Arhiereul se distinge prin rang si prin ceea ce poarta…

E adevarat ca nu haina il face pe om. Insa in cazul celor care fac parte din ierarhia bisericii ortodoxe exista o diferentiere de rang si din punct de vedere vestimentar. Arhiereul spre exemplu este treapta cea mai inalta din randul clericilor. Este un grad superior cu caracter general, intrucat in aceasta categorie se incadreaza atat episcopii, cat si arhiepiscopii sau mitropolitii.

Din punct de vedere al vestimentiei, cand un arhiereu slujeste, exista cateva diferente notabile fata de ceea ce poarta un preot. Concret, cand vine vorba despre vesminte arhieresti vorbim despre set complet ce include: omoforul, mantia, bedernita, mitra, carja de asemenea. 

Sacosul – vorbim despre un vesmant de tip sac, cu maneci foarte lungi si largi. Acesta este purtat peste stihar, dupa epitrahil, manecute si brau.

Omoforul – se spune despre acesta ca este o distinctie a demnitatii arhieresti. 

Bedernita sau epigonat – are forma de romb, se leaga cu un snur dupa gat si acesta va atarna pe genunchiul drept. 

La arhierei exista si alte distinctii care fac diferenta de rang clerical. Spre exemplu crucea pectorala este purtata pe piept deasupra tuturor hainelor. Aceasta are nu doar rol decorativ, ci si simbolic si reprezinta un semn al marturisirii lui Hristos. 

Cat despre mitra, aceasta este acoperamant pentru cap, este folosit in timpul slujbelor exclusiv si are forma de cununii imparatesti. 

Vesmintele au o poveste aparte

Putini stiu ca astfel de vesminte sunt o traditie respectata si doar foarte putin adaptata vremurilor noastre. Acestea au fost dintotdeauna parte din asa zisa obligatie a clericilor. Mentiuni despre astfel de vesminte sunt si in Vechiul Testament. Ca o maniera de a se diferentia in randul oamenilor, slujitorii Domnului obisnuiau sa poarte haine largi si lungi pana in pamant, de culoare inchisa. In timp insa, pentru ca au existat si resurse accesibile, aceste vesminte au inceput sa fie tot mai impodobite. Ideea nu este de a arata fala si mandrie, ci supunere si umilinta, ca o ofranda adusa divinitatii. 

Astfel de vesminte sunt create in ateliere specializate. Un producator autohton este Crilovic. Poate realiza la cerere orice tip de model de vesminte pentru arhierei, cu broderie la alegere si culoarea dorita. De regula sunt create seturi cu toate elementele de acelasi design, insa pot fi comandate si separat, de exemplu doar omoforul. 

Contact:

Crilovic isi prezinta serviciile in cadrul paginii oficiale, vesmintebisericesti.ro. Pentru detalii cei interesati pot suna la 0743.403.123/0762.147.172. 

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...