SSD sau HDD… aceasta-i întrebarea!

Viaţa mea este plină de provocări şi nu-mi displace acest lucru. De curând am primit o ofertă interesantă şi anume, de a scrie o biografie a unui actor cunoscut. Am fost onorată mai ales că oferta includea şi o vizită în casa artistului, plus un interviu cu el. Timp de 8 luni am adunat date şi amintiri preţioase ale artistului. Aveam nevoie de cât mai multe informaţii pentru a reda perfect şi cât mai real întreaga biografie, aşa că după ce am strâns tot ce aveam nevoie m-am apucat de scris. Cu multă mândrie în suflet şi elan, timp de trei săptămâni am acordat atenţia în cele mai mici detalii la ceea ce scriam. Voiam să fie totul perfect, fără să omit ceva, fără greşeli. A mers extraordinar de bine până într-o dimineaţă…
Nu a mai vrut pur şi simplu! M-am învârtit pe lângă el ca o găină beată, cu plecăciuni, mătănii că poate îşi face milă bezevenghiul de viaţa mea… aprinde-te, aprinde-teeee! Nu se poate! Toată munca mea s-a dus pe apa sâmbetei! Sunt pierdută, fraţilor! Ce mă fac? 
Şi cum stăteam eu uitându-mă ca mâţa la calendar îl aud pe feciorul cel mare în spatele meu:
– Mişcă? spuse el hlizindu-se cu gura până la urechi.
– Copchile te trăznesc de nu te vezi… ai chef de glume?
– Gata, pitico! Am tăcut mâlc… da, care-i baiul?
– Munca mea… s-a dus tot! Nemernicul ăsta de calculator nu mai vrea să pornească!
– Şi cu mătănii crezi că reuşeşti ceva? Ia dă-te mai încolo, să-i facem o consultaţie… aha, mda! Probleme, probleme! Păi, normal! Eşti atât de zgârcită, mamă… ţi-am spus de atâtea ori că într-o bună zi scârţâitoarea asta o să-şi dea duhul. Ai nevoie de un SSD. E mai performant, plăteşti mai mult dar vei obţine viteza cea mai mare decât să foloseşti un HDD.
– Un SS… ce?
– SSD, mamă! SSD sau mai pe înţelesul tău, Solid State Drive. Ai mai multe avantaje dacă foloseşti un SSD decât un HDD pentru calculatorul tău. Nu te înţeleg, pe piaţă sunt atâtea oferte SSD şi tu stai cu răpciuga aia. 
– Pe cuvânt că te trăznesc, ai grijă cu limbajul ăla… spun eu, ţâfnoasă.
– Mă trăsneşti mai târziu, acum avem treabă… deci, de ce ai nevoie de un SSD? Pentru că:
– are o rezistenţă crescută la şocurile mecanice
– viteza de scriere şi citire este mai mare
– greutate redusă
– consum redus de energie electrică
– fiabilitate crescută
– viteza de acces a tuturor fişierelor sau a aplicaţiilor aproape instant
– zgomot insesizabil
–  viteză excepţională la transferul de date
Dezavantaje? Un cost mai ridicat de achiziţie şi încă un lucru, datele de pe SSD sunt un pic mai greu de recuperat dar nu imposibil.  În schimb, răpciuga ta a avut un cost mic de achiziţionare dar are o capacitate de stocare mai bună. Dezavantajul unui HDD este că aplicaţiile şi programele se încarcă mai greu „încet şi foarte încet sau stă pe loc”  din cauza vitezei de citire şi în plus… te-ai uitat cât consumă? Pfff! 
– Mai pierdut pe drum… şi eu ce fac acum? În trei zile trebuie să predau materialul pentru tipărit…
– Slow down, mama! Ce îţi doreşti, un SSD performant sau un HDD încăpător? 
Mă uit la el preplexă. Parcă ar vorbi o limbă străină…
– Hai să intrăm de pe telefonul meu într-un magazin online, îţi voi arăta câteva oferte SSD Kingston. Au transport gratuit, livrare rapidă în aceeiaşi zi şi ai timp 30 de zile să te răzgândeşti dacă nu eşti mulţumită de produs. Ca să fie treaba bună, cumpărăm un SSD pentru o performanţă mai bună a sistemului de operare şi păstrezi HDD-ul doar ca spaţiu de stocare, ce zici? 
– Ce să mai zic, copile! Sunt mută…
– SSD sau HDD… această-i întrebarea, hotărăşte-te. Parcă ai un deadline de respectat, nu?

Sursa foto: MarketOnline.ro şi giphy.com

Acest articol participă în competiţia Spring SuperBlog 2016, proba nr 12!

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...