Ryanair – City Break cu accente moldave…

202294_articol

Scenă de seară cu bâzâit orăcăit de broaşte pe fundal. Un greier mai acompaniază din când în când atmosfera. În rest, tensiune maximă. Se oftează…

– Măi, Maricico! Pupa-ţi-aş boticul ăla, tot supărată eşti? Ia vino repidi, mi-a venit o idee. Ea se făcu că plouă, întorcându-i spatele şi pufăind ca o locomotivă. Ti faci că plouă, coană? Ea…nici doi bani. Maricicooooo!

Între timp apăru în scenă Ionică, vecinul de peste drum. Cu plecăciuni respectuoase. Ghiţă îl invită la un pahar de vorbă.

– Ionică, mă ucide femeia asta. E foc şi pară pe mine că nu am scos-o în lume. Stai că mi-a venit o idee…Maricicoooo! Ca să îţi treacă supărarea, du-te până la magazinul veşnic (non-stop) şi adă nişte şolduri di pui. Le-om croşeta noi pe lângă nişte barabule… hai că te scot la un picnic cum fac orăşănii ăia.

Maricica îi trânti o privire soră cu moarte şi intră în casă furioasă. Vizibil pus în încurcătură, Ghiţă îşi puse mâinile-n cap în semn de disperare.

– Ionică ce fac, coane? Asta la noapte îmi face tigaile guler şi intind copita de tânăr.

– Păi, coane… care-i baiul?

– Baiul? E ditamai apocalipsa, Ioane. M-a pus naiba să-i promit zăludei că o duc în străinătăţuri şi de atunci pufneşte şi trânteşte. Undi s-o duc, Ioane? Undi păcatele mele? Că bani nu prea sunt…

– Da ce îţi trebuie o avere să o duci în vacanţă, bre? I-a nu te mai sclifosi atât că arăţi ca o prună uscată şi problema ta nu-i aşa mare.

– Ioane, tu văzui ce privire mi-o aruncat nebuna?

– Lasă, bre. Ascultă acilea la mine. Am o nepoată, Aguritza. Băi, frumusîcă foc nu alta. Umblă cu nişte prostii, cu un blog parcă zicea ea. La noi cum tot neamul tre să ştie ce face unul şi celălalt, ne-om găsit tăţi pi facebook şi  tătă ziulică văz cum umblă nepoata dezlegată. Măi, Ghiţă…mă sperie câteodată. Acu e aci lângă tine, acu ţuşti e în capătul celălalt de ţară.

– Păi şi ce treabă am cu nepoată-ta, nătăfleţule?

– Stai, nu te ambala! Ultima dată o fost plecată-n Irlanda cu Ryanair. Nebunie, nu alta. Au ăştia o paletă…

– Paletă? Să vezi ce lopeţi mi-o da Maricica în curând…Ryanair, zici? E de bine?

– Am vrut să zic că au o gamă variată de vacanţe ieftine, Ghiţă. Dacă-i bine? Îi băţ, coane! Mi-o zis nepoata că Ryanair e cea mai bună companie de aviaţie din Europa. Eu o grămadă de servicii foarte utile, taxe extrem de mici pentru bagajele la cală şi cu o simplă aplicaţie pe smartphone îţi aranjezi vacanţa oriunde îţi doreşti. Este foarte simplu!

– Simplu îi în capul tău, Ioane! Cu avionul, Ioane? Ptiu, bată-te norocul! Şi cum fac?

– Păi ziceai că timpul nu îţi prea permite să zăboveşti prea mult, nu? Şi ca să scapi de gura coanei, eu zic să alegi un city break low cost şi să îţi alegi vacanţa perfectă. Hai să îţi arăt pe telefonul ăsta fain cum funcţionează aplicaţia mobilă Ryanair. No, uite. Ai acces rapid la actualizările despre zboruri şi rezervi uşor şi rapid în doar 3 paşi. Cam unde vrei să ajungi cu doamna?

– Hmm… o duc la Roma, Ioane. O duc acolo şi poate aşa scap de gura ei. Văleu, coane! Aşa ieftin?

roma-1-dus

roma2-retur

– Coane Ghiţă, dar nu ai pretenţii mari. Da, aşa ieftin. Ai văzut că nu ai nevoie de o avere?Ai făcut o alegere faină. Roma este un oraş care merită vizitat. Sigur vă va impresiona datorită locurilor pline de istorie şi deşi unii spun că este un oraş costisitor… alţii ne contrazic. Roma este doar un oraş magnific, surprinzător şi deosebit de romantic.

– Romantic, Ioane? Istorie? Păi nu avem acilea istorie în Moldova noastră? Maricicooooo… pregăteşte-ţi toacili alea înalti. Te scot la oraş, coană.

– Coane Ghiţă, ce toace? Vrei să-şi rupă gâtul pe acolo? Roma e plină de piatră cubică pe jos, ai nevoie de pantofi comozi pentru că ai multe de vizitat în două-trei zile cât ţine acest city-break.

– Auzi, Ioane… da de ce să aleg Ryanair?

– Cum de ce? Ryanair este o compania aeriană deosebit de preferată de clienţii bussines şi de cei de agrement. Tot nepoata mi-o zis că Ryanair este prezentă pe patru aeroporturi din România: Tinişoara, Oradea, Craiova şi Bucureşti. În plus ai o grămadă de facilităţi. Este singura companie aeriana low-cost din Europa care permite fiecărui călător să aibă două bagaje de mână fără să plăteşti taxe în plus. Nu există taxe pentru minori neînsoţiţi şi ca fapt divers, la bord exista facilităţi pentru schimbarea bebeluşilor. La cerere, că nu-i mare deranjul… echipajul de la bord îţi încălzeşte biberonul copilului.

bagaje-de-mana-gratuite-ryanair

– Măi, Ioane… m-ai salvat! Zău! Stai aşa că nici nu ştiu ce trebuie vizitat pe acolo…

– Nu-i bai, coane. În primul rând îi musai să vezi Fontana del Tritone. Coane, e superbă. Arhitectură italiană în stare pură. Apoi mai este Forumul Roman, Vaticanul, Piazza Navona cu o arhitectură baroc romană impresionantă. Neapărat să guşti din cel mai delicios cappucino pregătit în Caffe Sant Eustachio, iar în zona Trevi vei găsi San Crispino cu cea mai bună îngheţată cu miere.

– Ioane, şezi blând că am ameţit de cap. Pe-o ureche a intrat ce mi-ai zis, pe alta o ieşit… de de unde ştii tu atâtea despre Roma? Că nu te-am auzit vorbind aşa niciodată…

– Coane Ghiţă, nepoata mi-o arătat cea văzut pe acolo pe o drăcie cei spune tabletă… s-o filmat zăluda peste tot, n-ai văzut aşa ceva. Şi tot ea mi-o făcut o bucurie. Luna viitoare merg cu muierea într-o vacanţă europeană. City break low cost la greci. Nebunie!

– Ai lasă-mă, mai înnebunit de cap. Mă duc să o îmbunez pe zăludă! Ţine-mi pumnii… sau mai bine mai stai oleacă, că poate mă aruncă asta pe geam.

Şi hotărât nevoie mare, traversă bătătură… înainte să intre în casă îşi pupă cruciuliţa de la chiept, mai murmură vreo trei rugăciuni în semn de „pocăinţă” şi cu nădejde în Cel De Sus porni să-i spună coanei Maricica despre surpriza plănuită mai devreme.

Va urma…

Acest articol a fost scris pentru proba nr 2 din cadrul competiţiei SuperBlog 2016! 

7 Comments

  1. No, daca nu castigi superblogul la cum m-ai castigat pe mine, te alerg de va sti tot facebookul și inregistrez cu tableta sa mai aiba si altii subiecte.

    Agurițo, te felicit! Pe mine m-ai convins, ca nu degeaba traiesc eu cu un moldovean destoinic. Am prins drag de accent și vorbe, iar pentru informatii zic sarutmana.

  2. Ai scris un articol plin de umor unde ai surprins toate avantajele achizitionarii biletelor de la Ryanair. M-ai convins dar am rau de avion.

  3. Am călătorit cu Ryanair de vreo 2 ori şi chiar sunt ok.
    Interesată abordarea ta în dulcele grai moldovenesc. Succes!

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...