Glami – Cum îți construiești o colecție-capsulă…

glami

Termenul „colecție-capsulă” a fost inventat de Susan Faux, proprietara unui boutique din Londra anilor ’70,  iar o colecție capsula trebuie să conțină doar piese vestimentare clasice, care nu se demodează. De cele mai multe ori colecția capsulă este formată din piese ediție limitată, iar paleta de culori este foarte restransă.

Uitându-mă pe GLAMI, mi-am dat seama că pot să-mi construiesc și eu o astfel de colecție, pornind de la piese clasice, chiar dacă acestea nu mai sunt în trend. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, garderoba capsulă este o colecție foarte restrânsă de îmbrăcăminte. Bineînțeles,  în colecție găsim bijuterii și accesorii  care te încurajează să-ți porți piesele preferate în fiecare zi.

Mi-am dat seama că o colecție-capsulă este răspunsul la multe dintre problemele mele. Probabil că te întrebi de ce. În primul rând, pentru că deși am foarte haine, mi se întâmpla frecvent să spun „n-am cu ce să mă îmbrac.” Colecția capsulă va cuprinde doar ceea ce iubim și ne dorim să purtăm cât de des avem ocazia. Ceea ce este mai important, este că nu mai pierdem timp probând zeci de outfit-uri, sperând că la un moment dat vei găsi combinația perfectă. În plus, vei avea mai mult loc de depozitare în dressing sau în șifonier.

glami

Un alt aspect important care m-a ajutat să înțeleg că e bine să încep să-mi construiesc propria colecție-capsulă este sustenabilitatea. Mi-am dat seama că nu doar bugetul meu are de suferit când fac prea multe cumpărături, ci și natura. Cumpărând prea mult, ne orientăm adesea spre haine de calitate îndoielnică sau medie. Susținem întreaga industrie de fast-fashion, axată nu pe calitate, ci pe cantitate. Principalele reguli pentru ați crea o colecție capsulă: analizează, sortează, alege.

Glami – Cum îți construiești o colecție-capsulă: sfaturi importante

  • Începe cu sfârsitul! Sortează toate hainele și accesoriile tale în trei locuri. Unul pentru hainele preferate, unul pentru acelea pe care le-ai mai purta în viitor și unul pentru tot ce vrei să donezi. Păstrează hainele preferate și o treime din hainele din cea de-a doua categorie. Donează restul!
  • Alege câteva piese vestimentare noi. Orientează-te la haine și accesorii clasice, din materiale de calitate, fără să ții cont de trend.
  • Deși nu există un număr concret pentru piesele pe care ar trebui să le ai în propria ta colecție-capsulă, încearcă să nu depășești 50 de piese vestimentare.

Articol realizat în parteneriat cu revista online de lifestyle Flawless.ro.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...