Miercurea Creativă – Delicată și feminină cu Evoque

Bună dimineața, iubitori de artă… astăzi la Miercurea Creativă o vom cunoaște pe Cristina Ștefania, creator de frumos la Evoque. Vom parcurge pași mici în atelierul ei și ne vom răsfăța privirile cu o creativitate aparte…

Draga mea, bine ai venit și mulțumim că ai acceptat să răspunzi pozitiv la acest interviu. Spune-mi, te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele atelierului Evoque… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

Iti multumesc tare mult de invitatie laa interviu, este o placere sa stau de vorba cu tine! Ei bine, inceputul acestui atelier este unul cel putin interesant, sa zic asa. Am debutat in ianuarie 2020, adica cu putin timp inainte de debutul minunatei pandemii. Totul, de la nivel de idee, a inceput chiar mai devreme, asta ca sa povestesc chiar tot. Prin 2019, cand m-am inscris in grupul tinta de antreprenori debutanti, pentru accesarea unor fonduri europene nerambursabile. Asta dupa ce la final de an 2018 am incheiat cu viata de angajat si truditul la visul altora. Bun, m-am inscris, am facut un curs de antreprenoriat, am aplicat la consursul planurilor de afaceri si am castigat finantarea.

Din acei banuti am dotat un atelier cu tot ce inseamna echipamente de baza, noi, performante, dar am achizitionat si un container pentru desfasurarea activitatii. Si ca tot intrebai care au fost primele lucrusoare facute la inceput, am facut pentru o clienta care isi dorea sa lanseze propriul site, niste rochite de domnisoare, de ocazie. Niste printese, ce sa mai. Dar nici bine nu ne-am instalat si acomodat cu aceasta formula, ca a si venit pandemia. Apoi un pic de panica. Ce sa facem? Cum sa facem? Trimitem pe toata lumea acasa? Riscam sa pierdem totul? Sau gasim solutii sa mergem mai departe, chiar si in conditii critice?

Minunea a facut, ca tot eram in cateva grupuri de croitorie, sa vad tendinta si marea criza care se instala pe fondul lipsei mastilor. Asa ca, am cautat cateva zile si am gasit clienti sa facem masti, cat de greu putea fi? Apoi, am trecut la articole de protectie si de unica folosinta si tot asa am dus-o cateva luni. Dar cateva luni critice peste care nu cred ca puteam trece daca nu ramaneam activi. Apoi, cumva in paralel, am pus si bazele brandului Evoque.

Oricum era gandit sa se lanseze in luna dragostei, cu compleuri din satin si dantele, sexy, lejere, finute. Asa ca am zis ca daca tot trebuie sa stea majoritatea in case, sa le dam ce au nevoie: pijamalele acestea. Sa le poarte femeile si daca vor sa aiba parte de seri mai fierbinti, dar si daca sunt singure. Siii, mai departe, prin vara, am mers si pe mai multe ramuri: hainute din materiale naturale pentru copii si adulti si haine la comanda (macar au mai plecat in concedii oamenii). Iar acum ca au repornit evenimentele, tot primim comenzi de rochite care mai de care.

Ne-a fost si greu, ne-a fost si bine, am avut si acel ajutor venit din sursele nerambursabile, dar am tras sa mergem tot inainte. Inceputul de an 2021 ne-a gasit un pic in dificultate din cauza mai multor alegeri si schimbari, dar suntem gata sa o luam de la capat pentru ca ghiciti ce :D? Am semnat un nou contract de finantare si incep implementarea lui as we speak. Asa ca suntem gata, pe pozitii, mult mai pregatiti de data aceasta, cu alta experienta si cu noi oportunitati in fata.

Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația? Cum decurge o zi în atelierul magic Evoque?

Ei bine, nu sunt chiar la nivelul de handmade. Desi e un atelier micut, am trecut totusi la productie in toata regula, cu masini industriale, angajati si tot ce trebuie. Iar inspiratia pot sa zic ca mi-o dau chiar clientii . Pentru ca ei vin cu ideile, ei aleg materialele, nuantele si accesoriile. Practic, in afara de compleurile din satin, restul produselor sunt cam unice la noi in atelier. Inca nu am reusit sa facem cateva modele pe care sa le promovam, nu am avut timp efectiv. Si cand caut si eu inspiratie, totusi, o gasesc in copilul meu, cel de la care a si pornit totul, de altfel. El e puterea noastra si motivatia de a merge mai departe mereu. Iar zilele noastre nu prea seamna una cu alta, avand atatea noutati saptamanal, sa iti raspund si la aceasta intrebare.

Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului”?

Ce imi place/displace? Cred ca o sa inlocuiesc putin cuvantul ”handmade” cu ”antreprenoriat”, ca parca acesta ma defineste cel mai bine. Chiar si cand teseam la razboi, inainte de proiectul cu atelierul (da, da, am un atelier in care tes, o alta poveste minunata, dar sunt in pauza acum), nu consideram ca fac activitati handmade, ci ma consideram antreprenor/artizan.

Ce sa zic? Imi plac provocarile de care am parte constant. Imi place ca ma dezvolt continuu, invat continuu, iau decizii continuu. Si ce nu imi displace? Poate faptul ca sunt dependenta si de alti oameni in aceasta activitate. Si vorba aia, daca omul se supara si pleaca, se imbolnaveste sau altele, eu sunt in mare, mare dezavantaj. Intr-o echipa atat de mica, fiecare om conteaza.

Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Greutati? Hm… Cred ca gasirea clientilor. Trebuie in permanenta sa imi fac simtita prezenta pe toate caile, ceea ce e si obositor. Dar cu asta ne confruntam cu totii, nu? Doar daca nu cumva suntem Kim Kardashian si atunci clientii ne implora pe noi sa le dam ceva )). Si asa cum si eu caut clienti, la fel si restul antreprenorilor. Iar aici intampin alta greutate: cum sa ma diferentiez de restul? Ce sa aduc in plus? Cum sa fac? Ce sa fac?

Munca mea, care e, de fapt, munca noastra, este ok in momentul acesta, primim aprecieri constant. Acolo unde e nevoie sa intervenim si sa modificam, o facem, pentru ca nimic nu este mai important decat un client care pleaca multumit de la noi sau chiar fericit. Dar in trecut, cu echipa cu care am pornit, am avut anumite dificultati, m-am confruntat cu nemultumiri, neintelegeri etc. M-a schimbat toata experienta asta de un an si jumatate, normal. Am invatat ca trebuie sa raman in picioare indiferent de cat de grava e situatia, ca trebuie sa fac fata pentru ca nimic, dar absolut nimic nu este un capat de lume.

Am invatat ca trebuie sa raman puternica, sa nu intru in depresii, pentru ca asa pot influenta foarte usor si pe cei din jurul meu. Si daca angajatii mei nu mai vad o farama de speranta cand eu pic prima, cum sa aiba ei putere sa mearga mai departe? Iar asta nu poate decat sa ne consolideze ca echipa, dar sa si triez oamenii, daca situatia impune. Deci am invatat sa fiu antreprenor, sa cad tot in picioare, sa raman pe pozitii, altfel, voi ajunge sa muncesc iar pentru visul altora.

Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului? Ai un sfat pentru cei la inceput de drum ?

Cu siguranta se poate sa faci saltul la business. Sunt atat de multe povesti de reusita. Dar cel si cel mai important este ca fiecare sa isi gaseasca resursele necesare. Si nu sunt putine resursele de care ai nevoie. Afacerea mea a evoluat atat cat i-am permis. Cat mi-au permis resursele. Si imi place atat de mult sa spun ca cei care am rezistat in acest an si jumatate, am invatat cat am fi invatat in altii zece normali. Dar nu as putea sa fac o paralela intre hobby si trecerea la business pentru ca eu am sarit direct la partea grea, de ”adult”. Iar o reteta a succesului inca nu am. Poate nici nu o voi gasi, dar sunt obligata sa caut continuu si sa fac sa mearga treaba.

Sunt si responsabila de painea de pe masa a tuturor, asa ca nu am alte optiuni. Iar ca sfat pentru incepatori, nu cred ca pot sa dau unul concret. As sugera sa nu se arunce decat daca au si experienta in domeniu. Dar eu am pornit fara experienta, asa ca poate se aplica sau nu. As putea spune ca poate a fost un impediment lipsa mea de experinta, dar a venit pandemia si nu stiu daca m-a incurcat sau nu. Totul a fost nou, totul a fost de la 0, totul a fost cu mari eforturi si sacrificii.

Dar mereu discut cu partenerul de viata, care e impreuna cu mine de la inceput, ca poate peste zece ani se vor cunoaste toate eforturile noastre. Poate. Asa ca dragi oameni care ati vrea sa incepeti un business: nu puteti stii pana nu incercati. Si incearcati doar daca aveti suficient curaj, ca apoi va treziti peste un an ca trebuie sa va angajati iar. Si ce a functionat la unii, cel mai probabil nu va functiona si la altii.

Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Haha! Si eu sunt curioasa de aceasta comparatie. Daca online-ul merge mai bine ca un targ. Pentru ca nu am apucat pana acum sa merg la niciun targ. Daaaar, la inceput de iulie merg la primul meu astfel de eveniment si sunt atat de nerabdatoare. Deci, va zic data viitoare

Nici eu nu stiu cum ii atrag, ca pana acum nu am avut posibilitatea sa investesc prea mult in promovare. Deci poate ii atrag cu sarmul meu :D. Si cu recomandari de la clienti multumiti, desigur ^_^. Si pentru asta va multumesc!!! Si cu ajutorul grupurilor online. Gata, atat.

Evoque are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Pai, da. Dar nu doar Evoque, ca brand, ci intreg conceptul de productie. Dupa cum ziceam, deja am trecut la implementarea noului plan de afaceri. Si acum o sa ma concentrez mai mult ca niciodata pe hainele sustenabile, din materiale naturale. Si ca proiect special, ca am si d-asta, o sa ma axez si pe reciclarea hainelor, la modul ca vreau sa le dam o noua sansa, iar cei ce nu mai pot purta un articol din material natural (lana, spre exemplu), sa il putem transforma in altul purtabil (in haine de copii, cum se practica deja), un fel de reviving al hainutelor.

Si o sa ne concentram atentia si pe comunitati mai mult, ca obiectiv social. Iar de colaborat, deja avem parte de unele mici, vom avea si altele. Si poate pe viitor reusim sa scalam afacerea si sa avem si parteneriate mai mari. Ramane ca plan la care sa aspiram in urmatorii cinci-zece ani.

Definește Evoque în trei cuvinte!

Echipa. Munca. Seriozitate.

Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posibilitatea?

Nu stiu ce as schimba. Poate, daca as avea o bagheta magica, mentalitatile clientilor. Sa stie sa aprezieze munca unui produs facut la scara mica, cu multa truda. Si, de asemenea, mentalitatile noastre, ale own-erilor, sa ne punem preturi corecte, sa ne mai puteti gasi pe piata si cativa ani, daca v-a placut ceva facut de noi si ne mai cautati.

Ai și alte pasiuni față de ceea ce știm că faci? Cum faci faţă… presupun că este un consum mare de energie şi concentrare?

Mai am pasiunea pentru mestesugul de care am zis putin la inceput: tesutul la razboiul meu. La care la fel, am invatat de la 0, doar ca a fost si mai provocator ca nu prea am avut de la cine sa invat fizic. Si este al naibii de greu. Acum este in stand-by acest proiect, unde teseam wrapuri/slinguri de purtat bebelusi si saluri.

Dar cat de curand voi relua. Si abia astept sa ma intorc la aceasta prima dragoste. Iar ca pasiuni personale: filmele (Netflix-ul, mai exact) si calatoriile, mai ales la mare cu trupa. Iar cel putin pentru filme imi fac timp, neaparat. Si sa stiti ca si asa mi-am putut pastra psihicul puternic. Ca imi fugeau grijile pentru un timp si nu ma consumau atat de tare.

Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Hmmm, o sa ma mai gandesc eu la ceva ))). Pana acum doar noul proiect sta sa rasara.

Pregătești ceva special cu ocazia venirii verii?

Rochii. Multe rochii. Deja ma gandesc ce sa fac pentru targ si imediat ne punem pe treaba. Din in, museline, poplin. Sa fie cat mai prietenoase cu pielicica noastra si a puisorilor.

Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Eu iti multumesc, chiar a fost o placere sa discut cu tine si sa mai spun cate ceva despre mine, despre noi. Cu ocazii ca aceasta imi reamintesc si eu ce am facut pana acum, unde am ajuns, cat am evoluat si, mai ales, ma ajuta sa imi setez noi teluri. Gandul meu pentru voi este sa aveti mereu incredere in voi si in deciziile pe care le luati. O sa aveti surpriza sa gasiti surse si resurse in voi pe care nici nu banuiati ca le aveti. Va zic, suntem absolut uimitori.

Ma puteti gasi pe paginile:

https://www.facebook.com/evoquewomen  https://www.facebook.com/NaturallybyFreya, va raspund cu drag acolo la orice curiozitate.

One Comment

  1. Super fain interviul și într-adevăr dacă îți dorești ceva cu adevărat reușești în viață .Bravo ei și multe felicitări !

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...