Nu te odihnesti seara? Iata cateva trucuri pentru un somn mai odihnitor…

Un somn odihnitor aduce o noua zi reusita, in care ai energia necesara pentru a face fata provocarilor de la birou si te ajuta sa ai o stare de spirit pozitiva. Evident, stresul, alimentatia nepotrivita, dar si micile greseli legate de rutina somnului pot atrage insomnii, din cauza carora a doua zi sa te simti obosita si chiar sa ai dificultati in a-ti realiza task-urile de la birou.

Daca vrei cu adevarat sa te trezesti odihnita, iata cateva trucuri ce te ajuta sa ai un somn mai odihnitor:

In primul rand, ai grija ce mananci la cina. Mesele copioase, dulciurile, fast-food-ul si cantitatea mare solicita sistemul digestiv, fapt care atrage un somn nelinistit. Se recomanda alimentele cu un continut scazut de grasimi, glucide si carbohidrati, usor de digerat, pe care sa le mananci cel putin cu o ora inainte de a merge la culcare.

Ajuta-ti corpul sa se relaxeze. Cu o baie fierbinte, un masaj sau un ceai. Pentru ca de-al lungul zilei, corpul se resimte, iar daca mergi la culcare suparata, stresata sau mult prea obosita nu vei putea dormi in voie. Spre exemplu, apa fierbinte ridica temperatura corporala, proces care iti va crea somnolenta. Cand te pui in pat, inainte de a inchide ochii, ar fi bine sa te concentrezi pe lucruri pozitive, de natura sa relaxeze intregul corp.

Stabileste-ti o rutina de seara. Asa cum de-a lungul zilei ai un program bine-stabilit, de ce nu ai face-o si seara? Rutina este cruciala pentru ceasul intern al organismului si, de aceea, daca iti stabilesti un program pe care sa il urmaresti zilnic, corpului ii vor fi transmise semnale potrivit carora este vremea pentru somn.

Evita folosirea telefonului mobil cu cel putin jumatate de ora inainte de culcare. Studiile au demonstrat ca lumina aparatelor electronice intarzie inducerea starii de somn. In mod biologic, corpul adoarme doar daca este intuneric si liniste, asa ca este indicat sa elimini sursele de zgomot si de lumina din camera.

Stinge luminile sau opteaza pentru culori calde. Absenta luminii este unul dintre semnalele ce indica vreme somnului. Intunericul complet stimuleaza melatonina, care te face mai putin alert si mai mult somnoros. Si lumina calda, precum cea rosiatica, ce simuleaza apusul, ii indica organismului ca e vremea de somn.

Creeaza-ti un mediu placut pentru a dormi. Cu alte cuvinte, un dormitor linistit, intunecat si aerisit, alaturi de o lenjerie de pat curata si frumos mirositoare (lavanda este o buna idee) si o pereche de pijamale dama comode te vor atrage la somn mai rapid decat ai crede.

Foloseste aplicatii de urmarire a calitatii somnului. Sunt o multime de ceasuri ieftine inteligente care au programe de urmarire a somnului. Acestea iti arata ce procent este somn adanc si care este somn usor, dar si eventualele minute in care ai stat treaza. In plus, dimineata vei observa si timpul in care ai dormit, iar lunar poti face un raport, cu ajutorul caruia sa iti dai seama ce ar trebui schimbat sau imbunatatit pentru calitatea somnului.

Ginsengul, util pentru a te ajuta sa ai un somn odihnitor. Radacina de ginseng a fost folosita in tarile orientale si in medicina traditionala, ca sedativi, iar oamenii de stiinta au raportat ca administrarea extractului de ginseng rosu a sporit somnul REM (definit prin miscarea rapida a ochilor) si somnul NREM (non REM), in studiile efectuate pe animale. In plus, ginsengul stimuleaza capacitatea de invatare, iar suplimentele cu aceasta planta pot fi luate in perioadele stresante, in perioadele de recuperare, in caz de oboseala.

4 Comments

  1. Multumim de sfaturi! Eu am gasit un obicei care m-a ajutat enorm. Mersul pe bicicleta, seara. Am primit o bicicleta, mi-a cumparat-o un bun prieten de pe https://www.bikexcs.ro/ …si dupa ce o aveam a trebuit sa fac ceva cu ea.. de unde obiceiul 🙂 acum nu stiu, ca vine toamne si vremea rece

    • Alina ai dreptate! Foarte bun obicei ai gasit. Eu am fost mai confortabila, mi-am propus sa gatesc pentru ziua ce urmeaza, fie ceva light pt dimineata sau ceva pentru toata ziua. De multe ori aleg cate o reteta de pe https://www.pastebaneasa.ro/ ,pentru ca le prepar rapid si imi si pacalesc astfel fetita sa manance legume :)) le strecor in retete. Cred ca cel mai mult conteaza ca inainte de culcare sa faci ceva pentru tine, sa te detasezi de greul zilei

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...