Voi aţi rezista ?

Din plictiseală , aseară am început să butonez telecomanda televizorului.Nu prea deschid televizorul , e mai mult piesa de muzeu ,bibelou sau adunător de praf cum îi mai zic eu .Mi-a atras atenţia o emisiune de pe canalul BBC , unde se prezenta un documentar despre traiul celor din Africa. Emisiunea se numeşte „Rich , Famous and in the Slums” .Formatul acestui documentar destul de emoţionant , îi aduce pe tărâmurile mizere ale Africii   pe Lenny Henry, Reggie Yates, Samantha Womack şi Angela Rippon . Cei patru vor locui alături de familii foarte sărace , în condiţii mizere . Adeseori au fost puşi să locuiască în familii cu bolnavi seropozitiv .Cei patru încearcă din răsputeri să se adapteze stilului de viaţă mizeră, iar pentru a supravieţui sunt nevoiţi să caute zilnic ceva de muncă. Au spălat rufe la mână , au curăţat toalete publice (şi credeţi-mă arătau groaznic) , au muncit în spitalul local unde aveau grijă de pacienţii bolnavi , au curăţat excremente umane , sânge …Ce m-a oripilat mai mult, a fost momentul în care o mămică a născut pe scarile spitalului. Copilul s-a născut mort , iar sărmana mamă nu putea să îşi îngroape copilaşul din cauza banilor. Şi ca ea sunt multe în zona Kibera (Kenya) . Mame singure care încearcă din răsputeri să crească 3-4 copii. Condiţii mizerabile pentru un trai decent, toalete comune (pentru 10-20 de familii) ,umilinţă la tot pasul , boli incurabile şi cu toate astea ei trăiesc cu speranţa că mâine va fi o zi mai bună.

photo:http://willcookson.files.wordpress.com/2011/03/kibera-slums.jpg

Pentru a fi angajată , o femeie se aşează la marginea unui drum şi aşteaptă. Exact ca la prostituţie.Doar 8% din femeile care îşi caută de muncă , reuşesc să fie angajate pe un salariu mizer. La un moment dat jurnalista Angela Rippon a spus că este impresionată de puterea oamenilor de a merge mai departe. Chiar dacă holera este la doi paşi , chiar dacă canalizarea împuţită le trece prin faţa casei , Angela a văzut casele curate şi hainele spălate impecabil pe sârmă. Actriţa Samantha Womack a convieţuit cu o prostituată.O mamă a doi copii , tânără , a ales această meserie pentru că era singura opţiune de a-şi ţine copii în şcoală pentru a avea o educaţie mai bună şi să aibă un viitor mai bun decât al ei.
Sunt multe de comentat , eu sincer nu aş rezista nici 12 ore în acele condiţii. O emisiune  care te emoţionează fără să vrei şi care îţi arată cât de bine trăieşti tu, în comparaţie cu acea parte a lumii.
Voi aţi văzut emisiunea? Aţi putea face faţă ?

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...