de a participa la degustarea de vinuri… m-a cam luat cu fiori. Aguritzo, te vei face de cacao! Nici măcar nu știi să vorbești coerent în public și mai ai pretenția să devii o expertă în degustarea vinurilor!

Cu (limba) inima cât un purice am purces vitejește către locația evenimentului, complexul comercial și turistic CURTEA BRÂNCOVENEASCĂ situat pe str. Vasile Lupu nr 43-45 zona Capitol, Constanța. Am ajuns la evenimentul „Degustare cu bloggerii constănțeni” cu puțin timp înainte de ora programată. Am fost întâmpinată călduros de colegul meu Radu Țuglea și domnul Roberto Pieroni, administrator La Sapata – Crama Delta Dunării.

Vinul este poezie îmbuteliată. – Robert Stevenson

Blogosfera constănțeană a fost invitată la o degustare de vinuri biologice din Crama Delta Dunării – Somova, jud. Tulcea. Au fost degustate nouă vinuri: 4 albe, 1 rose și 4 roșii. Inițial mă cam luase tremuratul când am văzut câte vinuri am de gustat, dar în final am trecut testul cu brio. Mă uitam în stânga și în dreapta, încercând să fur de la colegi expresii elevate… că doar nu era să vorbesc aiurea-n tramvai.

Am ascultat cu interes poveștile din spatele brandului, iar domnul Pieroni este cu adevărat un bun povestitor. M-am bucurat să-l aud vorbind în limba română… desigur, cu accente italiene. Cu veselie-n vorbe, degustarea de vin a decurs neașteptat de bine. Printre arome florale, iarbă, smochine confiate și iz obraznic de dulceață de prune, am degustat și câteva produse autohtone de pește din gama Deltaica: batog crap argintiu afumat, pastramă crap argintiu și sardeluțe marinate în ulei. Un deliciu!

E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei?
Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei! – M. Eminescu

Cu cearcăne până la genunchi (așa am venit la eveniment, bre… nu-i de la vin) am rezistat eroic celor 9 vinuri din degustare. Am învățat că aprecierea unui vin ține de caracteristicile acestuia: culoare, miros, gust, limpiditate. Tehnica de degustare este și ea greoaie pentru o începătoare ca mine. Privirea paharului în lumină pentru a vedea spectrul de culori pe care îl are vinul și  rotirea pentru a observa urmele lăsate de vin pe pereții paharului mi se păreau de domeniul fantasticului.

Apoi mirosul vinului și  prima înghițitură m-au făcut curioasă să cunosc mai mult despre această îndeletnicire. Din când în când, senior Pieroni mă întreba cum mi se pare vinul respectiv și încercam să descopăr mici secrete pe care doar un bun somelier le cunoaște. Cum nu ne naștem învățați, mi-am promis ca pe viitor să mă documentez despre ritualul de servire a vinului și cunoștințe de bază despre viticultură, despre procesul de vinificație în sine,  dar și cum să servim și depozităm diverse tipuri de vinuri și cu ce mâncăruri să le asociem.

Până mă dumiresc eu cu ce fel de mâncare se asociază fiecare vin în parte, de abia aștept să vizitez Crama Delta Dunării. În toamnă suntem invitați la culesul viei și parcă mi-ar place să gust un vin Aguritza 2017 … ediție limitată, bineînțeles!

6 Comments

  1. Numai intr-o degustare o tineti voi la Constanta? Eu cand am vazut titlul am citit ”la sapat”. Am si dat fuga sa vad ce sapasi. Cand colo, iar dau de beutura.

  2. Oricat de bun ar fi un vin, nu pot sa-l beau. O gurita daca beau ma inrosesc de crezi ca am luat foc.

  3. Vezi ca te-nveti…. Mai ziceai ceva de batog crap argintiu afumat, pastrama crap argintiu și sardelute marinate in ulei???? OMG Si cireasa de pe tort, e bluza ta la care ma holbez si ma tot gandesc de ce nu s-a inventat inca o tehnica de a introduce manuta in monitor sa iti iei ce vrei . :)))

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...