Câteva sfaturi pentru mutari de mobilă…

Dacă trebuie să te muţi, şi decizi că nu vei angaja o firmă specializată în mutări de mobilă, asta înseamnă că urmează să faci toată treaba istovitoare împreună cu cineva apropiat. Şi, pentru asta, e bine să ştii câteva lucruri importante, înainte de a te apuca de treabă. Cum nu te muţi prea des şi nici nu te ocupi cu mutări de mobilă, nu ai nici experienţa şi nici pricepere, poate nici spatele tău nu e într-o formă prea bună. La mutarea unor obiecte grele, cum sunt piesele de mobilier, există un risc sporit de accidente, în principal în ce priveşte coloana vertebrală, cu care nu e de glumit. 
În primul rând, nu te grăbi să îţi supraestimezi forţa. Poate că eşti antrenat de la sala de sport dar, pentru mutare de mobilă, nu îţi trebuie muşchi neapărat, ci, mai ales, tehnică. Trebuie să ştii cum să îţi izolezi spatele, să nu soliciţi coloana. Aplecările se fac nu prin îndoire, ci prin flexarea genunchilor. Din poziţia ghemuit este ideal să ridici greutăţile. Ţine cont de asta la orice mişcare pe care urmează să o faci. Nu ţine greutatea la distanţă mare de corp, în acest fel vei evita să faci o pârghie care va solicita coloana.
Mobila poate fi cărată prin alunecare
Nu în ultimul rând, mobila nu trebuie carata toată “pe sus”. O foarte bună parte din traseu se poate căra prin alunecare. Pune nişte cârpe sau prosoape sub laturile sau picioarele pe care se sprijină obiectul greu pe care îl cari. Mai apoi, acesta poate fi tras şi împins, cu un efort considerabil mai mic decât dacă l-ai ridica. Dacă sunt obiecte pe care le manevrezi singur, e de preferat să tragi decât să împingi. O altă soluţie ar fi să ridici obiectul pe nişte bare de lemn (gen făcăleţ), dacă reuşeşti să faci rost de măcar două sau trei bucăţi. Se pare că acest sistem a fost folosit la caratul imenselor blocuri de piatră cu care au fost contruite piramidele egiptene. Pe măsură ce înaintează mobilerul, barele vor ieşi de dedesubt, şi nu trebuie decât să iei, pe rând, fiecare bară ieşită, şi să o duci la celălalt capăt. Ai grijă la praguri, le poţi disloca sau rupe. Dacă nu ai altă soluţie, poţi sălta obiectul peste prag, la urma urmei  e vorba doar despre câţiva centimetri, deci nu un efort major. 
Ca să uşurezi greutatea dulapurilor sau şifonierelor, încearcă să demontezi rafturile. De multe ori, acestea nici nu sunt fixate şi ar putea să se răstoarne la transport. Rafurile scoase, se pot lipi cu o bandă adezivă, ca să poată fi transportate împreună. Eventual, notează pe fiecare, cu un marker de unde provine; aşa îţi va fi mai uşor când le vei monta la loc. Dacă obiectul are uşi, poţi fie să le demontezi, fie să le asiguri cumva să nu se deschidă: lipeşte-le bine cu bandă adezivă sau leagă-le cu o sfoară. În acelaşi timp, n-ar fi rău să protejezi marginile sau colţurile, pentru că ar putea să fie lovite pe timpul mutării.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...