De la masa de post la masa boierească – Zacusca, o experiență balcanică…

De Ziua Mondială a Fericirii, astăzi la Constanța am văzut multe zâmbete. Nu că ar avea legătură cu sărbătoarea fericirii, dar astăzi la eveniment am observat oameni fericiți de munca lor și mândri că există evenimente ce promovează valorile, tradițiile și cultura Dobrogei. TourX în colaborare cu Asociația „Țăranii Dobrogeni“ au reunit sub egida evenimentului „Zacusca, o experiență balcanică. De la masa de post la masa boierească”  în sala E21 a Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Universitatea „Ovidius” din Constanța unde am fost invitați să degustăm vinuri dobrogene de la Crama Delta Dunării și după o scurtă prezentare a istoriei zacuștii dobrogene și nu numai, am degustat pe puțin de 6 feluri de zacuscă.

Scuzați-mi freza și cearcănele! După un job full time, mai am timp să ajung la evenimente doar pe fugă. Revenind la eveniment am cunoscut oameni și invitați deosebiți: Paula Vals (grupul Angelo/ Fabrica de produse tradiționale de la Greci), Bianca Folescu de la Vișina (comunitatea bulgară/Gospodaria Tradițională de la Vișina), Valentina Koker, Jurilovca (comunitatea lipovenilor/ Suvenir din Jurilovca), doamna Enise Ali (comunitatea tătară/Jade Oriental Cafe), Carmen Paraschivescu – sommelier și fondator Garda Culinara, Asociația Țăranii Dobrogeni reprezentați de Ioana Moroșanu, Laura Stroe și mulți alții.

„Moștenirea culinară a  Dobrogei este destul de diversă datorită faptului că aici sunt o mulțime de etnii conlocuitoare și fiecare și-a pus amprenta cumva pe bucătăria dobrogeană. Fie laptele, care provine din bucătăria turco-tătară, fie peștele de la lipoveni“, a subliniat Laura Stroe.

Alături de invitați speciali, reprezentanți ai etniilor dobrogene și ai altor ținuturi românești, am experimentat degustarea vinurilor dobrogene și a zacuștii într-un mod TourX. Am degustat zacuscă de: fasole, ciuperci, vinete, macrou, somon. Dacă mergi pe firul istoriei aflăm că “zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”, iar ca idee un preparat similar din Bulgaria se numește „lutenița”.

Nu am reușit să stau până la finalul evenimentului, dar data viitoare voi încerca să recuperez. Mi-a făcut plăcere să cunosc oameni noi ce promovează valorile dobrogene și cu siguranță voi accepta invitațiile la următoarelor lor evenimente. Dobrogea are ce arata, dragii mei! Până data viitoare când vă voi arata ce minuni ascunde Dobrogea aș vrea să-mi spuneți… care este secretul vostru atunci când pregătiți zacusca? Aștept comentariile voastre și vă îmbrățișez cu drag!

8 Comments

  1. Deci tu tine a fost Radu la zacusca si niciunu nu mi-a adus si mie un dumicat de paine cu zacusca d-aia buna cu peste. Pai d-astia imi sunteti voi mie? Bineeee.

    • Ăăăăă, aveam o dilemă 🙂 Nu știam care îți place… erau două 🙂 de somon și de macrou. :)))

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...