Miercurea Creativă – Imaginație fără limite cu Piticool…

Imaginaţia este primul pas în procesul creativ. – H. Harris

Astăzi trecem pragul imaginației, călătorim dincolo de limite și cunoaștem un om ce meșterește cu drag lucruri minunate, din pasiune pentru artă și frumos.

Eu: Bună, Alină! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.

Alina: Bună, Maria. Îţi mulţumesc şi eu pentru ocazia oferită de a vorbi despre Piticool şi mă bucura faptul că avem câteva minute pentru a ne cunoaşte mai bine.

Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele atelierului tău… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

Alina: De la ce a pornit…e greu de spus. Dacă îmi spuneai acum 9 ani ca voi renunţa la biroul meu şi la deplasările în ţară, aş fi râs şi nu aş fi considerat că ar fi posibil. Întotdeauna am desenat, având o înclinaţie probabil moştenită de la unchiul meu Toto, dar numai în creion şi cărbune.
Dintr-o joacă am început să pictez, avem un mic proiect şi căutam câţiva studenţi la Arte pentru a picta nişte obiecte vestimentare create şi, negăsind o sincronizare cu ei eram în impas. Într-o seară pitica mea mi-a cerut să îi pictez un personaj din desenele animate, după care fratele meu, sora mea, mama….noroc că am o familie numeroasă, m-a ajutat să capăt experienţă pentru început. Aşa că, primul obiect pictat a fost pentru prima mea fetiţă, un tricou cu girafa, pe care îl am şi acum (l-a preluat fetiţa cea mică, într-o stare intactă).

Eu: Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația?

Alina: Pentru moment m-am dedicat familiei, activităţii handmade şi atelierelor de Creaţie pentru copii pe care le susţin. Majoritatea ideilor îmi vin dintr-o documentare continua, am învăţat mult în ultimii ani, tehnici de pictură, am testat produse peste produse (mă refer aici la tipuri de materiale ce se pretează la personalizare şi transformarea lor în obiecte handmade), din studiul asupra pieţei şi a dorinţelor cliențiilor mei.
Am împletit ceea ce am învăţat ani de zile la job (tehnici de marketing) cu frumuseţea şi sensibilitatea pe care, obiectele create manual o pot aduce în viaţa noastră. Clienţii mei sunt receptivi la acest aspect, îl apreciază şi de aceea mă recomandă şi revin.  Dezvolt în permanenţă categoriile de produse şi mereu mă gândesc dacă eu aş folosi, aprecia sau aş dărui acel produs, înainte de a-l propune unui client.

Atât creativitatea, cât şi imaginaţia, pot fi dezvoltate, rafinate şi expansionate virtual, practic în mod nelimitat. – H. Harris  

Eu: Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului”?

Alina: Ce îmi place? Învăţ în permanenţă lucruri noi de la persoanele cu care intru în contact şi mă bucur să împărtăşesc ceea ce ştiu. Există comunităţi frumoase în care se face acest lucru şi eu prefer să văd frumosul şi colaborez cu persoane frumoase şi deschise.
Apreciez foarte mult faptul că există un număr mare de persoane care apreciază handmade-ul şi acest număr este în creştere. Înţeleg pasiunea, dăruirea, procesul de confecţionare integral sau parţial al produsului şi nu în ultimul rând realizează faptul că preţul acestuia reprezintă acest cumul.
Ceea ce nu îmi place? Aş fi ipocrită să nu recunosc lucrul acesta, nu exista o piaţă clar definită încă în România pentru handmade, legislaţia este “de nişă” şi se modelează foarte greu.


În ceea ce priveşte compeția, oamenii care judecă, am renunţat demult să mă încarc cu energie negativă, există loc pentru fiecare dintre noi, tine doar de tine să te dezvolţi în permanentă şi să faci lucruriile mai bine şi cu sufletul. Dar eu merg pe drumul meu, cresc site-ul https://www.piticool.com, dedicat creaţilor mele handmade (reprezentantul online oficial pentru Piticool ART), lucrând împreună cu soţul meu la acest aspect. Sunt deschisă provocărilor aduse de clienţii şi, nu în ultimul rând, am învăţat să spun şi “Nu” acolo unde simt că se cuvine.

Eu: Ce greutăți întâmpini sau ai întâmpinat în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…

Alina: Nu cred că am întâmpinat greutăţi, poate sunt doar norocoasă. Am făcut mereu ceea ce mi-a plăcut şi am simţit că aduce bucurie ambelor părţi implicate, client –eu.
De învăţat am învăţat mult, cum să stabilesc clar o comandă, acest lucru mi-a dat de muncă. Să ai un client creativ este o bucurie, dar să ajung să văd clar şi să creionez ceea ce îşi imaginează el….este altă poveste. Am învăţat că fiecare client crează o legătură cu tine şi dacă aceasta este bună, transparentă, şi corect “schiţată” nu există posibilitatea că vreuna dintre părţi să simtă dezamăgire.

Creativitatea nu înseamnă să găseşti un lucru, ci să faci ceva din el după ce l-ai găsit. – Lowell 

Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau business? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Alina: Aşa cum ţi-am povestit, am pictat pentru familia mea la început, şi pentru mine, apoi pentru colegi, la birou. Simţind o mare bucurie, relaxare şi evadare în acel moment am luat iniţiativă şi mi-am făcut o pagină de facebook. Cu timpul am “furat” de la colegii de la marketing două-trei idei, am învăţat să studiez ce se cauta, cum să învăţat să pictez mai bine şi ce produse ar fi de o calitate mai bună. Curând şi am început să apară şi câştigul financiar.

Am trecut la alt nivel cu paşi repezi acum 4 ani şi, în urmă cu 2 ani, odată cu venirea pe lumea a celei de a două fetiţe, am hotărât să îmi dedic timpul şi energia în această direcţie colorată. Acum am un bussines în dezvoltare şi se vede evoluţia, acest lucru nu face decât să certifice faptul că dacă vrei cu adevărat ceva şi pui suflet în ceea ce faci, investeşti pe Tine, şi rezultatele nu se lasă prea mult aşteptate.

Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Alina: Eu lucrez foarte bine online pentru ceea ce ţine de vânzarea produselor, să ai un magazin online în top şi să îţi respecţi angajamentele de orice natură face din tine un om de încredere. Pe Facebook şi Instagram creezi conexiuni mai personale cu clienţii şi apare o familiaritate “ eşti prietena lor care îi poate ajuta cu un cadou”.
La început am fost la târguri handmade şi singurul meu câştig valoros au fost comexiunile create cu alţi artişti handmade. Împărtăşirea muncii şi devotării, modului de lucru şi modul de triere a materiilor prime sau a produselor finite ajuta orice persoană la început.
Ceea ce ţine de promovarea pentru Atelierele de Creaţie dedicate copiilor sau familiei, vechea reţeta ‘din gura în gura” merge mult mai bine. Susţin şi ateliere la şcoli în Săptămâna Altfel şi astfel am “copii mei” creativi.

Eu: Ai proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Alina: O da! Am o mulţime de proiecte, se lupta în mintea mea care să se însuflețeasca primul. În zona aceasta am noroc cu soţul meu, care mă temperează şi mă ajută să le pun în ordine, el are un spirit ceva mai analitic decât mine. Le iau pe rând, pentru că vreau să-mi iasă din mâini lucruri frumoase şi bine făcute. Dezvolt categoriile de produse din site, am adăugat o categorie nouă, de jucării senzoriale şi interactive din fetru, şi am început să vând pe un marketplace foarte cunoscut în piaţă. În curând urmează să încep colaborarea cu 2 persoane pe acest segment.
Aş vrea ca, începând din toamnă, să am Atelierele de creaţie pregătite şi implementate module pentru copiii care vor să scoată capul din tableta şi telefon, care vor să înveţe să creeze.

Creativitatea este o extensie naturală a entuziasmului nostru. – Nightingale 

Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Alina: Bineînţeles că există concurenţă şi clienţii pot alege ceea ce li se potriveşte mai bine, calitativ şi financiar. Dacă acum 6 ani pictau tricouri 6 persoane şi pe Facebook îşi promovau produsele, acum este plin.
Printre cele mai mari greşeli pe care le poţi face la început este compromisul şi lipsa aprecierii de sine. Compromisul făcut vis-à-vis de calitatea produselor cumpărate neţinând seama că ţinta ta este ca acel client să revină şi să te recomande cu drag. Compromisul legat de preţul produsului tău, să vinzi un produs cu 10-15 % peste valoarea materialelor doar să atragi clienţii nu îţi aduce nici un beneficiu financiar sau confort psihic. Şi eu am greşit la început şi aveam teamă că dacă cer prețul din piaţa mă vor refuza. Greşit! Dacă îţi apreciezi tu primul produsul şi îl lucrezi cu conştiinciozitate, va fi apreciat la rândul lui de cine trebuie.

Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

Alina: Eu ţin cont de ceea ce doreşte clientul şi îl sfătuiesc doar dacă îmi cere părerea sau dacă observ detalii ce ar putea afecta negative rezultatul final. Sunt comenzi pe care le refuz, sunt clienţi care îmi dau mână liberă , clienţi tipicari, clienţi care cred că ştiu cum se face şi te fac să zâmbeşti.
Am comenzi cu produse personalizate unde te încadrezi doar în modelul trimis şi atât sau am porţi deschise spre creativitate.

Eu: Există vreun element cheie care predomină și definește creațiile Piticool?

Alina: Cred că numele Piticool. Piticool din Tine se numeşte pagina de Facebook, Piticool ART este brandul sub care promovez produsele handmade făcute de mine. Piticool este Bucuria de a face un cadou cuiva cu ceea ce îi place, ceea ce îl defineşte, cu o amintire sau un mesaj de suflet….de a crea un obiect personal care să ne scoată din haina noastră de Adulţi.
Peste 50% dintre clienţii mei îmi comanda obiecte pentru ei, pentru a porni cu zâmbetul pe buze dimineaţa către birou, pentru a purta o încălţăminte pictată cu un personaj din copilărie, pentru a se simţi din nou un pic copii şi liberi.

Fericirea nu stă în bani; stă în bucuria realizărilor, în emoţia efortului creativ. – F. Roosevelt 

Eu: Jucăriile senzoriale îi oferă copilului informații prețioase într-un mod plăcut, stimulându-i imaginația, logica și simțul tactil. Am observat că și tu ai o categorie a jucăriilor senzoriale și cred că cititoarele care sunt mămici ar vrea să cunoască mai multe informații…

Alina: Sunt super încântată de categoria de jucării marca Piticool ART. Jucăriile senzoriale reprezintă o categorie nouă pe site-ul meu. Pentru moment am jucării din fetru şi vreau să o dezvolt mult în viitorul apropiat. Este un nou trend care aduce un pic de lumină şi nostalgie în lumea jucăriilor, revenim la jucăriile făcute în familie de bunici creativi şi părinţi iubitori care doresc să petreacă timp alături de cei mici.
Acum am promovat alimente confecţionate din fetru şi pictate câteva cu vopsea 3d pentru a simţi micul bucătar anumite elemente caracteristice produselor reprezentate. Am în plan şi ceva mai amplu dar nu am stabilit încă un timp de execuţie şi implementare, acum colectez materiale şi le probez. Acest tip de jucării îi atrag mai mult pe copii, din câte am văzut, decât cele uzuale, sunt în primul rând fără zgomot deci “ciudate”, sunt colorate şi te învaţă lucruri.

Copii de peste 3 ani, învaţa elementele, legumele şi fructele, învaţa culoril lor şi părinţii le pot pregăti şi o gustare pentru a lega vazul-mirosul-gustul-simtul tactil. Învaţă să se joace împreună cu alţi copii, să comunice şi să împartă. Se pot juca şi cu părinţii şi eu recomand acest lucru căci se dezvolta legătura magică părinte-copil.

Eu: Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posibilitatea?

Alina: Momentan, după părerea mea, handmade-ul românesc are un segment clar preluat din afară. Avem foarte mulţi oameni talentaţi, mămici îndemânatice dar ne este frică să încercăm lucruri noi care ne vin în momente de inspiraţie de frică că nu prind.
Cunosc persoane care şi-au materilizat ideea şi au fost primii care au adus în piaţa românească un produs, chiar şi la nivel european. Au avut încredere că ceea ce fac le iese bine, nu că se va vinde, probabil că aici este secretul.

Eu: Definește „Piticool” în trei cuvinte!

Alina: Bucurie, Libertate şi Amintiri

Eu: Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci?

Alina: Da, deşi nu le-am mai “vizitat” în ultimul timp, îmi plac caii foarte mult. Mergeam să călăresc, împreună cu fetiţa mea mai mare, ne plimbăm prin pădure câte 1 oră şi aveam momentele noastre frumoase. Când eram mai tânără cantam mult, am crescut cu cântatul în familie dar după ce am început primul job, al doilea, nu am mai ajuns la repetiţii şi mini concerte.
Aşa că, vorbind acum cu tine, mi-am promis să merg la călărit cu familia mea în următoarele 2 săptămâni şi mă bucur că mi-ai amintit.

Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice. – Fresco 

Eu: Facem un exercițiu de imaginație? Să presupunem că sunt clientă și vreau să fac un cadou cuiva… am văzut lucrările tale, dar sunt nehotărâtă. Cum m-ai putea convinge că obiectul X este mai potrivit decât obiectul Y? Ai un secret în a recomanda creațiile tale?

Alina: Se întâmplă des ca să am clienţi care sunt nehotărâţi sau pur şi simplu, în momentul în care discutăm, nu mai au idei.
Te-aş întreba ce îi place persoanei căreia vrei să îi oferi cadoul, ce pasiuni are şi cât de strânsă este legătura voastră. Te-aş întreba dacă vrei un cadou pe care să-l aibă la îndemâna zilnic sau ocazional, apoi ţi-aş prezenta variantele. Plecăm de la tricouri personalizate, cani pictate, agende pictate şi ajungem în zona produselor mai noi pe piaţă, ghivece cu mini grădini sau căsuţe de poveste montate pe piatră.
Cu siguranţă în câteva secunde ţi-ar veni o idee de la care să plecăm, să o documentăm şi să stabilim detaliile.
Pentru a te lăsa să-mi fie partenera în crearea produsului, 24 de ore sunt mereu benefice atunci când nu ştim exact ce vrem. Astel, a doua zi discutăm şi stabilim clar ceea ce am de făcut şi cuvintele magice care îmi dau lejeritate sunt “ de aici te las să faci cum crezi tu, Alina, mai bine, am încredere”.
Ce zici, ai găsi un produs sau mai multe?

Creativitatea înseamnă să vezi ceva ce încă nu există. – M. Shea 

Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?

Alina: Mă gândesc la produse pentru copii, dar la alt nivel decât cel classic, unde să existe personaje preferate. Cum sunt cărţile senzoriale, dar cu posibilitatea ca copilul să schimbe elementele din carte, aşa cum crede el de cuviinţă. Ar fi ceva nou, i-ar dezvolta imaginaţia, sensibilitatea şi adaptabilitatea.
Pentru clienţii mei mari, împreună cu soţul meu….mai mult el, lucram la un modul pe site unde clientul să îşi creeze singur modelul atunci când ştie ce vrea.
Şi, cum bine şti, că furniza hărnicuţa, stabilesc din timp decoraţiunile pentru Crăciun, astfel încât să aduc în atenţia iubitorilor de handmade cât mai multe produse ce pot fi personalizate după dorinţa lor.

Eu: Cum îți dezvolți brandul și cum vezi tu Piticool peste 10 ani?

Alina: Brandul are nevoie în permanenţă de susţinere şi research în piaţă. Dezvolt categoriile existente şi aduc produse noi, creez conţinut şi prezint produsele clienţilor cât mai clar şi frumos astfel încât să simtă ca aceasta este alegerea cea mai bună.
Peste 10 ani, mă văd tot lucrând cu bucurie la Piticool dar cu o mini echipa, făcând ateliere pentru adulţi şi copii care doresc să picteze, să modeleze lut polimeric sau să-şi creeze o minigradina.

Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Alina: Aşa cum am amintit şi mai sus, puteţi să găsiţi produsele create de mine şi puteţi comanda cadouri personalizate, inspirându-vă din lucrările deja existente pe site-ul Piticool ART. Intraţi pe site şi veţi găsi, deasemenea, legături spre conturile de social media (Facebook, Instagram şi Pinterest).
Îţi mulţumesc, Maria, pentru acest interviu, mă bucur că am avut ocazia să împărtăşesc cu tine şi cititorii tai povestea Piticool.
Vă aştept pe toţi, cu mare drag, să împărtăşim idei despre minunata lume a obiectelor create artizanal, a tricourilor pictate, în mediul online sau, participând la atelierele de creaţie Piticool ART. Le mulţumesc şi le sunt recunoscătoare tuturor clienţilor cu care intru în contact, pentru bucuria ce mi-o dăruiesc atunci când apreciază produsele create de mine şi pentru toate câte învăţ de la fiecare. Bucuria cu care ei oferă cadourile create împreună cu mine este, într-o măsură considerabilă, şi bucuria mea. Mulţumesc!

2 Comments

  1. Felicitări Doamnei artiste! Frumos interviu! Ador tenisii cu mandala ❤

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...