Miercurea Creativă – Povești cu emoții…

Astăzi o cunoaștem pe Raluca Isac, creator de frumos și talentată în multe meșteșuguri. Nu știu de unde face rost de atâta timp pentru pasiunile ei, dar o admir pentru perseverența ei și pentru creațiile care redau emoții și ascund mici povești în spatele fiecărui obiect creat de ea.

Eu: Bună dimineața, Raluca! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Raluca: Bună dimineaţa, Maria! Cu mare drag am acceptat invitaţia!

Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele lui „I love pretty things”… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

Raluca: Întotdeauna am fost atrasă de handmade, mi-a plăcut să îmi exprim creativitatea prin crearea a tot felul de lucruri drăguţe. Realizând candy baruri pentru diferite evenimente, am început să concep aranjamente personalizate din diverse materiale, să realizez mărturii unice, centerpiece-uri pentru mese.
Aşa a apărut conceptul ‘’I love pretty things’’, mi-am dorit să creez o pagină unde să adun toată munca mea handmade. De curând m-am împrietenit şi cu croşeta. Realizez tot felul de coşuri amuzante pentru homedecor sau depozitare, covoare mandala.

Eu: Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă… unde și cum îți găsești inspirația? Cum decurge o zi din viaţa lui “I love pretty things”…

Raluca: Să ştii că nu am o viaţă socială intensă, chiar deloc. Datorită faptului că toate lucrurile sunt realizate handmade şi homemade, finalizarea lor necesită foarte mult timp petrecut în casă. Ziua ‘’I love pretty things’’ începe la 7 dimineaţa, când îmi preagatesc copilul pentru şcoală şi se termină târziu în noapte, mai exact pe la 3-4 dimineaţa.În cursul zilei mă organizez astfel încât să îmbin timpul petrecut cu copilul, treburile casnice şi timpul dedicat handmade-ului.

Eu: Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului”?

Raluca: La handmade îmi place tot, de la înfiriparea ideii, procurarea materialelor necesare, reaizarea produsului pas cu pas şi până în momentul când produsul este terminat, ador fiecare secundă. Îmi displace că puţină lume realizează ce este în spatele unui produs handmade, mulţi văd un produs vândut de cineva no name şi scump, mulţi se grăbesc să judece, acest lucru însemnând observaţii la adresa preţului, a modelului, a materialelor folosite (foarte des experimentată de mine această reacţie), a calităţii, etc. Am fost şi eu de partea celor care judecă uşor un produs handmade, am participat şi eu la târguri şi evenimente handmade în calitate de comparator şi mi se păreau exagerat de scumpe şi ajungeam acasă cu un chilipir cumpărat, că vorba aia: la chinezi e mai ieftin!

Puţini oameni realizează cu adevărat ce înseamnă handmade: de la naşterea unei idei care îţi vine în minte în cel mai nepotrivit moment, când nu găseşti nimic de scris s-o notezi undeva, până la nopţi nedormite şi timp enorm investit în realizarea produsului. Costurile realizării unui produs handmade (şi nu mă refer doar la cele materiale) sunt: timp petrecut pentru idee, căutarea de materiale, aprovizionare, realizarea obiectului, prezentarea lui şi în final, vânzarea.


Eu: Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Raluca: Posibilităţile unde, cum şi în ce fel îmi pot vinde produsele sunt reduse, un magazin online presupune costuri, pe magazine online sunt mii de produse handmade deci concurența este imensă şi cumpărători de handmade sunt puţini. Participarea la târguri, de asemenea presupune costuri de participare, investiţie în mese, standuri, decorare, ambalaje, produse.

Aş mai adăuga ca fiecare obiect handmade spune o poveste, a celui care le-a realizat, are o tehnică specifică, fiecare obiect este o sumă de trăiri şi gânduri. M-a schimbat enorm ca om, apreciez altfel munca şi realizările oamenilor, am învăţat să nu mai fac presupuneri şi întâi să ascult povestea. În general, munca handmade este controversata şi din acest motiv munca mea aste apreciată de o nişă de oameni, cei care apreciază cu adevărat obiectele handmade.

Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului? Ai un sfat pentru cei la început de drum?

Raluca: După cum bine ştim, afacerile mici nu sunt susţinute şi încurajate la noi în ţară. Trebuie să răzbaţi singur, aşa că eu cred că handmade-ul românesc este mai mult hobby, doar cei care muncesc enorm şi vin cu produse inedite, wow pot reuşi în lumea grea a handmade-ului. Mini afacerea mea a evoluat încet însă constant, pasiunea este mai mare decât dificultăţile pe care le întâmpin. Reţeta succesului pentru mine este consecventa, pasiunea reală pentru ceea ce faci şi realizarea unor produse inedite care să te scoată din mulţime. Un sfat, nu ştiu dacă sunt în măsură de a da sfaturi, însă dacă mă gândesc mai bine am un sfat pentru cei care pornesc pe calea handmade-ului: luaţi orice ajutor primiţi şi valorificaţi-l la maxim! Este foarte rar.

Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Raluca: Toate variantele sunt bune de încercat. Online-ul este baza, exista multă expunere pe grupuri de profil, pe paginile prietenilor etc. Mediul online este bun, cu siguranţă mai de succes decât târgurile handmade, cel puţin până acum pentru mine. Am încercat întotdeauna să realizez obiecte unice, să îmi creez o tehnică proprie care să mă diferenţieze. Tot timpul caut idei pentru a atrage clienţii.

Eu: ” I love pretty things ” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Raluca: Da, am proiecte de viitor. Vreau să mă dezvolt pe direcţia asta şi deja colaborez cu câteva persoane în câteva proiecte.

Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Raluca: Concurenta este enormă, din acest motiv sfatul meu este să te diferenţiezi prin produs şi prezentare. Chiar nu ştiu ce să spun care ar fi greşelile care se pot face la început de drum, cred că fiecare artizan, în funcţie de obiectul pe care-l realizează are propriile greşeli.

Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Raluca: Ofer această variantă clienţilor mei, pentru că asta îi face să se simtă speciali, apreciaţi, în centrul atenţiei şi pentru că produsul final va fi exact doar al lor… aşa cum şi l-au dorit.

Eu: Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posibilitatea?

Raluca: Handmade-ul românesc este o umbră a handmade-ului de afară şi îmi pare atât de rău pentru asta. Suntem un popor cu tradiţii, avem meşteşugari în atâtea domenii şi totuşi romanii au atâtea păreri negative despre lucrul de mână. Mentalitatea şi ideile preconcepute.

Eu: Definește ” I love pretty things ” în trei cuvinte!

Raluca: Pasiune/Timp/Dăruire

Eu: Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci? Cum faci faţă… presupun că este un consum mare de energie şi concentrare?

Raluca: Da, prima mea pasiune este realizarea dulciurilor pentru diferite evenimente, torturi şi candy baruri. Cumva am reuşit să jonglez şi să fac faţă. Și da… este un consum imens de energie şi concentrare, însă bateriile încă rezistă.

Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Raluca: Da, am conturate câteva planuri însă prefer să le fac expun când sunt finalizate. Mai am de muncă la ele, însă când sunt gata pentru a ieşi în lume cu ele te voi anunţa.

Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Raluca: Mulţumesc şi eu pentru oportunitatea interviului! Un gând bun… când ţi se oferă ocazia de a alege între a fi amabil sau a avea dreptate, alege să fii amabil. Mă puteţi găsi pe pagina mea de facebook: I love pretty things.

3 Comments

  1. Ma bucur ca continui aceasta serie de articole. Asa putem cunoaste oameni frumosi cu pasiuni frumoase care fac lucruri extraordinare.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...