Cele mai bine platite joburi din Romania

Oamenii calificati si cu experienta sunt greu de gasit in Romania din doua motive: sunt mult mai bine platiti in strainatate, dar si au si mai multe resurse pentru a se dezvolta profesional. Cei ramasi in tara, insa, care au si experienta si au joburi in domenii tehnice, IT sau juridice se bucura de un salariu peste medie, dat fiind nevoia companiilor de a-si motiva angajatii.

Astfel, programatorii si inginerii conduc detasat topul celor mai cautate meserii din Romania, platite “regeste”, urmati, indeaproape, de soferii de tir, sudorii in argon si economistii supraspecializati. De aceea, platforma de job-uri online Retaillium.ro a facut un top al celor mai cautate meserii din Romania, unde salariile pot ajunge si la 5.000 de euro lunar.

 

In topul celor mai bine platite locuri de munca in Bucuresti se numara:

 1. Programatorii

Fiind un sector de top in Romania, industria IT si de tehnologie cauta, anual, peste 1.000 de angajati pentru firmele internationale, cu sediul in Romania. Evident, tot mai multi absolventi par incantati de ideea de a lucra in domeniu, motiv pentru care, cele mai multe companii, aleg sa isi instruiasca anagajatii interni si sa ii motiveze cu salarii uriase: 1000-3000 de euro/lunar pentru un programator cu vechime si experienta, iar pe masura ce urca in functii de conducere pot obtine pana la 5.000 de euro pe luna.

Un alt job foarte cautat in acest domeniu este si cel de programator arhitect sau teamlead (care coordoneaza echipe, dar scriu si coduri), al carui salariu depaseste cu usurinta 3.500 de euro pe luna. In acest top trebuie sa includem si dezvoltatorii de aplicatii pentru device-urile mobile.

Tot aici trebuie inclusi si inginerii de sistem, persoanele care administreaza si mentin in stare de functionare serverele, computerele si celelalte echipamente IT ale unei companii, si care pot obtine de la 1.000 la 2.000 de euro lunar, in functie de experienta.

 2. Meseria de notar, la mare cautare

Oricine vrea sa faca o legalizare de documente, sa cumpere sau sa vanda o proprietate sau o masina are nevoie de un notar. In medie, notarii si avocatii castiga o multime de bani din contracte de conventii civile, nu din cele de munca.

Conform Institutului National de Statistica, in Romania exista peste 3.000 de notari, avocati si medici cu cabinete individuale, care obtin venituri de peste 4.500 de euro lunar. Dar, la fel de bine, mai exista si notari si avocati de top, ale caror venituri ajung si la 20.000 – 30.000 de euro lunar.

3. Economistii, pe val

Tot mai multi absolventi de ASE cauta locuri de munca in domenii economico-financiare mai ales datorita salariilor mari, ce variaza in functie de experienta si de functia detinuta. Spre exemplu, un director financiar sau economic trece usor de 3.000-4.000 de euro pe luna, un director de banca comercială ia intre 4.000-10.000 de euro, iar unul de sucursala ajunge la un salariu de 3.500 de euro lunar.

4. BPO/ SCC

O crestere semnificativa a nivelului de salarizare se inregistreaza in domenii precum SCC (shared service center) si BPO (business process outsourcing). Pentru ca numeroase companii internationale si-au transferat centrele in Europa de Est, cel mai bine platit job este cel al unui manager dintr-un astfel de centru care castiga 1.136 euro in Romania. Evident, salariul creste in functie de limba straina cunoscuta, la mare cautare fiind limbile nordice (suedeza, finlandeza, daneza), dar si limba olandeza, salariul variind intre 1.800 – 2.500 de euro lunar.

5. Soferii

Desi pare un domeniu in care nu poti evolua profesional, ei bine, multi romani se indreapta catre acest job fie datorita familiei (multi avand tati soferi de camion), fie datorita salariilor mari. Salariul unui sofer este in jur de 4.000 de lei, net, lunar, pe cand cei de tir, care fac transporturi internationale, ajung sa castige chiar si 2.000 de euro pe luna, din  salariu fix + diurna zilnica + bonificatii suplimentare in functie de realizari.

6. Inginer

Desi nu mai este o meserie “la moda”, multi absolventi aleg sa lucreze in acest domeniu datorita locurilor de munca stabile si a salariului mai mult decat decent. Un inginer mecanic castiga in jur de 4.400 de lei net lunar, pe cand unul chimist, intre 2.600-3.200 de lei. Cei cu experienta si vechime, care lucreaza in companii mari, se pot bucura de un salariu de peste 2.000 de euro.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...