Avizez.ro – Acasă este acolo unde-ţi este inima…

wallpaper-1673682_960_720

Niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt. Chiar dacă te vei simţi doborât de greutăţi, cu siguranţă vei găsi puterea să treci mai departe. Vei reuşi să depăşeşti situaţii în care simţeai că te scufunzi într-un morman de nisip. În final, vei observa că nimic nu este imposibil.  Aşa s-a întâmplat şi cu Diana V. Nenorocirea s-a abătut asupra ei exact când credea că este cea mai fericită femeie de pe pământ. A rămas pe drumuri singură cu trei copilaşi, fără nici un ajutor. Destinul a fost milos cu ea şi spre bucuria ei şi a copiilor, a primit din partea bunicilor o casuţă. O casă veche, bătută de vânt şi ploi, dar nu le-a păsat. Era o binecuvântare pentru ei.

Ştiau că va fi nevoie de timp şi muncă pentru a pune totul la punct. Au stat în căsuţa cea veche un an de zile, timp în care Diana nu ştia ce să mai facă pentru a fi la zi cu facturile ce erau din ce în ce mai mari. Avea două joburi dar tot nu era suficient. Se gândea şi la educaţia copiilor, iar ca mămică singură îi era greu să izbăvească.

Casa ta este locul unde tu prosperi, unde trăieşti bine. – Aristophanes

De la un timp am tot văzut-o abătută şi pentru că cunoşteam situaţia ei, am întrebat-o ce se întâmplă şi cu ce o pot ajuta.

– Cu ce să mă ajuţi, Aguriţo… mă uit la căsuţa asta muncită din greu de cei bătrâni. Sunt îngrozită! Toate merg aiurea, nimic nu iese bine. Mă gândesc la copilaşii mei şi ce o să le las când eu nu o să mai fiu…

– Draga mea, linişteşte-te! Eşti încă tânără şi în putere, ce îţi veni?

– Nu mai fac faţă cu plata facturilor. Consumul e foarte mare, crede-mă. Energia electrică mă rupe la buzunar, la fel şi factura la apă. Fac focul în sobele alea de două ori pe zi şi tot degeaba. Nu se simte nimic, zici că am pereţii din hârtie. Mai bag câteodată caloriferul electric la copilaşi în cameră…măcar ei să nu sufere de frig.

– Draga mea, soluţii există. Ai nevoie să îţi reabilitezi termic locuinţa şi bineînţeles, de un certificat energetic.

– Sper să fie un certificat energetic ieftin… reabilitare termică zici? Adică să fac ce?

– Pentru început, izolarea pereţilor exteriori. Apoi trebuie să înlocuieşti  toate ferestrele şi uşile existente. Sobele, gata! Istorie! Instalezi o centrală termică şi calorifere noi în toată casa. Electrocasnicele să fie toate clasa A+, iar becurile neapărat economice… cum sunt cele de tip LED. Vei vedea că factura la energie electrică va fi mult mai mica ca până acum. Se va observa clar diferenţa, crede-mă! Reabilitarea termică te ajută să îmbunătăţeşti condiţiile de confort termic al casei şi de asemenea obţii scăderea pierderilor de energie termică, respectiv reducerea cheltuielilor de întreţinere.

untitled

Acasă este acolo unde-ţi este inima…

– Bine, bine… dar ce fac cu certificatul energetic? Cum îl obţin? Chiar am nevoie de el?

– Bineînţeles, draga mea. Certificatul energetic are caracter obligatoriu şi îţi va arăta cât vei cheltui pe căldură, lumină, apă caldă pentru a obţine soluţii optime de funcţionare. Certificatul este un document oficial şi are valabilitate 10 ani de zile. Ca să fii mult mai sigură de ceea ce faci, cere un raport de audit energetic. Prin auditul energetic al locuinţei, specialiştii atestaţi stabilesc în mod profesional şi cu simţ de răspundere soluţii de reabilitare şi modernizare termo-energetică a clădirii.

– Dacă nu îmi spuneai tu, chiar nu ştiam că există aşa ceva… păi şi cum procedez, cum i-au legătura cu ei?

– E simplu, draga mea. Cei de la Avizez.ro sunt extraordinar de meticuloşi în ceea ce fac, au experienţă în domeniu şi îi recomand cu căldură. Să ştii că au sediu şi la noi în Constanţa, iar pentru eliberarea un certificat energetic nu trebuie să aştepţi mai mult de o săptămână. Tu pregăteşte un dosar care să conţină o copie după schiţa casei, planurile de arhitectură şi nu uita să menţionezi din ce an este casa. Apoi contactezi firma de specialişti şi stabiliţi o dată fixă pentru o vizită la domiciliu. Ca să fie treaba bună, poţi cere şi serviciul de termoviziune sau termografie a casei în care locuieşti. Prin termografie obţii informaţii suplimentare certificatului energetic, indentificând zonele cu pierderi mari de căldură sau infiltraţii ridicate de aer… uite cum fâlfâie vântul prin toate colţurile, draga mea. Degeaba bagi în soba aia, totul e în zadar.

termo

 Dacă vrei să îţi reabilitezi locuinţa şi să scapi de problemele existente, apelează la specialiştii Avizez.ro şi vei obţine împreună cu ei soluţii optime. Dispun de un program de calcul de ultimă generaţie cu ajutorul căruia pot face simulări dinamice, spunându-ţi cu precizie care este consumul energetic al clădirii.

Nu orice zi poate fi bună, dar există ceva bun în fiecare zi.

– Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără tine, draga mea. De unde cunoşti atîtea?

– Păi eu nu am trecut prin astea? Nu ţii minte ce scorbură am cumpărat acum doi ani? Mare noroc am avut cu echipa Avizez, noroc chior nu alta. Dacă nu apelam la sfaturile lor şi acum stăteam ca liliacul în frig, dar şi cu buzunarele goale… că facturile erau umflate-n pene. Nu am vrut să mă mut şi am căutat o soluţie mult mai bună. Ştii e o vorbă… acasă e acolo unde ţi-e inima. Inima mea era in „scorbura” aia…pe vremuri casa aia fusese a străbunicii mele de-i port şi numele.

– Pentru mine acasă e unde sunt copii mei… oriunde, nu contează. Dar îmi este dragă casuţa asta şi voi face ce trebuie pentru ai da viaţa pe care o merită. A fost făcută din dragoste şi merită respectul meu. Pentru copilaşi şi pentru mâinile care au trudit la căsuţa asta, voi ţine cont de sfaturile tale.

Acasă poate fi oriunde te duc paşii. Acasă poate fi doar o simplă stare de spirit, o bucurie pe care o împarţi cu cei dragi. Ţine cont că viaţă nu este deloc uşoară, dar uneori vor exista persoane în viaţa ta care te vor îndruma şi te vor ajuta să găseşti soluţii la problemele care îţi dau bătăi de cap. Diana a luat sfaturile mele destul de serios, iar acum este fericită în „noua” căsuţă. Chiar dacă este singură, nu se dă bătută şi va ieşi mereu o invingătoare… aşa o văd eu. O luptătoare pentru copilaşii ei, pentru viaţa ei, pentru confortul tuturor.

Acest articol a fost scris pentru proba nr.9 din cadrul competiţiei SuperBlog 2016! 

18 Comments

  1. Cand vazui poza ma speriai, eu planuiam in vara sa te calc si in casa din poza cred ca stau doar fantomele si varcolacii. Mai citi trei randuri si-mi veni inima la loc. Dupa vreo 20 iar ma speriai, adica acum doi ani cand ne-ai invitat pe la tine ma cazai in scorbura? Brrr! Mai citi trei randuri si ma linistii, gata la vara vin pe la tine. Si pentru ca ai renovat nu vin cu mana goala, aduc jumate de blogolteni.

  2. La bloc este mult mai usor sa tii totul sub control si o mica imbunatatire se vede in factura! Felicitari pentru articol si cu siguranta vei primi o nota buna

  3. Si eu sunt in aceeasi situatie si nu prea mai fac fata facturilor. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata si e bine ca acum am aflat ca exista siteul avizez.ro ca sa pot face schimbarile pe care mi le doresc de ceva timp.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...