Miercurea creativă – RoSa Handmade boutique

Bună, draga mea! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări. Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „RoSa Handmade Boutique”… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?

Povestea a început în martie 2015. Pe vremea aceea lucram ca și consilier vânzări la o firmă producătoare de tâmplărie PVC . În magazin a intrat o doamnă care vindea câteva brățări făcute de dumneaei. Mi-au plăcut atât de mult încât doamna a fost foarte impresionată de entuziasmul meu, și s-a oferit să mă învețe și pe mine . Am început cu lucruri simple, iar în timp am învățat tehnici noi, am căutat pe net diverse cursuri, am încercat să mă perfecționez. Prima bijuterie creată de mine este o brățară, o mai am și acum , pe aceea nu o vând, o țin amintire . E primul meu pas în lumea mărgelelor… și mi-a schimbat viața.


Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația?

Cele mai multe coliere pe care le fac acum sunt cu flori. Iubesc florile la nebunie, am multe ghivece cu flori, pe care le îngrijesc şi îmi sunt foarte dragi. De cele mai multe ori, inspiraţia îmi vine din natură. Studiez florile, modul în care se aşează petalele. Uneori caut poze pe net cu diverse flori, tot pentru a le studia. Încerc să le reproduc cât mai fidel. Nu îmi iese întotdeauna, dar îmi dau silinţa să fiu cât mai aproape de original, dar nu e uşor să imiţi Mama Natură !

Ce îți place și ce îți displace în “lumea handmade-ului” ?

De când am descoperit lumea mărgelelor, mi-am făcut mulţi prieteni noi. Îmi place că îmi pot pune în valoare creativitatea, că pot să creez lucruri care să rămână peste ani. Îmi displace faptul că, din pacate, la noi în ţară nu sunt încurajaţi mai mult creatorii, mai ales când te afli la început de drum este foarte dificil. Înainte existau Şcoli de arte si meserii, specializate şi pe altceva, nu doar pe muzică şi pictură. Meseriile tradiţionale au fost date uitării, cum ar fi ţesutul, olăritul, broderia cu mărgele, creaţia de costume populare etc. Bătrânii care le mai practicau sunt din ce în ce mai puţini. Tineretul îşi uită tradiţiile şi valorile. Iar pe piaţa noastră găsim din ce în ce mai multe obiecte aşa-zis handmade, multe inscripţionate cu simboluri vechi româneşti, dar care sunt de fapt produse în China. Cumpărătorii în căutare de chilipiruri, vor cumpăra marfa chinezească, pentru că e mult mai ieftină  în detrimentul creatorilor locali. Un obiect creat manual, nu va putea niciodată să aibă acelaşi preţ cu unul creat în masă, fie că vorbim de bijuterii, decoraţiuni, sau orice altceva. Pentru că în spatele unui obiect creat manual sunt multe ore de migală, de încercări , de eşecuri şi reuşite, şi o parte din sufletul celui care l-a făurit.

Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…
Greutăţi sunt în orice activitate, nu doar în handmade. Mi-aş dori să fie altă organizare în ceea ce priveşte târgurile. În România e multă birocraţie, se cer multe documente pentru a participa la târguri, plus casă de marcat fiscalizată… Pentru micii producători e o cheltuială considerabilă, pe care nu şi-o permit. În străinătate, lucrurile stau diferit. La târgurile locale nu ai nevoie nici de documente, nici de casă de marcat. Pentru că ei ştiu că dacă ai doar câteva produse pe stand, şi alea făcute cu multă migală, nu vei scoate cine ştie ce profit, chiar dacă ai vinde tot şi nu se consideră evaziune fiscală dacă nu plăteşti taxe pentru câteva produse, ci de la sume mult mai mari .

În online, îmi cunoaşte destul de multă lume activitatea, dar mi-ar plăcea să mă pot întâlni şi faţă în faţă cu doamnele şi domnisoarele care îmi cumpără bijuteriile. Ar fi o cu totul altă experienţă dacă ar putea să atingă un colier, să îl probeze , să vadă ce senzaţie îi dă când îl pune la gât … înainte de a-l cumpăra.  Primesc uneori mesaje de la doamnele care au comandat bijuterii de la mine, atunci când deschid coletele. Cele mai multe sunt foarte încântate, îmi spun că bijuteria arată mult mai bine în realitate decât în poze (trimit întotdeauna poze atât din timpul lucrului la bijuteriile făcute pe comandă, dacă e ceva de modificat, să pot modifica, cât şi în varianta finală, înainte să le expediez). Oricât de bune ar fi pozele, nu pot surprinde niciodată 100% realitatea. Mă bucur nespus când pot să contribui la fericirea cuiva cu bijuteriile create de mine.

De când creez bijuterii şi am o viaţă socială activă în mediul online, am învăţat că oamenii prind mai multă încredere în tine dacă eşti deschis, dacă există comunicare, dacă ajung să cunoască într-o oarecare măsură şi Omul din spatele creaţiilor. Recunosc că înainte eram mai puţin sociabilă, mai ezitantă, mai neîncrezătoare, dar acum am început să am mai multă încredere în oameni, iar ei mă răsplătesc la rândul lor cu încredere .

Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?

Pentru mine totul a început ca un hobby, acum a devenit un stil de viaţă . Când m-am apucat de mărgelit , aveam un job full time, iar margelele erau doar ceva ce mi-a plăcut, dar am creat atunci doar pentru mine. Ulterior am făcut câteva chestii pe care le-am dăruit prietenelor mele, acele creaţii au fost văzute de alte colege, prietene  şi tot aşa .

Pe urmă am deschis şi pagina de Facebook, am început să arăt şi altora ce fac, între timp am învăţat tehnici noi, dar întotdeauna există loc de mai bine. Aşa că sunt într-o continuă perfecţionare. Acum aproximativ doi ani am renunţat la jobul pe care îl aveam pentru a mă dedica în totalitate bijuteriilor din mărgele .

Reţeta succesului? Ca să reuşeşti trebuie în primul rând să-ţi placă ceea ce faci. Să nu fie doar o activitate pe care o desfăşori din nevoia de bani. Apoi , trebuie să crezi în tine şi în puterile tale de a reuşi . Şi mai e nevoie de multă perseverenţă. Nimic nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de timp, uneori ani, ca să îşi perfecţionezi mâna şi tehnica de lucru, de făcut şi desfăcut, de stricat materiale şi studiat tutoriale. Iar în relaţia cu clienţii, e nevoie de multă seriozitate. Un client mulţumit , te va recomanda întotdeauna . Ceea ce contează extrem de mult, pentru că din recomandări vin clienţi noi . Eu am trecut de mult de stadiul de hobby, acum trăiesc exclusiv din handmade , dar mă consider mai mult o artistă , decât o afaceristă .

Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?

Din păcate, în România nu am participat la nici un târg, şi nici nu cred că voi participa prea curând. De cele mai multe ori, cheltuielile sunt destul de considerabile, iar vânzările incerte. Pentru micii producători, cum sunt şi eu, nu merită investiţia doar pentru vizibilitatea pe care ţi-o oferă participarea la un târg. Am locuit o perioadă la Londra şi am participat acolo la nişte târguri, dar acolo sunt altfel văzute lucrurile. Oricum, în ultima perioadă am lucrat mai mult pe comandă, aşa că nu am stoc de produse. Dacă participi la un târg, trebuie să ai ce vinde, să ai o gamă cât mai variată de produse, din care să poată cumpărătorii să aleagă.

Eu prefer să mă promovez în mediul online, oricum tendinţa cumpărătorilor este de a migra spre online, este mult mai comod, găseşti orice la un click distanţă. Cei mai mulţi clienţi au venit din recomandări . Nu am avut niciodată publicitate plătită pe Facebook. Cea mai bună publicitate ţi-o face clientul mulţumit de produsele şi serviciile tale.

„RoSa Handmade Boutique” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?

Tocmai am demarat o colaborare cu cineva, nu pot da încă detalii, dar urmează foarte curând. Totodată, am de ceva vreme în plan nişte cursuri online pe care vreau să le lansez pentru cele care vor să înveţe să creeze bijuterii din mărgele. Lucrez de ceva vreme la ideea asta, dar mai e ceva de lucru până va fi gata. Şi mai am în plan deschiderea unui magazin fizic în Târgovişte, un loc care să fie destinat vânzării, dar care să înglobeze şi atelierul, astfel încât doritorii să poată vedea pe viu cum ia naştere o bijuterie. Deocamdată, magazinul e la stadiul de plan, sunt câteva lucruri care mă împiedică momentan să mă ocup şi de asta, dar va veni şi vremea lui.

Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?

Da, există concurenţă în lumea handmade. Din păcate, văd tot mai des cum diverşi artizani se ceartă pe grupurile dedicate pe Facebook . Se fură idei, se fură concepte, uneori se fură chiar şi pozele altor artizani. Din punctul meu de vedere, ai pierdut din start dacă nu poţi veni cu o idee proprie. Poate vei avea ceva câştig pe termen scurt , câteva vânzări , dar pe termen lung afacerea ta e sortită eşecului. O copie, va rămâne mereu o copie, indiferent cât de bine a fost realizată, nu va ajunge niciodată să aibă aceeaşi valoare cu originalul. Şi în era digitală în care trăim, informaţia circulă repede. Potenţialii clienţi vor afla până la urmă că eşti doar un plagiator. Concurenţă există, dar pentru a avea succes, trebuie să vii pe piaţă cu produse originale. Cu cât produsele tale sunt mai originale şi mai greu de copiat, cu atât vei avea mai mare succes, pentru că datorită ofertei scăzute, potenţiala piaţă de desfacere este mai mare, iar produsele tale vor fi mai solicitate. Cea mai mare greşeală este să te apuci de ceva, fără a face un minim de cercetare de piaţă înainte .

Ok , produc un lucru. Dar va dori oare cineva să-l cumpere? Dacă pe piaţă mai există alţi 100 de producători care fac acelaşi lucru, prin ce mă diferenţiez eu de ei, în aşa fel încât oamenii să cumpere de la mine şi nu de dincolo?

Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?

În ultima perioadă am lucrat mai mult comenzi personalizate. Evident că ţin cont de dorinţele clientului, dar nu întotdeauna e posibil din punct de vedere tehnic să fac fix cum ar dori aceştia . Atunci discut cu persoana şi stabilim împreună o soluţie .

În plus, apreciez foarte mult persoanele care îmi lasă cumva mână liberă, astfel încât să îmi valorific creativitatea, latura artistică, nu doar pe cea tehnică. Întotdeauna colierele pe care le-am creat strict după ideile mele, au avut mai multe aprecieri din partea publicului decât cele unde am fost condiţionată de clienţi.


Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posibilitatea?

Piaţa din România, aşa cum am spus şi mai sus, e inundată de produse chinezeşti care, uneori sunt vândute ca fiind handmade. Publicul din România trebuie educat să deosebească un produs chinezesc de unul cu adevărat handmade. În România sunt multe persoane care nu cumpără handmade tocmai din cauza costurilor mai ridicate, aceste persoane preferând produse asemănătoare provenite din China, datorită preţului mic , dar de o calitate mult inferioară faţă de un produs original în care s-au investit ore de muncă, uneori chiar zile. Străinii apreciază mai mult lucrurile create manual şi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o creaţie originală. Dar acest lucru se datorează şi puterii de cumpărare diferită .

Dacă aş avea posibilitatea aş învăţa oamenii să preţuiască mai mult arta, creativitatea, unicitatea. Pe doamnele care mă întreabă cât costă un anumit produs, iar apoi zic că e prea  scump, le-aş invita la un curs (gratuit pentru ele), unde să înveţe să facă bijuterii din mărgele ca ale mele. Apoi le-aş întreba dacă după ce văd câtă muncă migăloasă implică asta, ar fi dispuse să îşi vândă creaţiile pe banii pe care erau dispuse la început să îi dea .

 

Definește „RoSa Handmade Boutique” în trei cuvinte!

Pasiune , creativitate , îndrăzneală .

Ai și alte pasiuni în afară de ceea ce știm că faci?

Îmi place foarte mult să citesc , să călătoresc şi să ascult muzică. De cele mai multe ori , atunci când lucrez la bijuterii, ascult muzică . Îmi dă o stare de bine, şi ideile încep să prindă contur mai uşor.

Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.

Eu îţi mulţumesc ţie pentru oportunitatea oferită, iar cititorilor pentru răbdarea de a parcurge aceste rânduri şi atenţia acordată. Pentru că tot se apropie cu paşi repezi sărbătorile de iarnă, le urez tuturor cititorilor să aibă parte de multă sănătate, sărbători cu bucurii şi un an nou plin de realizări. Să aibă încredere în forţele proprii şi să aibă îndrăzneala să poarte bijuterii unicat care să le pună în evidenţă calităţile şi personalitatea.

Bijuteriile pe care le creez pot fi văzute pe pagina de Facebook  www.facebook.com/RoSaHandmadeBoutique . Pot solicita detalii despre un anumit produs prin comentariu la postarea respectivă, sau mesaj privat pe pagină, sau mesaj pe profilul meu personal www.facebook.com/RodicaSavici .

3 Comments

  1. Rodica este un talent deosebit, florile ei din margele sunt unice.Frumos interlocutorul, frumos interviul.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...