Vând o casă! Vrei facturi mai mici?

Câteodată mă amuză indiferenţa bătrânilor, mai ales în zilele noastre când absolut toată omenirea şi-a făcut „upgrade”, a evoluat, iar bătrâneii noştri ţin cu dinţii de ideile lor învechite din epoca dinozaurului. De ideile preconcepute ale „veteranilor” m-am lovit şi eu, destul de curând când ţăţica Despina m-a sunat chemându-mă urgent la ea acasă. După pupături, bârfe despre madam Popescu care s-a mutat de curând lângă ea, ţăţica începu cu istericalele.
– Nu o mai suport! Popeasca e o parvenită. Gata, vând tot şi plec. Mă mut cu tine la Constanţa, fătucă. Tu lucrezi la imobiliare, ajută-mă să scap de necaz.
– Ce necaz, bre? Hai, respiră şi vino cu picioarele pe pământ. Ce-ţi veni acu’ la bătrâneţe? Nu îţi place de Popeasca, ridică-ţi un gard de 10 m şi nu o mai vezi. Pentru atâta lucru…
– Ţi se pare puţin? spuse ea ţâfnoasă. Vând casa asta, plus cele două a lui naşu’tău lăsate moştenire. Na, poftim actele, descurcă problema şi ia-mă de aici. 
– Stai aşa, uşurel. Printre hârţoagele astea ai şi un certificat energetic?
– „Ceferticat” de care? Măi fătucă, tu ai impresia că-mi arde de maimuţăreli? Cum venea factura la lumina, prima eram cu plata… ei comedie, vrea „ceferticat”.
– Nu, ţăţică. Certificatul energetic este un document important care atestă şi indică performanţa energetică a clădirilor. Dacă o clădire nu este izolată termic, pierderile de căldură sunt foarte mari, iar costurile facturilor la energie electrică sau căldură sunt extraordinar de mari. În funcţie de performanţa energetică, clădirile sunt clasificate pe o scară energetică în 7 clase. Clasa A este considerată cea mai bună deoarece are un consum scăzut de energie de până la 125 de kWh/m2/an, faţă de clasa G cu cel mai ridicat consum de peste 820 kWh/m2/an. 
– Ce performanţă, maică? Păi nu am sobe?
– Tăţică mă disperi de nervi, nu alta. Las-o încolo de sobă, fără certificatul energetic nu poţi vinde nimic. Este un document obligatoriu de câţiva ani introdus prin Legea 159/2013, modificând Legea nr 372/2005. Dacă nu ai documentul ăsta, stai frumuşel lângă Popeasca. Şi dacă prin minune îţi cumpără cineva casa fără acest document, contractul de vânzare- cumpărare poate fi atacat în instanţă. 
– Văleu, maică. Şi ce boala fac acum? Cum fac rost de „ceferticatul” ăla?
– Ţaţă! CERTIFICAT! Repetă după mine: CER-TI-FI-CAT! Mă omori cu zile. După jumătate de oră, ţaţa Despina se lămuri cu pronunţia corectă şi mândră că poate folosi un cuvânt „fercheş de oraş”, mă întrebă cum se procedează cu eliberarea unui astfel de certificat de performanţă energetică
–  Maică, să fie un certificat energetic ieftin
– Stai liniştită, ţaţă. Chemăm specialiştii în domeniu, iar procedura este foarte simplă. Îi contactăm să stabilim o dată în care să vină în vizită pentru  măsurători şi alte informaţii necesare şi după ce studiază ei bine, eliberează certificatul, apoi plătim şi ridicăm certificatul de la sediul lor sau îl trimit ei prin poştă. Să pregăteşti actele necesare, planurile de arhitectură şi schiţa clădirilor care le vinzi. 
– Dar sunt serioşi, fătucă? 
– În spatele unei echipe tânără de ingineri, există o mare experieţă în domeniu. Sunt foarte căutaţi pentru serviciile prestate : termografie în construcţii, certificat energetic pentru toate tipurile de clădiri, audit energetic
– Audit energetic şi certificat energetic? Astea sunt rude, maică? Se cunosc sau sunt una şi aceeaşi?
– Ţaţă mai destupă-ţi mintea şubredă. Nu are nici o treabă una cu alta, sunt două lucruri diferite. Într-un audit energetic specialiştii determină caracteristicile termice şi energetice, apoi stabilesc şi găsesc soluţii de reabilitare şi modernizare termo-energetică a clădirii. Persoana care cumpăra de la dumneata vrea să ştie ce cumpără şi să fie asigurat pe termen lung. 
– Păi casa-i bună, fătucă. Am muncit cu mânuţele astea două, ce asigurare îi trebuie omului? Mă jur, nu cade casa pe el…
– Iar nu înţelegi nimic… în raportul unui audit energetic se analizează construcţia clădirii şi instalaţiile aferente. Dacă ai pierderi de căldură nu este bine, iar un rol important pentru reducerea pierderilor de căldură o are izolarea termică exterioară a clădirii şi înlocuirea tâmplăriei experioare. Uite, la tine bate vântul prin geamurile alea. 
– Se pierde căldura? Să dea ghioceii, că astup găurile imediat… care găuri? Fătucă cum aflu pe unde se furişează obrăznicătura?
– Aprinzi o lumânare şi vezi unde se stinge, acolo-i buba… glumesc. Numai tâmpenii mă faci să vorbesc. Chemi un expert în termografie şi el îţi indentifică zonele cu pierderi de căldură şi infiltraţii ridicate de aer. Este foarte important să efectuezi termografia unei clădiri pentru că îţi oferă posibilitatea să reduci pierderile de energie, ai înţeles?
– Facem cu zici tu, numai grăbeşte lucrurile dacă poţi. Dar mă ajuţi să vând casele? 
– După ce facem totul ca la carte, te voi ajuta. Nu pot vinde ceva ce nu oferă confortul necesar şi nici nu vreau să-mi pierd reputaţia de agent imobiliar. Nu risc pentru nimic în lume. Deci, izolează casa, schimbă ferestrele alea de pe vremea lui Cuza şi mai vorbim. Dacă ţi se pare prea mult de făcut, nu ai decât să îţi bagi unghia-n gât de câte ori o vezi pe Popeasca prin bătătură. 
– Lasă, fătucă… râzi tu acum, dar nu mă las. Fac tot ce trebuie, chem experţii şi apoi găsim cumpărători. Auzi, băgăm anunţ în ziar cu titlu mare ” Vând confort şi comoditate la preţ…
– Doamne, baţi câmpii… Nici nu te-ai apucat de treabă şi deja visezi. Dacă avem toate actele în regulă nu este nevoie să dăm anunţ pe toate gardurile şi putem vinde mult mai repede atâta timp cât avem un certificat energetic, valabil pentru 10 ani. Hai să ne grăbim un pic, să stabilim ce avem de făcut şi vedem mai târziu ce ne spun specialiştii. 
– Stai aşa… e cineva la fereastră? Ieşi fir-ai tu să fi de nebună, urlă ţăţica cât o ţineau plămânii. Ce s-a întâmplat?

Popeasca era lipită de fereastră şi asculta fără jenă conversaţia noastră. Acum o înţeleg pe ţăţica şi mă voi grăbi să-i chem specialiştii, să evalueze situaţia şi să-i acorde un certificat pentru… viitorul ei şi-al celui care va cumpăra casa.

Acest articol participă la proba nr #5 din cadrul competiţiei SpringSuperBlog.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...