Ciorbă cu Vegeta dreasa dacă vrei să-i fii mireasă!

 

Este stabilit: Valentinul e amator de dulciuri și dulcegării, de ciocolată și ursuleți de pluș. Așa a venit el de la import, cu recuzita lui cu tot. Bine că noi, românii, suntem firi mai practice și dragostea noastră are alte standarde, fără a pierde însă mare lucru din romantism. Noi îl avem pe veselul și tânărul Dragobete, fiul babei Dochia cel chipeș și iubăreț, un fel de Casanova mioritic, neîntrecut seducător al fetelor ce-i ies în cale. Așa zice legenda…

În seara zilei de 23 februarie, în ajun de Dragobete – sărbătoarea iubirii la români – în unele zone ale țării, fetele nemăritate care vor să-și afle ursitul pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-l visa. Cele care l-au întâlnit deja, tot în această zi se logodesc, tinerii jurându-și unul celuilalt credință și iubire. Ei, dar măritatul ăsta nu era așa de simplu nici măcar atunci când Dragobetele „trăgea sforile”. O fi ea dragostea oarbă, cum se zice, dar nu așa de oarbă încât flăcăii să-și fi luat neveste fete oacheșe, dar nepricepute în ale gospodăriei… 

Zice-se că pentru a face dovada că era bună de măritat, fata trebuia să treacă o probă în fața viitoarei soacre. Și nu orice probă, ci una în bucătărie, de gătit, pentru a fi sigură că flăcăul îi va fi hrănit de nevastă cel puțin la fel de bine cum a fost hrănit de ea. În unele regiuni ale țării tânăra trebuia să-și dovedească priceperea învârtind și fierbând atât cât trebuie o mămăligă mare ca o lună plină. Nici prea moale și nici prea tare, nici prea sărată și nici fadă. În alte zone, însă, testul suprem era o zeamă de găină, grasă și gustoasă, care să încălzească și sature burta celui venit de la muncile câmpului sau de la păscutul oilor. 

Ei, n-o mai fi acum gătitul ciorbei piedică pentru măritiș, dar nici rău nu-i să știi cum să-i intri bărbatului mai abitir la inimă, arătându-te pricepută. Și chiar dacă „zeama” nu pare lucru complicat, are și ea secretele ei. Numai încearcă să faci rețeta noastră și-apoi să ne zici ce-a spus Dragobetele tău după ce a înghițit cu poftă și ultima lingură de ciorbă adunată din farfuria nițel înclinată.

Ciorbă de legume cu afumătură

Ai nevoie de: 3 morcovi, 2  rădăcini de pătrunjel, 1 țelină mică, 4 cartofi, 2 cepe, 2 roșii, 5 căței de usturoi, 1 ardei gras verde și 1 ardei roșu, 400 g de afumătură (cârnați afumați și kaiser), pătrunjel verde, cimbru uscat, 3-4 linguri de Vegeta Natur adaos universal pentru mâncăruri.

Cum se prepară

Curăță, spală și toacă mărunt morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelina și pune-le la fiert în cam trei litri de apă. Curăță ceapa și usturoiul, toacă mărunt și pune la călit, într-o tigaie cu puțin ulei, la foc mic. Mare atenție, ține-le pe foc cât să se înmoaie puțin și ai grijă să nu se ardă pentru că devin amare. Adaugă și ardeii tăiați cubulețe, continuând să amesteci. După câteva minute este rândul roșiilor tăiate și ele în cuburi. Lasă toate aceste legume în tigaie, la foc mic, până scade puțin sucul lăsat de roșii.

Când legumele puse în oala cu apă sunt pe jumătate fierte, poți adăuga cartofii tăiați cubulețe, apoi legumele călite în tigaie și, ultimii, cârnații tăiați rondele și kaiserul tăiat bucățele. Verifică dacă au fiert cartofii și adaugă Vegeta Natur adaos universal pentru mâncăruri și cimbrul. Mai lasă să dea în câteva clocote, oprește focul și pune pătrunjelul verde tocat. Gustă dacă mai este nevoie de sare.

4 Comments

  1. Cred ca este super delicioasă,imi place mult afumătura ,trebuie să-mi fac și eu ! Mulțumim pentru rețetă !

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...