Spun NU violenţei impotriva copiilor!

 

Violenţa asupra copilului este încă o problemă gravă, iar după principiul „eu te-am făcut, eu te omor“ destui dintre părinţii frustraţi pe vieţile lor aplică acest tratament asupra copiilor.
Copiii molestaţi fizic în familie manifestă depresie, teamă de părinţi, dorinţa de a „scăpa” din mediul abuziv, rezultate şcolare scăzute sau chiar încetarea frecventării cursurilor. Iar acestea sunt doar efecte de suprafaţă şi pe termen scurt!
Violenta verbală este o formă de agresivitate asupra copilului. Ea face uneori parte din abuzul emoţional şi provine din mai multe direcţii. Micuţii pot fi abuzaţi verbal de părinţi, profesori, alţi adulţi sau de copii.

Formele agresivităţii faţă de copil:
Violenţa fizică – Bătăi, lovituri, lovituri cu piciorul, cauzarea de arsuri. Gravitatea leziunilor depinde de vârsta şi puterea fizică a copilului.
Neglijarea – ericlitarea fizică şi psihică a copilului ca urmare a îngrijirii, alimentaţie necorespunzătoare.
Violenţa psihică – Criticarea continuă, neglijarea în comparaţie cu ceilalţi fraţi, ameninţările continue, pedeapsă prin închidere, observaţiile batjocoritoare ale părinţilor, desconsiderarea copilului, pretenţiile exagerate, terorizarea, atitudine negativă faţă de copil, înjosirea acestuia.
Violenţa sexuală – Abuzul sexual faţă de un copil nematurizat fizic şi psihic, obligarea la acte sexuale complet străine vârstei acestuia.

După cum vedeţi formele unei agresivităţi asupra unui copil sunt multiple iar dacă aceste lucruri ies la iveală, de regulă părinţii neagă, afirmă că leziunile copilului sunt provocate de accidente involuntare.
Psihologii consideră că violenţa caracterizează comportamentul agresiv exprimat, cel mai adesea, ca urmare a unor frustrări. Este considerată un exces de putere, o modalitate de constrângere exercitată asupra celorlalţi. Dacă copii trăiesc în siguranţă ei învaţă să aibă încredere în ei şi în cei din jurul lor.Dacă trăiesc în teamă copii devin anxioşi iar dacă trăiesc în ostilitate şi violenţă devin agresivi şi ei la rândul lor.

Un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii Romania arata ca bătaia este o modalitate de corecţie răspândită în familie, ca, în mediul şcolar, 20% dintre repondenti au fost bătuţi sau jefuiţi, că violenţa verbală este adesea utilizată. Salvaţi Copiii România a lansat pe data de 19 martie 2013, cel mai amplu studiu privind abuzurile împotriva copiilor realizat în România ultimilor zece ani, odată cu campania „Copiii fără etichetă”, în cadrul unui demers cu o miză importantă: înlocuirea violenţei educaţionale cu metode educaţionale şi parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evoluţie armonioasă.

Campania urmăreşte conştientizarea violenţei împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine faţă de această violenţă, precum şi generarea unei schimbări de paradigmă în educaţia copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaţionale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunţarea la indiferenţă şi acceptare faţă de violenţa împotriva copiilor.
Cum să baţi un copil? Cum să răneşti un suflet nevinovat? Cum???Nu fii nici tu indiferent la ce se întâmplă în jurul tău din cauza violenţei! Spune NU violenţei împotriva copiilor!

 Acest articol participă la campania „Copiii fara etichete” promovată de BlogalInitiative.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...