Alăptatul în public – De ce țara se duce de râpă…

De câteva zile văd pe Facebook și pe alte rețele de socializare, oameni oripilați de alăptatul în public. Ferească Dumnezeu! Problemele umanității s-au dus pe apa sâmbetei, iar universul s-a oprit din croșetat șosete și vezi Doamne, unii sunt obligați să asiste la scene atât de dezgustătoare. Faptul că-ți scoți sânul oriunde pentru ați alăpta odrasla înfometată… scoate ce este mai urât din om și te condamnă. În mintea unora alăptatul la sân în public este privit cu tentă sexuală și sincer, numai niște oameni dezorientați mintal pot gândi așa. Cică din cauza „nesimțitelor” care-și alăptează pruncii în public, țărișoara noastră a ajuns de tot rahatul.

Băi, voi sunteți normali la cap? Când vă scoateți morcovul murat din pantalon și urinați pe lângă parcurile unde se află copilași, atunci nu este rușine? Când te duci la plajă și stai cu sânii ce atârnă până la genunchi, dezgoliți și în văzul lumii (și tu ai vreo 45-60 de primăveri) atunci nu îți mai este rușine? Când fumați, beți ca porcii lângă ăia mici, nu vă mai este rușine? Când croșetezi un ilic pe bancheta din spate a mașinii, îți este rușine? A, hormonii sunt de vină? Aia e, frate! Suntem ipocriți și vedem gunoiul din curtea vecinului, nu al nostru de sub nas!

Să nu mă înțelegeți greșit! Nu vreau să credeți că forțez lucrurile sau că sunt 100% pro alăptatul în public. Sunt de acord, dar în anumite condiții și nu le judec pe cele care o fac.  Dar atunci când aruncați etichete ca „femei vulgare”, „animale”, „depravate” mămicilor care alăptează în public… v-aș ruga să vă mai gândiți la adevăratul sens al cuvintelor pe care le folosiți! Este inuman să consideri și să asociezi o mamă cu un animal! Cred că țărișoara asta are cu adevărat alte probleme, mult mai grave decât faptul că unele mămici au tupeul fantastic să alăpteze în public. Zic și eu, nu dau cu bâta!

50 Comments

  1. De fapt problema e si un pic invers: fac scandal unele care vor ca alaptatul sa fie permis expres prin lege. Caci, vezi Doamne, ele au facut asta in public si s-au scandalizat altii.

    Din punctul meu de vedere, problema e cu dus si intors. Sunt de acord, insa, cu ce ai zis tu: e o pseudo-problema. Sunt multe altele mult, dar MULT mai importante. A discuta despre alaptat mi se pare absurd.

  2. e o campanie imbratisate de bloggeritele mame tinere (in general). nu stiu daca are promovarea vreunui brand in spate, desi tot ce e posibil. oricum, mamele au alaptat „in public” mereu, numai ca daca au facut-o cu discretie nu au fost probleme – cu exceptia celor care vad o problema si ca rasare soarele. cred ca, mai degraba, trebuie pus accentul pe toleranta si intelegerea corecta a probllemei, nu pe obligativitatea (ma rog, vorba vine) acesteia prin lege. ca de obicei, atunci cand se exagereaza, se duce naibii conceptul sustinut

  3. De curiozitate (o intrebare pt ambele tabere): de ce, pe baza aceleiasi legi, restaurantele nu incearca sa isi ASUME un anumit public? Eu asta as face, in ambele sensuri.

    Restaurantul X anunta mare: uite, la noi exista toalete speciale pt mama si copil, acolo poti sa-l schimbi, poti sa-l alaptezi. Asta mi-e publicul. Cei nemultumiti se pot duce in alta parte. Carciumi sunt destule.

    Doar ca ar trebui sa aiba voie si carciumarul Y sa anunte ca la el nu e voie sa se intample asa ceva, ca nu vrea el, nu vrea copii mici, are alt public. La el vin tineri care vor sa vada „alt peisaj”. Oricat de naspa si de incuiati sunt, de ce acest lucru ar trebui sa fie interzis?

    Asadar, dragii mei, de ce va doriti musai o reglementare EXCLUSIVA, intr-un sens sau intr-altul? Nu mai bine am lasa PIATA, aia LIBERA, sa decida?

    S-ar face discriminari, s-ar constata ca, de fapt, publicul format din mame cu sugari e mai mic decat restul publicului, care NU DORESTE asa ceva? Pai nasol, ce sa zic.

    Mai presus decat parerile unuia sau altuia mi se pare ca ar trebui pusa LIBERTATEA de alegere 🙂 Sunt defect daca gandesc astfel? 🙂

    • Nu ești defect, Emil! E liber la exprimarea unei idei, nu? Nu vreau o reglementare a legii în exclusivitate, ci puțină minte celor care aruncă cu vorbe urâte. În rest, sănătoși să fim!

  4. Eu alaptez in public, in limita bunului simt si a decentei. Nu ii inteleg pe cei ce reacționează asa vehement… Ei de ce mananca pe strada? Sa se abtina, pana acasa. Sau sa isi puna o pătură in cap, sa nu faca altora greata. Sau sa manance pe wc…ca locuri amenajate pt alaptat sunt putine. Si nu, nu e o solutie sa nu mai iesi din casa daca ai copil mic si nici sa ii dai biberon, daca nu il vrea si nu il accepta.Se face prea mult caz de un lucru firesc, normal, dar sunt acceptate si chiar incurajate compartamente indecente si obscene. Ca, deh, alea sunt sexy…

  5. Punct ochit, punct lovit! Eu una imi asum ce spun: persoanele care vad ceva erotic in a iti alapta pruncul in public, sunt persoane bolnave mintal! Nu inteleg de ce atat scandal pe tema asta. Sanii au fost creati tocmai pentru asta nu pentru minti bolnave.
    Aguritzo, i-ai uitat pe aia de isi scot morcovul murat pentru a il freca. Aia sunt „normali” ca sunt barbati si barbatii pot face orice!
    Apropo, anul acesta nu prea am mai vazut tâţe pe litoral, dar am vazul la Brasov in parc langa Aqua Park. 😀

  6. ,, Când croșetezi un ilic pe bancheta din spate a mașinii, ” Te-ai gandit la ce ma gandesc si eu? 🙂

  7. Si eu alaptez, insa am in limita bunului simt si cat mai retras. E un lucru firesc si extrem de frumos sa alaptez, dar poate ca cei din jur nu se simt bine privindu-ma.

  8. Am vazut si eu tam-tam-ul si este de toata jena. Alaptatul in public este rusinos dar ,,alte trebusoare,, nu mai sunt. 🙁

  9. Îmi amintesc acum ceva timp…era una in Lidl, cu puradelul spânzurat de țâțe, cu jupânul in spate care se plimba tacticos si despuiat cat era ea de multă printre rafturi. Ey, așa ceva nu se face. Si sper sa nu fiu privită ca xenofobă acum, dar na…urât.
    Cat despre mămicile noastre, nu am nimic împotriva alăptatului in public atâta timp cat o faci elegant si discret. Se poate si discret, da.
    Nu poți judeca o mama hranindu-si pruncul, nicidecum.

  10. din pacate, in tara noastra sunt prea multe prejudecati si mentalitati inchise… nu e ok sa blamezi o femeie pentru ca-si hraneste copilul la san, mai ales cand se stie ca e cea mai ok varianta. dar, din pacate, oamenii sunt incuiati si vorba ta, mai repede li se pare normal sa se imbete si sa faca circ pe strada decat sa vada un copil care mananca…

  11. Ca sa nu zic…,,Pe vremea mea…”
    Si noi am avut copii mici, a trebuit sa mergem cu ei prin diferite locuri, fara pampers, ca acum, fara tot felul de ,,chestii” ajutatoare (ati vazut mega-geanta cu de toate a mamicilor?!OMG!) …. Noi stiam, insa, sa pregatim bebelusul pentru 1-2 ore cat va dura plimbarea. Il hraneam inainte, il schimbam, astfel ca cel mic de cele mai multe ori dormea sau se juca fericit in carut.
    Nu sunt de acord cu mamicile care intra cu bebei prin baruri /terase sau carciumi ca sa-si bea cafeaua/sucul sau ceiutul cu prietenele si lasa copiii in carucior ore intregi, ,,Nu-ș ce-are, dragă, asta mic, de 2 ore urla incontinuu, vezi si tu, cum ma chinui eu in fiecare zi.”
    Insa sunt perfect de acord cu tine- nu alaptatul in public e MAREA PROBLEMA a romanilor!

  12. Ai pus punctul pe I. Chiar ieri am vazut un filmulet tot pe tema aceasta cu o tipa cu sanii la vedere si una care alapta si reactiile celor care treceau pe acolo. Cea aproape dezbaraca era admirata, iar cea care alapta blamata. Urat… dar asta e mentalitatea 😐

  13. Le iubesc si le admir pe femeile care alapteaza copiii. Unui bebe trebuie sa-i dai sa manance cand ii este foame. El nu intelege daca-i spui sa astepte putin pana ajunge mamica lui acasa.

  14. Excelent articol. Alaptez de 1 an și voi continua unde va cere bebe și cât va cere bebe. Sănătatea lui este mult mai importanta decât ifosele unora. ?

  15. Si eu alaptez .desi ma-m ferit tot rimpul sa alaptez in public sa intamplat de cateva ori de exemplu in tren spre Timisoara nu putea m lasa copilul nemancat de rusine sau de ochii lumii.binenteles am acopwrir cu o paturica si m-am intors cu spatele.Felicirari mamicilor ce alapteaza in public.e cel mai minetaunat si firesc

  16. Sunt deacird cu tine pro alaptat in public .si eu m-am livit de aceasta problema

  17. Eu sunt de acord cu alaptatul in public imi pare rau ca eu nu am putut alapta!

  18. Alăptez in public si încă nu am întâlnit pe nimeni care sa se uite urat, doar oameni care se uita cu admiratie

  19. Imi place articolul tau, ai mare dreptate. Eu una cand ma duc undeva cu copilul undeva nu pot sa il alaptez ca rad toti si se holbeaza toti, mai ales la tara sa te vada ca alaptezi in parc sau undeva te barfeste toate babele ca uite ce face aia sta cu titele pe afara,..

  20. Sunt de acord cu tine. Din pacate cei care sunt impotriva se comporta ca niste animale

  21. Eu inca nu am copii, insa cu siguranta atunci cand voi avea, voi alapta in public, insa voi avea grija sa ma acopar oarecum, astfel incat sa nu deranjez. De ce spun asta? Eram zilele trecute la un restaurant, iar la masa de langa mine era o duduie de culoare mai inchisa, cu un copilas. Nu apuca ospatarul sa imi aduca mancarea bine, ca hop si doamna de langa, scoate ditamai sanul din bluza pentru a-si hrani odrasla. Normal ca mi-a pierit orice poffta de a manca! Depinde si de bunul simt!

  22. Sunt de acord cu alaptatul in public, insa parca prea multe femei au luat-o razna si tind sa isi arate nu numai sanii, ci tot corpul in public. Nu mai exista pudoare!

  23. Sunt de acord cu alaptatul in public ,dar consider ca o poti face si mai retras pentru a avea o oarecare intimitate …eu una nu as vrea sa fiu privita cand alaptez …..

  24. O tema foarte comentata, blamata, huiduita…..bombanita!!!
    Eu sunt de accord cu aceasta lege. Copilasii trebuie sa manance atunci cand au nevoie, nu doar cand poate mamica sa isi hraneasca puiul de om.

  25. Sunt de acord cu alaptatu in public, desi n- am alaptat niciodata deoarece n – am avut san dar mi se pare normal pentru ca copilu trebui hranit de cate ori cere, indiferent unde se afla, se poate alapta mai retras fara sa te expui prea mult acum depinde de fiecare femeie.

  26. Sunt de acord cu alaptatul in public dar eu prefer zonele mai linistite ,atata timp cat eu si puiul meu suntem linistiti ,nu sa stam stresati ca suntem aratati cu degeti de parca sunt cea mai mare infractoare,lumea gandeste diferit,fiecare au ideile lor ,de aceea de multe ori ma intorc la masina ca sa il alaptez !

  27. Sunt de acord cu alaptatul in public,deși eu nu am alaptat ca nu am avut piept dat nu cred ca este o rusine sa îți hrănești copilul din cauza unora duși cu capul.Îți dau dreptate în tot ce ai scris.

  28. Sunt de acord cu tine. Alaptatul in public nu ar trebui sa fie o rusine dar se poate face intr-un mod discret.

  29. Am adaptat și eu în public,bineînțeles mai retrasă,dar nu iti poti lasa bebelușii să stea nemancat pt gura lumii.

  30. Un articol de nota 10,mult adevar in el,sunt de acord cu alaptatul copilului in public! Rusine e ce fac altii nu o mamica care-i da sa suga micutului caruia ii este foame!

  31. Bravo.
    Din pacate suntem ingusti la minte, uitam de bunacuviinta si de respect.
    Daca a hrani la san copilul in public dezgusta atunci sa se interzica si adultilor sa manance in public, sa bea ca este nepotrivit si dezgusta.
    Oameni cu prea multe prejudecati. Nu iti place ce vezi intoarce capul, nu te uita.

  32. Simt ca trebuie sa comentez aici pentru ca sunt mama si am trecut prin multe situatii stanjenitoare. Desi au fost numeroase momentele cand mi-a fost rusine sa ma „dezvalui” in public, mi-am lasat conceptiile pe locul 2 si am alaptat senina si multumita. Pentru ca de cand devii mama, conteaza mai putin ce cred altii, pe primul loc e puiul tau, pe care trebuie sa-l hranesti si sa ai grija de el. In orice caz, desi eram in parc, cautam banca mai ferita de ochii lumii sau daca eram in mall, ma duceam la fel, intr-un loc mai putin frecventat. Trebuie sa existe si niste limite. Atat din partea noastra, cat si din partea celor din jur.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...