Prima plajă pentru persoanele cu dizabilități – Un pas către normalitate…

Știm cu toții că persoanele cu dizabilități sunt excluse din viața socială, iar discriminarea duce la marginalizarea acestor persoane. Societatea actuală îi judecă și îi condamnă și rareori li-se acordă șansa de a putea duce un trai decent. Din fericire, mai există oameni cu suflet! Oameni care încearcă să le ofere celor cu astfel de probleme, o rază de soare și un zâmbet.

Singurul handicap în viaţă este o atitudine nepotrivită. – Hamilton

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa a decis să remedieze una din problemele persoanelor cu dizabilități şi a accesibilizat prima porţiune de plajă de pe Litoral, în zona Pupa Beach – staţiunea Mamaia, Trei scaune flotabile din Franţa, special construite pentru a intra în apa mării şi a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-şi petrece o vacanţă normală. De asemenea, pe plajă vor fi şi şase șezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe șezlong. Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai în zona plajei Pupa Beach, la fel şi şezlongurile speciale.

Proiectul „Plajă şi mare pentru toţi” a devenit realitate cu sprijinul unui mic număr de sponsori inimoşi – firmele M24seven şi Petroterm din Bucureşti, Grupul RAP din Braşov (RAP Development, RAP Tronic şi RAP Instal), Sorla şi Dobre şi Fiii din Constanţa. Aqua Carpatica s-a alăturat proiectului oferind apă voluntarilor asociaţiei care vor fi prezenţi pe plajă pentru a oferi informaţii.

Conform proiectului  „Plajă şi mare pentru toţi”, plaja pentru persoanele cu dizabilități este dotată cu rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor.

„Suntem fericiţi că am reuşit cu un buget de numai 7000 de euro să accesibilizăm prima plajă de pe Litoral pentru persoanele cu dizabilităţi din România, cu toate că ar mai fi nevoie de o toaletă specială şi un covor tactil pentru nevăzători. Este un început, un semn de normalitate, un îndemn pentru sponsori să ne ajute să amenajăm câte un astfel de colţ de plajă în fiecare staţiune, pentru cei mai puţin norocoşi ca noi. Nu este nevoie de lux ci numai de câteva dotări simple dar absolut necesare, care să permită accesul celor cu nevoi speciale pe plajă şi în apă. Totodată vorbim şi despre un serviciu nou în turism, care va atrage mai mulţi oameni din ţară şi străinătate la mare şi care aduce plus valoare turismului românesc”, a declarat Isabela Ştefan-Iorga, vicepreşedinte al asociaţiei „Împreună pentru Viitor Constanţa”.

Cei prezenți la inaugurare au ascultat poveștile incredibile ale persoanelor cu nevoi speciale. Mulți dintre ei nu au mai văzut marea de foarte mulți ani, iar un domn a spus că de 15 ani nu a mai făcut o baie în mare. Privindu-i și ascultându-le povestea îți dai seama cât de norocoși sunt noi ceilalți… cei normali. Sper din tot sufletul să se găsească resurse pentru a aduce și o toaletă ecologică potrivită pentru persoanele cu nevoi speciale. Știu că există, chiar am văzut prin parcuri… dar din păcate acestea sunt fenomenal de scumpe.

Felicitări asociației „Împreună pentru Viitor Constanţa” și sponsorilor generoși pentru inițiativă și sper ca pe viitor să ajungeți cu acest proiect în toate stațiunile Constanței!

43 Comments

  • Chiar merită și ei un pic de atenție, draga mea! Privindu-i îmi dau seama că problemele mele sunt minuscule…

 1. E ft.bine pt.persoane cu handicap și sa aibă la o viață normală și sa ne bucuram zi de zi cu bune și rele.

 2. Un lucru minunat si ptr persoanele cu dizabilitati…trebuia asa ceva si la noi…felicitari!

 3. Un lucru perfect de bun pentru cei cu asemenea probleme,trebuie vazut mai des aceste proiecte

 4. Pentru persoanele cu dizabilități se face prea puțin în tara noastră și acest lucru e un punct de plecare pentru o viata cat mai normala.

 5. Of, un subiect tare sensibil..din pacate, sunt atat de prinsi in valtoarea vietii incat uitam sa mai facem ceva si pentru cei mai putin norocosi decat noi

 6. In sfârșit intrăm cu pași mici in normalitate. În Romania persoanele cu dizabilități sunt private de multe drepturi datorita faptului ca nimeni nu se gândește la ei.Sunt persoane care merită sa își trăiască viața la fel ca si noi.

 7. O super inițiativă a lui Adrian Gemănaru, a realizat multe lucruri minunate și sunt sigură că îi va reuși și acest proiect care va aduce multă bucurie persoanelor încercate de soartă!

 8. Nu știam pana akum d aceasta plaja .. cu siguranta merita și aceste suflete sa fie ajutate și integrate în societate pt a nu mai exista discriminarea… toți suntem oameni cu aceleași drepturi 🙂

 9. Ar fi frumos sa fie mai multe locuri pentru oameni cu handicap si sa fie respectate

 10. ce lucru frumos vad si eu in sfarsit !!! aproape de necrezut intr-o Romanie atat de haotica si lipsita de empatie !!!

 11. Interesant articol! Nu știam că există o astfel de plajă în România!

 12. O idee foarte faina, ma face sa sper ca o sa mai existe si pe viitor astfel de initiative benefice.

 13. Un proiect minunat! Slavă Domnului că se mai mișcă lucrurile și la noi, că nu mai așteptăm de la alții ci ne implicăm.

 14. Felicit initiatorii proiectului, am prieteni cu dizabilitati care se vor bucura din toata inima de orice lucru marunt.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...