Pericolele ascunse ale bucatariilor de restaurante

 

In bucataria chiar si celor mai scumpe si pretentioase restaurante, cu liste de asteptare si frecventate de vedete si actori de la Hollywood, se ascund secrete foarte bine pazite, care te pot ingrozi si motiva sa incepi sa gatesti acasa.

Fie ca vorbim de marile lanturi de restaurante a la carte sau chiar despre KFC si Mc Donald’s, bucatarii si staff-ul restaurantelor iti ascund o multime de secrete, pentru a satisface toate gusturile. Atunci cand calci pragul unui restaurant, ar fi bine sa arunci o privire asupra catorva lucruri, care or sa te ajute sa te lamuresti daca merita sau nu sa servesti masa in acel local.

Iata cateva trucuri, prezentate de celebrul dr. Oz, care te vor ajuta sa iti faci o imagine asupra felului in care arata bucataria unui restaurant:

Cele trei “V”

Aici sunt incluse primele 3 reguli pe care sa le iei in calcul inainte de a-ti comanda masa:

  1. Verifica toaleta – se spune ca, asa cum arata baia, arata si bucataria restaurantului.

  2. Verifica tacamurile si modul in care sunt imbracati chelnerii – acestea trebuie sa fie impecabile.

  3. Verifica provenienta ingredientelor din felul de mancare pe care vrei sa il consumi.

 

Alte reguli de luat in calcul:

 

Specialitatea zilei nu este cea mai buna idee!

De cele mai multe ori, specialitatea zilei este facuta din ingrediente ramase din zilele anterioare sau gata sa expire. Altfel spus, desi te vei bucura de o masa bogata, nu uita ca “less is more” cand vine vorba de calitatea preparatului pe care il mananci.

 

Lamaile pentru citronade si limonade sunt mai murdare decat podeaua

De cele mai multe ori, restaurantele nu spala lamaile inainte de a le folosi, ba chiar le pastreaza in lazi, in conditii insalubre. Astfel, riscul de inmultire al bacteriilor este urias, iar al toxiinfectiilor alimentare, pe masura.

 

Masa la restaurant are o cantitate de zahar uriasa

Asta pentru ca zaharul face mancarea mai gustoasa, ba chiar poate ascunde urmele unor ingrediente demult expirate. Mai mult, tot zaharul este de vina pentru pofta de dulce ulterioara, dar si pentru felul uimitor in care arata preparatele. De la blatul de pizza, la paste si chiar la ciorbe si supe, toate preparatele sunt pline de zahar, asa ca atentie mare.

 

Daca baia arata ingrozitor, la fel este si bucataria

De regula, atunci cand intri in restaurant, baia ar trebui sa arate impecabil. Mai mult, pe usa interioara a camerei de baie se afla un afis, pe care trebuie mentionata numarul de activitati de curatenie si intervalul.

 

Daca ai sapun, prosoape de hartie lipsa sau oglinda murdara, clar nici bucataria nu este prea igienica. De cele mai multe ori, la astfel de restaurante, vei vedea ca preparatele au un miros de ars, usor dulceag, iar vina pentru asta o au hotele profesionale.

Hotele necuratate nu doar ca afecteaza calitatea preparatului, dar poate isca un incendiu in bucatarie. De regula, pentru curatarea sistemelor de ventilatie a hotelor, unitatile de tip Horeca apeleaza la companii specializate, pentru a curata hotele si intreg sistemul de exhaustare.

In cazul unui restaurant, spre exemplu, pe palele ventilatorului hotei si in tubulatura se regasesc depuneri masive de grasime care, expusa chiar si la temperaturi mici, devine inflamabila si se poate aprinde foarte usor.

In cazul hotelor profesionale, unitatile Horeca trebuie sa opteze pentru servicii de calitate, cu ajutorul unor firme cu experienta in domeniu si care asigura responsabilitatea lucrarii. Astfel, in procesul de curatare al hotelor de restaurante, trebuie sa existe urmatoarele actiuni:

 

  1. Curatare hota:

Hota de restaurant aduna fum si vapori de grasime in spatele filtrelor, acestia condenseaza, transformandu-se in grasimi lichide, apoi, in timp, in grasimi solide. Grasimile acumulate intr-un interval mai mic de 3-6 luni sunt grasimi lichide, ce se pot curata chimic, cu detergenti speciali utilizati in acest scop, biodegradabili, agreati spre utilizare in industria alimentara.Grasimile acumulate intr-un interval mai mare de 3-6 luni, incep sa se intareasca si sa se inmulteasca, iar acestea iau forma stalagtitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri solide de grasimi se curata doar manual,  de catre persoane autorizate, cu spaclu sau mecanic cu rototubul.

 

  1. Curatare tubulatura hota

Daca nu este corect intretinuta si periodic curatata, tubulatura se poate transforma intr-o amenintare reala de incendiu. Pentru curatarea unei tubulaturi va fi nevoie sa se monteze usi de curatare sau sa se demonteze tubulatura.

 

  1. Curatare ventilator hota

Grasimea se depune pe palele ventilatorului si incetineste fluxul de aer, iar astfel se reduce capacitatea de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie. Este mai ieftin si mai comod sa-l curatati decat sa-l schimbati.

Legea Alimentatiei Publice impune curatarea hotelor

Conform Ordinului Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unitati de alimentatie publica si unitati de agrement ART. 64(1), la un interval de 6-9 luni, trebuie curatate hotele. Pentru ca cele mai multe incendii pornesc de la bucatarie, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de salubritate, IGSU de riscul de incendiu, iar cei de la mediu, de emisiile de noxe si de fum din conducte.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...